...
18. 06. 2024

Jubilejna 10. kasaška akademija v Šentjerneju

Kasaška zveza na tradicionalnem dogodku nagradila najboljše pretekle sezone

Skupna fotografija vseh dobitnikov nagrad in priznanj na 10. kasaški akademiji.

V slavnostnem ambientu kulturnega centra Primoža Trubarja v Šentjerneju sta Kasaška zveza Slovenije in gostitelj Klub za konjski šport Šentjernej organizirala tradicionalno kasaško akademijo, na kateri so nagrade in priznanja prejeli najboljši v sezoni 2023. Nagradi za življenjsko delo sta prejela član Konjeniškega kluba Komenda Zdenko Čibašek in članica Kasaškega kluba Krško Miša Preskar, konj leta pa je še četrtič zapored postal Frodo S.

Uvodoma sta zbrane goste in nagrajence pozdravila predsednik šentjernejskega kluba Andraž Rumpret in predsednik krovne organizacije Danilo Steyer. Dogodek je znova povezoval dolgoletni prvi mikrofon kasaških dirk Branko Hrga.

9 1

Uvodoma je zbrane nagovoril predsednik Kasaške zveze Danilo Steyer.

Nagradi za življenjsko delo Čibašku in Preskarjevi

Najpomembnejši nagradi večera sta tokrat prejela za svoj dolgoletni doprinos kasaštvu komendski trener in voznik Zdenko Čibašek in neutrudna članica kluba iz Krškega Miša Preskar, ki je svoj pečat pustila predvsem na organizacijskem področju.

Čibašek iz Most pri Komendi je svojo ljubezen do konj podedoval po očetu Ivanu, ki je bil soustanovitelj KK Komenda. Že kot otrok je veliko časa pomagal na raznih prireditvah, veselicah in konjskih dirkah. Zdeno, kot ga kličejo prijatelji, se je izučil za mizarja in potem uspešno vodil svoje podjetje, po napornih delavnikih pa se je vedno z veseljem odpravil na treninge s konji, kjer je našel svojo sprostitev. Kot tekmovalec se je preizkusil z mnogimi konji, Tadijem, Dalino, Litosom, Lorantom, Perlo, Pegazom, Vineso in drugimi. Njegov največji tekmovalni uspeh je 3.mesto v jugoslovanskem Derbiju v Ljutomeru leta 1978 s konjem Tadijem na distanci 3600 metrov, kar je bila prva vidnejša uvrstitev na rejskih dirkah za KK Komenda.

Stanislava (Miša) Preskar Stanislava je več kot dve desetletji zelo dejavna v vodstvu KK Posavje Krško, tako v vlogi tajnica kot tudi predane članice. Ves ta čas vzorno vodi in arhivira vse dokumente kluba in prostovoljno poprime za veliko različnih del v pripravah in izpeljavi dirk. »Letos je še posebej aktivna, saj je pobudnica ter organizatorka razstave ob častitljivi 100. obletnici kluba KK Posavje Krško, ki bo na ogled v mestnem muzeju v Krškem. V vse to je vložila ogromno svojega prostega časa in življenjske energije. Kljub temu, da sama konj nikoli ni imela, jo žene vizija in ljubezen do konj ter konjeniškega kluba, ki jo je podedovala po svojem očeta  Stanetu Nunčić , tudi dolgoletnem predsedniku našega konjeniškega kluba,« so v obrazložitvi še zapisali predlagatelji.

Nagrado Tomaža Osterca prejel Žarko Debelak

Nagrado Tomaža Osterca Kasaška zveza Slovenije podeljuje osebi, ki s svojim delom ter odnosom do konj, sotekmovalcev in športa izpostavlja pomen spoštovanja do konj in poštenega športnega boja ter daje dober zgled, s katerim krepi ugled kasaštva v javnosti. Letos jo je prejel dolgoletni voznik in trener, tudi rejec in lastnik Žarko Debelak.

»Kvaliteto pravega rejca in tekmovalca je moč spoznati skozi njegovo doživljanje poraza. Samo tisti, ki se bodo po takih razočaranjih znali spet dvigniti med najboljše, so tudi zares vrhunske osebnosti in asi. Eden takšnih je Žarko Debelak Žare, ki bo aprila letos dopolnil natanko 54 let dirkanja na hipodromih, ne samo pri nas, marveč tudi v tujini. Žare je bil deset let  trener kasaških konj v Avstriji in šest let na Hrvaškem, v karieri je zbral 1.200 startov, zabeležil 116 zmag ter več kot 300 uvrstitev na nagrajena mesta. Njegovo spoštovanje do tega športa in odnos do konj pojmuje na svojstven način, nikoli v škodo konja ali sotekmovalca na hipodromski stezi,« je v obrazložitvi prebral Branko Hrga.

»Nagrado Tomaža Osterca prejme tudi za to, ker zanj kasaški šport ni vojna. Nasprotnik ni sovražnik. V tem druženju spoštuje vse deležnike, zanj je ta šport igra in zadovoljstvo!« je še dodal Hrga.

Konj leta četrtič zapored Frodo S

V kategoriji za konja leta, ki se določa v skladu z zdaj že uveljavljenim točkovanjem, je še četrto leto slavil naš superšampion Frodo S, ki na skandinavskih in po novem tudi francoskih stezah ne popušča niti za ped.

V letu 2023 je znova poplesoval slovenske rekorde, o čemer smo v naši reviji že pisali. Lani je kar trikrat denimo postavil absolutni državni rekord na srednjo distanco, kar mu je znova prineslo tudi nagrado za posebne dosežke. Karierni zaslužek je že krepko približal dvema milijonoma švedskih kron oziroma po trenutnem tečaju 170.000 evrom, od tega je samo v lanskem letu zaslužil 37.000 evrov. Frodo tako še podaljšuje že tako čudovite kasaške sanje, ki jih živi družina Slana, a tudi letos ni bil osamljen v boju za laskavi naziv, saj je drugouvrščena v razvrstitvi Jerca, sicer zmagovalka derbija, zaostala le dobrih 150 točk. Frodo S jih je zbral 3128, Jerca 2976, na tretjem mestu pa je končal zmagovalec Jesenskega kriterija Premal MS, ki je svoj zbir točk lani zaprl pri 2632. Na četrtem in petem mestu sta končala novi stari šampion Don Saxo in kralj ljubljanske milje Maugli, oba iz hleva trenerja Janka Sagaja.

Najboljši rejec drugo leto v redu Jože Sagaj starejši

Jože Sagaj starejši je še drugo leto zapored osvojil naziv najboljšega med kasaškimi rejci, sicer tudi nekdanji dobitnik nagrade za življenjsko delo. Sagaju je pot do nove nagrade znova tlakovala kombinacija izjemnih uspehov v Sloveniji in izjemni rezultati njegovega Marion Marka na Švedskem, o čemer smo tudi pisali. Marion je lani v trinajstih nastopih dosegel dve zmagi, eno tudi v prestižni seriji V75 v Bergsakerju konec avgusta, že v naslednjem nastopu pa je izenačil absolutni slovenski rekord na dolgo distanco 1.13,4.

V Sloveniji je znova blestel Maugli, ki je še tretjič zapored osvojil največjo mednarodno dirko pri nas – ljubljansko miljo, ob tem pa dosegel še veliki zmagi v Padovi in Budimpešti. Don Saxo je poleg novega šampionata slavil tudi v dirki v dveh tekih v Milanu, odlična pa je bila tudi Maya Viva, ki je tekmovala pretežno v Italiji in tam zbrala tri zmage.

Skupno so konji Jožeta Sagaja zbrali skoraj petdeset tisoč evrov nagrad. Na drugem mestu je končal Frodov rejec Branko Slana s 37.000 evri, tretji pa je bil Branko Tomažič, katerega Malvazi in Malvazija B. Tomažič sta uspešno tekmovali v Sloveniji, Merlot B. Tomažič pa je na Švedskem pristavil ravno dovolj za uvrstitev na tretje mesto med rejci.

Med vozniki znova na čelu Jože Sagaj ml., med voznicami Ajda Gorenc

Med vozniki se je z 20 zmagami v lanskem letu na prestol vrnil Jože Sagaj mlajši, potem ko ga je na njem za nekaj let zamenjal brat Janko. Jože velja za enega najbolj aktivnih in v regionalnem okolju najprepoznavnejših slovenskih voznikov. Za domači hlev je lani privozil novo rejsko zmago, saj je bil še drugo leto zapored najboljši z Don Saxojem v šampionatu, skupno pa je 20 zmagam v 116 nastopih, dodal še 19 drugih in 16 tretjih mest. Na drugem mestu v razvrstitvi je končal Milan Žan, ki je bil najuspešnejši na domačih pistah, v le 40 nastopih pa je zmagal kar 18-krat. Janko Sagaj je po letih vozniških naslovov lani vozil občutno manj, kljub temu pa v 37 dirkah dosegel ducat zmag, kar je zadostovalo za skupno tretje mesto.

Med voznicami je svoj tretji naslov najboljše dosegla Ajda Gorenc, za katero je izjemno leto, v katerem je dosegla kar 6 zmag, kar pet od tega s svojim odličnim Mon Ami Peškim, s tem pa v dvoboju za titulo najboljše voznice je premagala zmagovalko derbija, sicer svojo teto, Darjo Trontelj Dolinšek, ki je skupaj zmagala petkrat. Obe prihajata iz Kasaškega kluba Stožice, pri čemer je prva zmagam dodala še dve drugi in štiri tretja mesta, Dolinškova pa kar sedem drugih mest. Poleg Mon Amija je Gorenčevi šesto zmago, odločilno, zagotovila Dora Code. Na tretjem mestu je z dvema zmagama končala mlada, komaj 16-letna Janica Nushol, ki se je v lanski sezoni veselila tudi svoje prve zmage, za kar je prejela tudi posebno priznanje.

Nagradi za najboljšega trenerja in lastnika Ostercu

Po novem sijajnem letu je Zvonko Osterc dopolnil poker nazivov najboljšega trenerja kasaških konj v Sloveniji, njegova Kobilarna OZT pa je še tretjič osvojila naziv najboljšega lastnika, s čimer je postal najuspešnejši v obeh kategorijah, odkar Kasaška zveza prireja akademije.

Osterc je lani z osmerico svojih varovancev znova po dolgem in počez prepotoval našo bližnjo in oddaljenejšo okolico, tuji mu niso niti hipodromi kot recimo Bologna, Padova, Subotica ali Gröbming.

V letu 2023 je Osterc kot trener s svojimi kasači opravil kar 177 štartov, pri tem pa zabeležil 13 zmag, 27 drugih in 24 tretjih mest. Pri tem so zaslužili preko 58.000 evrov denarnih nagrad. Kot lastnik se Kobilarna OZT pohvali z le malce manj impresivnimi številkami.

Med trenerji je drugo mesto osvojil Janko Sagaj, ki je s svojim Don Saxojem odnesel še en šampionat, z Mauglijem pa še eno ljubljansko miljo. Skupno so njegovi konji zbrali nekaj več kot 32 tisočakov nagrad, oziroma slaba dva več od Mitje Slaviča na tretjem mestu, ki je s Premalom MS slavil v Jesenskem kriteriju in Dirki za pokal mesta Ljubljane.

Med lastniki je bil drugi Branko Slana, katerega zvezdnik Frodo S ne popušča, tretja pa je bila Ekipa S.K.P., v preteklih letih, tako kot Slana, tudi že najboljša med lastniki pri nas.

Med poniji najboljša Neža Gorenc in kobila Lila

Nadebudna voznica ponijev Neža Gorenc, sicer ena bolj izkušenih voznic v poni dirkah pri nas, je še drugo leto osvojila naziv najboljše. S svojo kobilco Brino sta dosegli kar tri zmage, ob tem pa bili vselej tudi zgled pravega odnosa med konjem in človekom. Neža je vzor tudi starejšim kasaškim voznikom tako po športni kot človeški plati in le veselimo se lahko njenega prehoda v člansko konkurenco. Zaenkrat sicer mlada voznica še ostaja v vrstah voznikov ponijev, kjer jo bodo letos konkurenti želeli preprečiti tretji zaporedni naslov. Drugo mesto je z dvema zmagama osvojila komaj 7-letna Mija Pirc iz Postojne, tretji pa je bil Jaka Šuštaršič, sicer zmagovalec sezone 2020.

Letos prvič so podelili tudi nagrado za najboljšega ponija, v novi kategoriji pa je po točkah, zbrala jih je 530, slavila Lila, ki jo je najpogosteje vozil Jaka Šuštaršič. Na drugem mestu je končala Brina voznice in trenerke Neže Gorenc, tretje mesto pa so si razdelili Nežin brat Vid s Srečko ter sestri Neja in Neža Zorko z Di Di.

Nagrada za posebne dosežke Vaiani Vivi

Izjemno leto je tudi za triletno Vaiano Vivo, ki je lani kar malo presenetila in se »lotila« enega najstarejših slovenskih rekordov. Varovanka trenerja Janka Sagaja je kariero pričela z dvema zmagama na domačem hipodromu v Ljutomeru, nato pa sezono pretežno nadaljevala v Italiji. Prav tam je kar dvakrat prestavila rekordno znamko za slovenske triletne kasače. Najprej je septembra navdušila v Trevisu in s časom 1:14,4 postala najhitrejši triletni kasač v slovenski zgodovini, nato pa v začetku decembra v prestolnici Toskane to znamko premaknila še za desetinko. V prvenstvu triletnikov je za las ostala brez zmage, sicer pa v enajstih nastopih kar osemkrat posegla po stopničkah, od tega trikrat tudi na najvišjo.

Še eno priznanje za posebne dosežke so podelili Vitu Šadlu za prizadevanje na področju medijske prepoznavnosti kasaškega športa.

Priznanji za prvo zmago Nusholovi in Bratkoviču

Kasaška družina je lani v svojo družbo sprejela dva nova zmagovalca. Prvo zmago sta dosegla Janica Nushol in Uroš Bratkovič. Komaj 16-letna Janica Nushol je svojo prvo zmago dočakala na domačem hipodromu v Ljutomeru. Dosegla jo je s svojim Laosom, ki ga je kupila pred letošnjo sezono. Tako je po nekaj dobrih uvrstitvah le dočakala veliki trenutek, ki je orosil oko precejšnjega števila prisotnih gledalcev ob ljutomerski stezi. Janica se pri tem ni ustavila in je lani takoj dodala še eno zmago. Po zelo lepi predstavi in dobri vožnji sta z Laosom slavila še na zadnjih dirkah v Ljutomeru konec oktobra. Ob tem je v enajstih nastopih dosegla še eno drugo in štiri tretja mesta, prav vse dirke pa je končala na nagrajenih mestih.

Bratkoviču je krstno zmago in obilo veselja prinesel domači šentjernejski oval v čisto prvi dirki na čisto prvem tekmovalnem dnevu lanske sezone. Dosegel jo je s 5-letnim Denitom, s katerim sta že skoraj 5 let nerazdružljiva prijatelja, vse odkar je vihravi lisjak kot enoletnik pristal v njegovem hlevu. Novega zmagovalca med kasaškimi vozniki, sicer strastnega jahača, je v »deželo« sulkijev privabil prijatelj Jože Judež, s katerim sta skupaj kupila Denita.

Denit in Bratkovič sta se nato skupaj učila in rasla kot kasaški tandem, pridobivala izkušnje in kmalu začela dosegati vidne rezultate. Izstopajo predvsem tretje mesto v kvalifikacijah za derbi, sedmo mesto v derbiju, že omenjena krstna zmaga ter drugo mesto in nov osebni rekord 1:15,1 na lanski derbi prireditvi v Stožicah.

Priznanja podelili tudi najboljšim v rejskih dirkah

Za zmago v prvenstvu 2-letnikov je nagrado prejela Darja Antolin, ki je bila konec oktobra najboljša s svojo Alano. S tem je članica KK Ljutomer dosegla največji uspeh v karieri in postala šele druga ženska z zmago v prvenstvu za najmlajše kasače, prvič pa se je tudi zgodilo, da sta kar dve rejski dirki v isti sezoni osvojili voznici. Po zmagi Apofisa v državnem prvenstvu 3-letnikov leta 2006 je to za družino Jureš druga velika rejska lovorika.

Državno prvenstvo 3-letnih kasačev in s tem tudi priznanje na kasaški akademiji je osvojil L'Nesta, ki je septembra v Ljutomeru upravičil vlogo favorita z voznikom in trenerjem Milanom Žanom.  S tem je kronal odlično sezono, v kateri je slavil trikrat, zagotovo pa bo med glavnimi favoriti tudi v letošnjem derbiju.

Svoj lovorjev venec pa je lani že osvojila Jerca, ki je na 33. slovenskem kasaškem derbiju v Stožicah spisala kasaško zgodovino, saj je okroglih sto let od prvega derbija na naših tleh prvi derbi osvojila ženska, Darja Trontelj Dolinšek. To je za omenjeni tandem druga rejska zmaga po predlanski v prvenstvu triletnikov.  Prvo rejsko zmago in s tem krono 40-letne tekmovalne kariere sta s tem slavila tudi rejca Ivan in Anica Košak iz Kluba za konjski šport Šentjernej.

V šampionatu, tradicionalni rejski dirki v dveh tekih, je drugič zapored slavil Don Saxo, sijajen sprinter iz hleva Janka Sagaja, ki ga je do nove rejske lovorike pripeljal Jože Sagaj mlajši in ki si je skupno lovoriko priboril z zmago v drugem teku. Don Saxo je svojo specialno kvaliteto za nastope v dveh tekih potrdil jeseni, ko je slavil v Milanu, v dvoetapni dirki voznikov pripravnikov.

Drugouvrščeni iz šampionata Premal MS je zadoščenje dosegel v jesenskem kriteriju, v katerem je zanesljivo slavil z voznikom in trenerjem Mitjem Slavičem. To je bila za sijajnega pramca sicer le ena od šestih zmag lanske sezone.

Za glasbeni program poskrbel domačin Borut Antončič

Za glasbeno spremljavo je poskrbel član domačega kluba Borut Antončič, sicer izvrsten in priznan glasbenik, ki deluje pod umetniškim imenom Bort Ross. Nastopil je v duetu z glasbenim kolegom saksofonistom Ivanom Pipićem, ob skladbah K tebi odpeljem svoje srce in Demoni pa so prisotni lahko uživali tudi v videospotih, ki jih je Antončič posvetil družinski ljubezni do konjev. Za pesem K tebi odpeljem svoje srce je v videospotu uporabil kasaško tematiko, za katero so posnetki nastali na domačem šentjernejskem hipodromu, v drugem, z bolj zgodovinsko noto, pa je eno glavnih vlog odigral starosta kasaških voznikov Vojo Maletić. Oba videospota sta sicer delo sijajnega mladega snemalca in režiserja Jana Porebra.

Zbrani so se po uradnem zaključku dogodka ob dobri pijači in jedači v prijetnem vzdušju še pomudili v preddverju šentjernejskega kulturnega centra, za kar so poskrbeli člani in vodstvo dolenjskega kasaškega kluba.

Foto: Lea Kučič

1 2

Zaradi bolezni je bila Miša Preskar odsotna, zato je nagrado v njenem imenu prevzel predsednik KK Krško Uroš Bernardič.

2 2

Nagrajenec za življenjsko delo Zdenko Čibašek.

3 2

Žarko Debelak, prejemnik nagrade Tomaža Osterca.

4 2

Neža Gorenc je drugič zapored postala najboljša voznica ponijev.

5 2

Zvonko Osterc je prejel nagrado za najboljšega trenerja, pa tudi v imenu Kobilarne OZT za najboljšega trenerja.

6 2

Darja Trontelj Dolinšek je bila z Jerco najboljša v derbiju, s čimer si je prislužila novo priznanje na akademiji.

7 1

Jože Sagaj starejši je še drugo leto zapored postal najboljši rejec.

8 1

Janica Nushol je lani prvič slavila.

10 2

Za glasbeni program sta poskrbela Borut Antončič – Bort Ross in saksofonist Ivan Pipić.

11 1

Za prvo zmago je priznanje prejel tudi Uroš Bratkovič.

12 1

Kot vsako leto, je tudi letos program povezoval stalni komentator kasaških dirk Branko Hrga.

13 1

Jože Sagaj mlajši se je vrnil na prvo mesto med vozniki.

14 1

Ajda Gorenc je po letih 2014 in 2016 osvojila tretji naziv najboljše voznice.

16 2

Branko Slana je še četrtič zapored ponosno prevzel nagrado za konja leta Froda S.

17 2

Akademijo za sezono 2023 je tokrat po nekaj letih znova organiziral KK Šentjernej na čelu s predsednikom Andražem Rumpretom.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Paco Rui ponovil lanski uspeh v Juhantovem memorialu

Prve kasaške dirke v Komendi po lanskih poplavah

Darja T. Dolinšek z Jerco osvojila svoj tretji pokal mesta Ljubljana

Majske dirke v prestolnici

Horsy Dream z izjemnim rekordom osvojil Eliloppet

Tretje leto zapored zmagal Francoz

Andraž Rumpret je novi predsednik Kasaške zveze Slovenije

Podpredsedniško funkcijo so delegati zaupali Andreju Grilcu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant