...
18. 06. 2024

Horsy Dream deklasiral tekmece v prestižni klasiki na Enghienu

Prix de l'Atlantique 2024

Horsy Dream je po nekaj letih znova v vrhunski formi, kar je dokazal z zmago v renomirani grupa I dirki Prix de l'Atlantique.

Tradicionalno najboljši francoski kasači aprila tečejo veliko grupa I klasiko francoskega kasaštva Prix de l'Atlantique na drugem največjem francoskem hipodromu, ki se nahaja prav tako v Parizu, Enghienu.

Letošnja zasedba je bila zastrašujoča. Za prvega favorita je veljal Go On Boy, ki je pozimi v trojni kroni Prix d'Amerique kazal fenomenalne predstave, ki bi s kančkom več vozniškega znanja verjetno rezultirale tudi s kakšno lovoriko Grupe I. Znova je sicer za njim sedel njegov trener Romain Derieux. Poleg njega so stavci računali tudi na Horsy Dreama, ki se je marca vrnil z dvema drugima mestoma v dirkah grupe III, tokrat pa se je v njegov sedež znova usedel novi stari šampion Francije Eric Raffin. Na štartu so bili tudi aktualni zmagovalec Elitloppeta Hohneck, pa Inmarosa, ki je navduševala v zimskem mitingu, lanskoletni zmagovalec Prix d'Amerique Hooker Berry, sijajni Hussard du Landret in nenazadnje veteranka Emeraude de Bais, ki je prav na tem hipodromu marca postala najhitrejša evropska kobila vseh časov.

Iz enice je dobro poštartal Hooker Berry, v ovinku ga je prehitela Inmarosa, nato se je v vodstvo podal Hohneck, še enkrat več pa je čelo nato prevzel Hooker Berry. Derieux se je s prvim favoritom znova »valjal« v ozadju, Horsy Dream pa je umirjeno spremljal tekmece iz osrčja skupine. Go On Boy je krog do cilja napadel po tretji liniji, kar je bilo pričakovano preveč, medtem ko se je Raffin počasi prebijal v ospredje in napadel šele ob koncu zadnjega ovinka, ko je na prvem mestu že tekel Hussard du Landret.

Horsyjeva zmaga je bila gladka, slavil je z novim rekordom dirke 1:10,2 na 2100 metrov, kar 6 desetink pred tekmeci. Go On Boy ni prenesel nove taktične polomije in je zagalopiral, do sijajno pa je na drugo mesto prifiniširal Hohneck, ki se tako očitno, pred majskim Elitloppetom, na katerem bo branil lansko zmago, vrača v formo. Pozimi je namreč doživel nekaj zelo grenkih porazov na Vincennesu, ki mu očitno čedalje bolj ne odgovarja.

Pravo presenečenje je na trejem mestu pripravil veteran Elvis du Vallon, ki se je iz zadnjega mesta prebil do tretjega. S kvoto 93 je voznik David Thomain desetletnika pripeljal do prvih stopničk v dirkah najvišjega ranga.

Foto: Le Trot

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Paco Rui ponovil lanski uspeh v Juhantovem memorialu

Prve kasaške dirke v Komendi po lanskih poplavah

Darja T. Dolinšek z Jerco osvojila svoj tretji pokal mesta Ljubljana

Majske dirke v prestolnici

Horsy Dream z izjemnim rekordom osvojil Eliloppet

Tretje leto zapored zmagal Francoz

Andraž Rumpret je novi predsednik Kasaške zveze Slovenije

Podpredsedniško funkcijo so delegati zaupali Andreju Grilcu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant