...
18. 06. 2024

Horsy Dream z izjemnim rekordom osvojil Eliloppet

Tretje leto zapored zmagal Francoz

Horsy Dream – Sedemletnik iz hleva rejca in lastnika Jean-Marieja Deschampsa je slavil s prednostjo štirih dolžin, na drugem in tretjem mestu pa sta presenetljivo končala Borups Victory in Denver Gio.

Največji švedski kasaški dogodek sezone so znova zaznamovali kasači iz dežele galskih petelinov. Po zaslugi Go On Boya in Horsy Dreama so najprej odnesli oba predteka, v velikem finalu pa je Horsy Dream z neverjetnim evropskim rekordom in veliko prednostjo pred 17.000 gledalci poskrbel za največji uspeh francoskega vozniškega šampiona Erica Raffina.

Francozi so na sever Evrope pripotovali v zastrašujoči zasedbi. Na štart največje švedske dirke so poslali peterico, med njimi tudi prvega zvezdnika evropskega kasaštva Idao de Tillarda, pa lanskega zmagovalca Hohnecka in lani drugouvrščenega Go On Boya ter »vročega« Horsy Dreama. Omenjeni štirinožci so tvorili več kot le dostojno ekipo izzivalcev domačim asom, med katerimi sta Švedom največ upanja vzbujala Redenova matadorja Don Fannuci Zet, nekoč že zmagovalec Elitloppeta, in »čudežni deček« Francesco Zet, ki v zadnjih več kot dveh letih in pol ni bil poražen, v tem času pa je nanizal kar 18 zaporednih zmag.

V prvem predteku so bile vse oči uprte v francoskega velezvezdnika Idao de Tillarda, ki je v tabor francoske ekipe vnesel nemalo skrbi z dvema galopoma v ogrevanju. Spremembe na opremi niso prinesle želenega učinka in zmagovalec Prix d'Amerique in Prix de France ter svetovni rekorder na srednjo distanco je že na začetku prvega ovinka skočil v galop. Kljub zaostanku je z neverjetnim tekom ujel tekmece in se parkiral v osrčju skupine, ki ji je iz čela vse od štarta poveljeval eden od dveh Gocciadorovih adutov Denver Gio. V njegovem zaledju sta v zadnjem ovinku vozila Don Fanucci Zet in Önas Prince, za njima Joviality in Idao, še dlje iz ozadja pa sta po zunanji napadla Go On Boy in zmagovalec Lotterie Capital Mail. Prav slednja sta z izjemnim finišem zasedla prvi mesti – Go On Boy s sijajnim časom 1:08,8 pred Capital Mailom, tretje mesto je ubranil vodilni Denver Gio, na četrtem pa je končal Önas Prince in tako zaključil sanje o finalu za domača favorita Joviality in Don Fanucci Zeta.

Drugi predtek je prinesel manj presenetljivih finalistov kot prvi. Izraziti trije favoriti so končali na prvih treh mesti, znova pa so v dirki prevladovali Francozi. V prvi ovinek se je suvereno iz šestice izstrelil Decision Maker, sledila pa sta mu Hustle Rain in Gaspar de Brion. Favoriti so začeli nekoliko bolj rezervirano – Hohneck, Horsy Dream in Francesco Zet so se zvrstili za vodilnimi, medtem ko sta Borups Victory in Bengurion Jet iz popolnoma zunanjih pozicij začela pričakovano zadržano. Horsy Dream se je proti čelu dirke pognal iz tretje linije in se parkiral ob boku vodilnega. Na nasprotni ravnini se je osmerica formirala v kepo, v kateri za kasače ujete v notranjosti ni bilo pretirano prostora. Favoriti so pričeli z finišem in do ciljne ravnine se je trojica Horsy Dream, Hohneck in Franceso Zet postavila v najboljši položaj, ki pa se do ciljne črte ni več spremenil in v takšnem vrstnem redu so končali drugi predtek. Po zunanji strani je iz ozadja do svoje finalne vstopnice prišprintal Borups Victory in za las odščipnil nastop v finalu Gaspar de Brionu.

V finalu je sijajen štart je uspel zunanji liniji. Povedel je Denver Gio, sledil mu je, in ga kmalu prehitel, Francesco Zet, takoj za njima pa je iz osmice »poletel« Önas Prince. Za njimi je z mirnim, a odločnim štartom dobro dirkalno pozicijo ulovil Horsy Dream, medtem ko sta Hohneck presenetljivo in Go On Boy pričakovano na štartu precej zaostala. Dobrih 600 metrov do cilja se je izstrelil Horsy Dream in v nekaj deset metrih naredil dihjemajoč manever, s katerim je že proti koncu zadnjega ovinka postalo jasno, da tokrat nima izzivalca.

Več lahko preberete v junijski številki Revije o konjih.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Paco Rui ponovil lanski uspeh v Juhantovem memorialu

Prve kasaške dirke v Komendi po lanskih poplavah

Darja T. Dolinšek z Jerco osvojila svoj tretji pokal mesta Ljubljana

Majske dirke v prestolnici

Andraž Rumpret je novi predsednik Kasaške zveze Slovenije

Podpredsedniško funkcijo so delegati zaupali Andreju Grilcu

Denit in Planet navdušila domače navijače

Drugi tekmovalni dan sezone v Šentjerneju

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant