01. 01. 2023

Zlata čelada 2022 Janko Sagaj, najboljši trener Zvonko Osterc

Najboljši v letu 2022

Najboljši v letu 2022: (od leve) Zvonko Osterc - trener, Darja T. Dolinšek - voznica, Jože Sagaj - rejec in Janko Sagaj - voznik (Foto: Boris Vranić)

Za nami je izjemno pestro kasaško leto 2022. V njem smo videli kopico izjemnih rezultatov naših kasačev, tako na domačih kot tujih pistah. Znova so se podirali rekordi, tako državni kot rekordih posameznih stez. Med najboljšimi pa mnogo starih obrazov - devetnajst zmag je bilo dovolj za četrto zaporedno zlato čelado Janka Sagaja, 22 zmag za vrnitev Zvonka Osterca na vrh trenerjev, skoraj 59.000 evrov nagrad pa je na tron najboljših rejcev postavilo Jožeta Sagaja. Med voznicami še naprej kraljuje Darja T. Dolinšek, ki je ta naziv osvojila že šestič oz. četrtič zapored.

Potem ko se je domača sezona končala 6. 11. v Komendi, smo decembra objavili članek o najboljših tekmovalcih na slovenskih hipodromih, prvi dan novega leta pa je pravšnji trenutek, da se ozremo, kateri naši konjarji so bili najboljši tudi v absolutnih kategorijah. Za takšne zaključke je včasih treba počakati prav do zadnjega dne leta in tudi je bilo tako, saj je boj za naziv najboljšega trenerja potekal vse do Silvestrovega.

Najboljši voznik: Janko Sagaj

Četrto leto zapored je postal najboljši voznik in s tem prejel naziv »zlata čelada« Janko Sagaj. Letos se je ustavil pri 19 zmagah, trinajstih na domačih stezah in šestih na tujem, dosegel pa je še deset drugih in ducat tretjih mest. Z nekaj več kot 35.000 evri zasluženih nagrad je Sagaj prvi med vozniki tudi po tem kriteriju. Njegove največje zmage sezone so ljubljanska milja (tudi z novim rekordom slovenskih hipodromov 1:12,8), zmaga v dirki Tris v Bologni in zmaga v pokalu Makoter. Vse omenjene je dosegel z Mauglijem.

Janko Sagaj

Janko Sagaj je osvojil četrti zaporedni naslov "zlata čelada". (Foto: Boris Vranić)

Po 15 zmag sta zabeležila Milan Žan in Marko Slavič, a je Žan osvojil drugo mesto med vozniki, saj je dodal še 16 drugih mest in 5 tretjih, Slavič pa 10 drugih in 6 tretjih.

Najboljša voznica: Darja Trontelj Dolinšek

Darja Trontelj Dolinšek nadaljuje svojo prevlado med predstavnicami nežnejšega spola na sulkiju. Letos je v 22 nastopih dosegla štiri zmage, dodala še osem drugih in tri tretja mesta, največji uspeh pa je zmaga v državnem prvenstvu 3-letnikov z Jerco. S časom 1:16,6, sta Jerca in Darja le za desetinko zaostali za rekordom prvenstev, ki ga je leta 2017 postavila prav Dolinškova in sicer z Didierjem Bleujem.

Jerca

Darja T. Dolinšek je četrto leto zapored najboljša voznica. (Foto: Boris Vranić)

Drugo mesto je med voznicami osvojila Lučka Müller, ki je dosegla dve zmagi, štiri druga in prav toliko tretjih mest. Müllerova je sicer naziv najboljše voznice osvojila leta 2018 in je edina, ki je v zadnjih petih sezonah prekinila prevlado Dolinškove. Tretje mesto med voznicami je osvojila Vesna Šuštaršič z dvema prvima, dvema drugima in enim tretjim mestom.

Najboljši trener: Zvonko Osterc

Najboljši trener leta je postal Zvonko Osterc, ki je ta naziv osvojil že pred dvema letoma, lani pa ga je moral za eno sezono predati Janku Sagaju. Osterc in Sagaj sta sicer oba s svoji konji zbrala kar 22 zmag, a je bil Osterc boljši z drugimi mesti (teh je zbral kar 16, Sagaj 9) in tretjimi mesti (Osterc 17, Sagaj 10), zaslužil pa je tudi za približno 10.000 tisočakov več nagrad, skupaj preko 51.000 evrov! Skupaj je zanj 6 konjev opravilo preko 100 nastopov, največje zmage leta 2022 pa: Tris v Padovi s Hot Coco, Komendski maraton z Duc De Conneejem ter PMU zmaga na Dunajo, prav tako z Ducom.

zvonko osterc

Zvonko Osterc je po enem letu premora znova osvojil naziv najboljšega trenerja kasačev.

Sagaj je v 72 nastopih ob 22 zmagah dosegel še devet drugih in 10 tretjih mest ter s svojimi osmimi konji zaslužil skoraj 43.000 evrov. Na tretjem mestu med trenerji je pristal Martin Mars s 16 zmagami, devetimi drugimi in desetimi tretjimi mesti, skupno pa zaslužil skoraj 40.000 evrov, zanimivo pa je, da so vse njegove trenerske zmage v letu 2022 dosežene na tujih hipodromih in nobena na domačih.

Najboljši rejec še Jože Sagaj

Najboljši slovenski kasaški rejec je postal Jože Sagaj in to z zares veliko prednostjo, saj so njegovi konji, predvsem po zaslugi potomcev izjemne plemenske kobile Manishe Vite, blesteli po vsej Evropi. Sagaj se lahko pohvali z 22 zmagami njegovih kasačev, osmimi drugimi in sedmimi tretjimi mesti, skupno pa so kasači, ki so luč sveta ugledali v njegovem hlevu, z nagradami zaslužili skoraj 59.000 evrov. Prednjačijo Marion Mark, prodan na Švedsko, ki je zaslužil dobrih 23 tisočakov, Maugli s skoraj 15.000 evri, derbi zmagovalka Maya Viva z enajstimi ter Don Saxo z desetimi tisočaki.

jože sagaj st.

Jože Sagaj je postal najboljši rejec leta 2022. Njegovi konji so lani osvojili derbi, šampionat, ljubljansko miljo, pokal Makoter ter dirko V75 na Švedskem. (Foto: Boris Vranić)

Na drugem mestu se je znašel lani najboljši rejec Branko Slana, sicer rejec šampiona Froda S. Njegov »izplen« je enak Frodovemu, torej dve zmagi ter približno 34.000 evrov zaslužka. Na tretjem mestu je končal Boris Vukosavljević, kateremu sta k osvojitvi tretjega mesta največ doprinesli odlični kobili Bura, drugo uvrščena v državnem prvenstvu 3-letnikov in Under Presure. Njegovi konji, ki so vsi še vedno tudi v njegovi lasti, so letos zbrali 9 zmag, šest drugih ter 9 tretjih mest in slabih 14 tisočakov nagrad.

Najboljši lastnik: Kobilarna OZT

Zelo uspešno je bilo leto 2022 tudi za lastnike kasačev, ki pa večinoma tako ali tako nastopajo tudi v drugih vlogah, bodisi kot trenerji bodisi kot rejci. Kar štirje lastniki so namreč s svojimi kasači zaslužili preko 30.000 evrov, največ med njimi pa Kobilarna OZT iz Križevcev pri Ljutomeru oziroma hlev trenerja Zvonka Osterca, skoraj natanko 40.000 evrov. Njihovi konji so v skoraj 100 nastopih slavili 20-krat ter bili ob tem še 11-krat drugi in 10-krat tretji. Kobilarna OZT je bila v preteklih letih že nekajkrat na vrhu, a se je morala nato s tega mesta za nekaj časa posloviti.

zvonko in tomaž osterc

Zvonko Osterc (levo) in njegov pokojni sin Tomaž, ustanovitelja Kobilarne OZT, ki je letos vnovič osvojila naziv najboljšega lastnika.

Drugo mesto po zaslužku med lastniki je pripadlo Martinu Marsu, ki je bil med najuspešnejšimi že kot trener, in sicer s približno 35.000 evri nagrad. Tretji je končal lastnik Froda S Branko Slana. Omeniti velja tudi »lastniško skupino« Ekipa S.K.P., ki bila najboljša lani, letos pa je z Mayo Vivo osvojila derbi in z Don Saxojem šampionat. Skupno so njihovi konji pritekli 20 zmag in dobrih 30 tisočakov nagrad.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant
envelopebullhorn linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram