...
20. 04. 2022

Slovenski legionarji za vikend spet na delu

V akciji bodo naši legionarji Frodo S, Jimpeto Joy in Peter Zadel mlajši.

Frodo S bo v nedeljo tekel drugič letos.

Slovenski kasaški legionarji bodo za vikend na delu na severnoevropskih hipodromih, s čimer bodo zaključili izjemno aktiven kasaški teden, tako na domačih kot tujih stezah. V sredo so naši trenerji v Trstu znova posegli po nekaj visokih mestih, ta teden pa pričakujemo* še nastop "finskega" Jimpeto Joya v švedski Umei ter slovenski dvoboj na čisto drugem koncu države v Ärjangu, kjer bosta v isti dirki nastopila konj leta Frodo S in voznik Peter Zadel ml.

Slovenski teden v Italiji je prinesel kopico visokih uvrstitev, žal pa nihče domov ni odnesel zmage. Pisali smo že o tretjih mestih Krack du Clocherja in Take Me Homea v Bologni, v sredo pa je bila četica slovenskih predstavnikov aktivna tudi v Trstu. Najbolj se je izkazal madžarski kasač Baszville, ki se mudi na treningu v hlevu Slavičevih iz Ključarovcev. Massimo de Luca ga je v amaterski dirki pripeljal do drugega mesta. Under Presure, v lasti Borisa Vukosavljeviča, sicer pa prav tako trenirana v istem hlevu, je z voznikom Lucom Talpom osvojila tretje mesto, enak dosežek pa je uspel tudi Bollicini del Sile lastnika Smiljana Selinška. Vse rezultate današnjih dirk iz Trsta, kjer je Osterčev Urus Caf ostal brez uvrstitve, si lahko ogledate na tej povezavi.

Slovenci aktivni v Skandinaviji

Že jutri na severovzhodu švedske, na hipodromu Umaker nastopa 7-letni Jimpeto Joy (Impeto Grif - Joy Love; rejec Jernej Bauman), ki bo v svojem osmem letošnjem nastopu lovil svojo 14 zmago v karieri. Jimpeto, ki pogosto potuje med Finsko, kamor se je preselil po prodaji v začetku lanskega leta, in Švedsko, je letos osvojil že ti druga in dve tretji mesti. Trikrat je tekel tudi na Švedskem in zabeležil dve drugi in eno tretje mesto. Še vedno se nahaja v treningu pri trenerju Kariju Lehtonenu, vozil pa ga bo Hannu Torvinnen.

*Posodobitev: Jimpeto je tokrat dosegel 7. mesto, a v precej močnejši konkurenci kot je tekel v nekaj zadnjih nastopih.

Jimpeto Joy

Jimpeto Joy še z Dušanom Zorkom v sulkiju.

Jimpeto, sicer po prodaji prejšnjih lastnikov Mira Pirca ter Dušana Zorko nekoliko odmaknjen od oči slovenske kasaške javnosti je na severu Evrope zgradil spoštovanja vredno kariero. Manj kot tri leta od zmage v derbiju se namreč lahko pohvali z več kot 47.000 evri kariernega zaslužka, lani pa je poleg nekaterih osebnih rekordov izboljšal tudi državni rekord na kratko distanco s štartom iz obrata, ki zdaj znaša 1:13,1. Vsi rezultati Jimpeto Joya na Finskem se nahajajo tukaj.

Frodo S proti Petru Zadelu mlajšemu

Nedelja na hipodromu Ärjang, ki se nahaja na povsem drugem koncu Švedske, na jugozahodu, tik ob norveški meji, prinaša zanimiv obračun dveh Slovencev. V isti dirki se bosta namreč pomerila Frodo S (Uniclove - Fijona; rejec Branko Slana) ter Peter Zadel mlajši kot voznik konja Townshend Brolina, ki ga trenira njegova delodajalka Maria Törnqvist. Štartno listo si lahko pogledate na tej povezavi.

Frodo je letošnjo sezono odprl sijajno z drugim mestom in časom 1:13,4 na srednjo distanco. Tokrat nastopa v podobni konkurenci ter v dirki z nagradnim skladom približno 10.000 evrov. Vozil naj bi ga trener Björn Goop, ki pa mu je ravno danes umrl oče Olle Goop, sicer ena največjih švedskih kasaških legend, zato je njegov nastop vprašljiv. Več o preminuli legendi v jutrišnjem članku.

Na drugi strani je odlična sezona tudi za Petrom Zadelom. Letos ima v 53 nastopih že 7 zmag, skupno pa je od odhoda na sever Evrope samo na Švedskih tleh zbral 74 zmag. Skupno ima tako v karieri že preko 150 zmag. S konjem Townshend Brolinom je, odkar je pred nekaj meseci prišel v hlev Zadelove delodajalke Marie Törnqvist, zbral tri nastope, prav v zadnjem pred dvema tednoma pa tudi slavil. 7-letnik ima sicer v karieri zasluženih nekaj več kot 85 tisočakov evrov ter rekord 1:12,1.

Peter Zadel mlajši

Peter Zadel mlajši po zmagi v lanski ljubljanski milji.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Under Presure osvojila Juhantov memorial

Nevia Viking in Mario Moleh v Komendi dosegla prvo zmago kariere.

Epidemija debelosti pri konjih – problem ali ne?

Veliko ljudi ob pogledu na konje sredi prostranega živo zelenega pašnika prevzameta mir in veselje; nekakšna romantična predstava o tem, kako naj bi konji živeli, na prostranih pašnikih, v čredi. Na žalost pa se vedno bolj izkazuje različnost med konjevim primarnim življenjskim okoljem in življenjskim prostorom, ki mu ga nudimo ljudje. Ena od posledic te različnosti je tudi prekomerna telesna teža domačih konj.

Uporaba in koordinacija dejstev

V vsakem priročniku o učenju jahanja se dejstva delijo na tri kategorije: delovanje teže, nog in rok oz. vajeti. Kot gre teorija, tako se tudi v praksi dejstev učimo sistematično in vsakega posebej, preden jih povežemo v delujočo celoto.

FEI Solidarity

Med 7. in 10. aprilom je v Centru konjeniške delavnosti Matej in M hotelu v Ljubljani potekal seminar za trenerje in sodnike v dresuri. Seminar sta vodila izkušeni mednarodni sodnik Péter Hanságy ter bivša profesionalna tekmovalka in odlična trenerka dresurnega jahanja Larasati Geding. Izobraževanju je prisostvovalo devet trenerjev, osem sodnikov in dvanajst jahačev, ki so pod budnim očesom obeh tujih strokovnjakov napredovali iz dneva v dan.

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant