...
18. 06. 2024

Denalda OP slavila v Budimpešti z rekordom sezone

Frodo S četrti v Parizu in znova v rekordnem času

Denalda OP in Jože Sagaj mlajši sta v Budimpešti postavila rekord sezone. (Foto: Peter Reka)

Petletna italijanska kobila Denalda OP, ki jo je pozimi v Italiji kupil prleški konjar Zvonko Osterc, lani znova najboljši trener in lastnik kasačev pri nas, je v komaj nekaj mesecih napredovala do nepredstavljive forme. Po zmagi na uvodnih dirkah v Ljutomeru se je Osterc namreč odločil za nastop v dobrega tisočaka in pol dotirani dirki v Budimpešti, kjer je za glavnega konkurenta njegove varovanke veljal Premal MS, sicer zmagovalec lanskega jesenskega kriterija, ki je v začetku leta na Madžarskem zabeležil že dve zmagi.

V sijajni dirki sta oba naša predstavnika dejansko krojila vrh. Denalda in Jože Sagaj mlajši sta po odličnem štartu predse spustila tekmece in se v ciljni ravnini znova izstrelila prednje. Dokaj zlahka sta za drugo zaporedno zmago prehitela ravno Premala MS, ki ga je znova vozil Marko Slavič. Še posebej je navdušujoč kilometrski čas, saj je potomka Ringostarr Treba tekla najhitrejši čas letošnje sezone na ovalu v madžarski prestolnici – neverjetnih 1:13,4 na 1900 metrov dolgi progi. Premal na drugem mestu je bil dve desetinki počasnejši, sicer pa je Slavič isti dan na Kincsem Parku osvojil še drugo mesto s Catanio R., tretje s Cherie Bello M in peto s Family OZT.

Osterc in Sagaj sta se že naslednji dan podala na Dunaj, kjer sta tekmovala z Duc de Conneejem in v dirki francoskih kasačev dosegla odlično drugo mesto. 11-letni veteran je na srednjo distanco iz obrata kasal sijajni kilometrski čas 1:14,9.

Aprila so nekateri naši tekmovalci obiskali tudi Italijo. Najuspešnejši je bil Andrej Simončič, saj je njegova 4-letnica Summit of Time v amaterskih dirkah dosegla dve drugi mesti, obakrat z voznikom Robertom Michelottom, medtem ko je Marsova Cecilia Be bila tretja. Omeniti velja še četrti mesti Dolinškove Olje in Marsovega Black Rock Gloryja.

Frodo S znova dober v Franciji

Slovenski kasaški biser Frodo S ostaja v Franciji, kjer nadaljuje svoje nastope. Aprila je dirkal dvakrat in ob tem znova pokazal nekaj svojih kvalitet. Prvo aprilsko soboto je še enkrat več nastopil na največjem evropskem kasaškem odru, na Vincennesu. Kljub močni konkurenci v dirki kategorije C, kjer so ga stavci videli kot enega največjih avtsajderjev, saj so mu namenili kvoto kar 76, se je izkazal z neverjetnim finišem. Čeprav je z voznikom Damienom Bonnejem praktično vso dirko potrpežljivo tekel na repu šestnajsterice kasačev, saj je imel tudi najslabšo štartno številko 16, je v zadnjem ovinku počasi in vztrajno napredoval, vse dokler v ciljni ravnini ni napadel celo zmage. V enem najbolj izenačenih finišev tega leta v Parizu, je v cilj prva šesterica pritekla v razmaku ene desetinke, vsi od drugega do šestega pa so imeli enak kilometrski čas.

2 frodo s

Frodo S znova kazal svoj talent v Franciji.

Frodu sreča ni bila posebej naklonjena, tako da je za nekaj centimetrov ostal brez svojih prvih stopničk na največjem kasaškem prizorišču v Evropi. Kljub temu je ob četrtem mestu še enkrat več izenačil absolutni državni rekord na srednjo distanco, ki ga je postavil letos februarja na isti lokaciji – 1:11,6. Svojemu kariernemu zbiru nagrad je dodal slabih 5500 evrov, saj je bila dirka dotirana s kar 68 tisočaki.

Konec meseca aprila se je Frodo S preizkusil še na hipodromu Cordemais z voznikom Jean-Philippom Monclinom in sicer drugič v dirki iz obrata. Žal je tokrat, čeprav je spadal med favorite dirke, zagalopiral.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Paco Rui ponovil lanski uspeh v Juhantovem memorialu

Prve kasaške dirke v Komendi po lanskih poplavah

Darja T. Dolinšek z Jerco osvojila svoj tretji pokal mesta Ljubljana

Majske dirke v prestolnici

Horsy Dream z izjemnim rekordom osvojil Eliloppet

Tretje leto zapored zmagal Francoz

Andraž Rumpret je novi predsednik Kasaške zveze Slovenije

Podpredsedniško funkcijo so delegati zaupali Andreju Grilcu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant