...
06. 03. 2023

Björn Goop iskreno o najboljših konjih na svetu

Björn Goop - intervju

Björn Goop je eno najprepoznavnejših kasaških imen na svetu. Kot dvanajstkratni zaporedni najboljši voznik Švedske je leta 2016 zlato čelado, ki jo švedska kasaška zveza podeljuje vozniku leta, prejel v trajno last. Ima več kot 7000 zmag, med drugim je dobil švedski, norveški in dva danska derbija, po trikrat je osvojil Elitloppet, Prix d'Amerique in Prix de France. Skupno ima 90 zmag grupe I v sedmih različnih evropskih državah. 46-letni poliglot, ki govori 6 jezikov je kasaški hlev prevzel od očeta Olleja Goopa, ki se je svojčas prav tako z zlatimi črkami zapisal v švedsko kasaško zgodovino. Goop ima v svojem hlevu na Švedskem trenutno 160 konjev ter slabih 20 še v Franciji, kjer je pred leti odprl svojo »podružnico«. Slovenskim ljubiteljem je dobro znan tudi kot trener in voznik najboljšega slovenskega kasača vseh časov Froda S, trenutno pa ima v hlevu še tri druge slovenske kasače.

Če lahko začneva z najbolj vročo temo meseca februarja. Pred nekaj tedni ste na Vincennesu v dirki grupe I Criterium des Jeunes s Kamehameho prvi prečkali ciljno črto, a so vas sodniki postavili na drugo mesto. Po dirki ste v izjavah za mediji ostali mirni, ste bili taki tudi navznoter?

Že dolgo sem v kasaštvu, zato sem že navajen, da se lahko pripeti marsikaj. Zmaga ni vedno zagotovljena, tudi če prečkaš ciljno črto kot prvi. Bil sem precej miren po dirki, ker vem, da odločitve sodnikov, ko je enkrat sprejeta, ne moreš spremeniti. Zato se nima smisla razburjati, pa tudi sam menim, da je potrebno vedno spoštovati sodniki. Če ne spoštuješ sodnikov, se stvari lahko precej zapletejo. Naučil sem se ostati miren v takšnih situacijah in biti jezen samo v svoji glavi.

Več preberite v februarski številki Revije o konjih.

Foto: Dorian Monnier

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant