...
18. 06. 2024

Idao de Tillard s fenomenalno predstavo osvojil Prix d'Amerique

Jushua Tree upravičil vlogo favorita med 5-letniki

Vrhunec spektakularnega vikenda v Parizu, ki je privabil preko 41.000 obiskovalcev iz vsega sveta, Prix d'Amerique, je postregel z zgodovinsko poslastico, v kateri je glavno vlogo odigral prvi favorit Idao de Tillard. 6-letni fenomen družine Duvaldestin se je oddolžil za lansko napako in prikazal eno najbolj suverenih predstav v zgodovini ter mlademu Clementu Duvaldestinu priboril prvi francoski kasaški sveti gral. Prvo ime sobotnega programa je bil – pričakovano – Bazirjev diamant Jushua Tree.

Letošnji Prix d'Amerique je bil za mnoge, tako navijače kot poznavalce, sila nepredvidljiv, a glede prvega favorita, so soglašali. To je bil 6-letni Idao de Tillard trenerja Thierryja Duvaldestina, ki ga v dirkah vozi njegov starejši sin, 25-letni Clement. Lani je tandem v Prix d'Amerique doživel veliko razočaranje, potem ko je kljub dobrim napovedim dirko z galopom zaključil že v prvem ovinku.

Pred velikim vikendom skrbi za ekipo prvega favorita

Za Idaa in Clementa je sledilo obdobje dominacije, občasno, kot recimo v grupa I dirkah Prix de Selection in Prix Rene Balliere, pa je petletni rjavec, ki ga je trener Duvaldestin kupil na avkciji letnikov za 27.000 evrov, vendar pokazal še nekaj znakov nezrelosti. Do zime je nanizal osem nastopov in zabeležil šest zmag, tudi v kriteriju petletnikov, za nameček pa septembra postavil še svetovni rekord na »Prix d'Amerique distanci« 2700 metrov, 1:10,7!

Zimskega mitinga so se v Idaovi ekipi lotili zelo premišljeno in z jasnim ciljem. Prvi dirki to zimo je Idao izkoristil za »ogrevanje« pred ključnimi preizkušnjami in se ni zoperstavil starejšim v »B« kvalifikacijah za Amerique, temveč je nastopil med vrstniki. Obe je zanesljivo dobil, nato pa s še eno izjemno predstavo na božični večer z zmago v Prix Tenor de Baune, prav tako za petletnike, dvignil svojo vstopnico za revanš.

Prvič to zimo bi se moral z večino glavnih tekmecev pomeriti v Prix de Belgique sredi januarja, a mu je načrte prekrižala bolezen, zaradi katere so izgubili tudi nekaj dni priprav. Trener Thierry Duvaldestin, ki je v letih 2011 in 2012 že osvojil Prix d'Amerique z Ready Cashom, je priznal, da bil zadnje tedne izredno živčen.

Veliko izzivalcev in dvomi o Idaovi formi

Pred dnevom D je bilo tako več vprašanj kot odgovorov. Za veliko presenečenje je poskrbel »kralj« francoskega kasaštva Jean-Michel Bazire, ki je napovedal, da prvič po 26 letih ne bo nastopil v dirki vseh dirk. Z mladim fenomenom Jushua Treejem se je namreč raje odločil za nastop v finalu Sulky World Cup za petletnike, ki je bil na sporedu v soboto, Hooker Berryja, s katerim je lani osvojil že svojo peto lovoriko, pa je zaupal sinu Nicolasu, ki je leta 2022 z Davidson du Pontom postal najmlajši zmagovalec Ameriquea.

Štiri »B« dirke so pripadle štirim različnim konjem – Hussard du Landretu, San Moteurju, Gu d'Heripreju in nazadnje še Izoardu Vedaquisu. Razen San Moteurja, ki je zaradi poškodbe svoj nastop odpovedal, so bili vsi preostali trije eni izmed glavnih izzivalcev Idau pri naskoku na prestol, še pred njimi pa so mnogi videli še večjo nevarnost v že omenjenem branilcu naslova Hookerju in zmagovalki lanskega skupnega seštevka Amerique dirk Ampii Mede SM, čeprav v letošnjem zimskem mitingu še nista navdušila. Kot da ne bi bil krog favoritov, ki se je z dvomi o Idaovi formi po bolezni že tako povečal, še dovolj širok, so poznavalci opozarjali še na brzonogega Go On Boy, ki je v zadnjih nastopih navdušil z dih jemajočimi finiši ter na gosta iz Švedske, oba že izklesana šampiona in derbi zmagovalca v domovini, najmlajšo v dirki Joviality in Hail Maryja s francoskim vozniškim prvakom v sedežu Ericom Raffinom.

Izjemna kulisa navijačev iz vsega sveta

Neobičajno čudovito vreme je na pariški Vincennes privabilo kar 35.500 gledalcev. Tradicionalni šov z več deset nastopajočimi konjeniki, plesalci in glasbeniki je pospremila še pompozna predstavitev nastopajočih voznikov in defile kasačev. Izjemno navijaško kuliso so, kot znajo le Francozi, stopnjevali vse od prve dirke, ki se je odvila že nekaj minut pred poldnevom, do vrhunca dneva, katerega štart je bil predviden dvajset čez četrto uro popoldan.

Na tribunah so vihrale številne zastave, med katerimi so prevladovale – skladno z imenom dirke Velika nagrada Amerike, ki so jo prvič priredili leta 1920 in se z njo zahvalili zaveznikom čez lužo za pomoč v prvi svetovni vojni  - ameriške. Poleg francoskih predstavnikov, ki so vsak iz svojega lokalnega okolja privabili trume privržencev v prestolnico, so se na štartu zbrali tudi trije Italijani in dva Šveda. Mednarodni program vikenda, v katerem so priredili tudi evropsko srečanje amaterskih voznikov in, kot je običaj že dolga leta, tudi skupščino evropske kasaške zveze UET, pa je dodobra popolnil paleto prisotnih iz vseh drugih evropskih držav.

Prisotna je bila tudi številčna delegacija ZDA, med njimi tudi prvo ime ameriškega kasaštva John Campbell, včasih najboljši voznik Severne Amerike, danes pa predsednik Hambletonian Society, ki je med drugim organizator največje ameriške kasaške dirke, Hambletoniana.

Trije neuspešni prihodi na stezo in navijaški delirij

Trenerji morajo v Franciji že nekaj let svojim kasačem ob prijavi določiti enega izmed treh emotikonov, ki stavcem naznanja, kakšne možnosti pripisujejo svojemu kasaču v dirki. Nasmejan »zelenko« pomeni, da naj bi bili izpolnjeni vsi pogoji za uvrstitev med prve tri, rumen brezizrazen obraz pomeni, da trener ocenjuje, da je izpolnjenih več parametrov za uvrstitev na četrto ali peto mesto, rdeč žalosten emotikon pa nakazuje malo možnosti za uvrstitev med peterico. V Prix d'Amerique so tokrat vsi trenerji menili, da se njihovi konji lahko uvrstijo med peterico, za kar dve tretjini osemnajsterice pa so verjeli, da imajo vse možnosti za preboj na podium.

Naraščajoča napetost se je očitno prelila tudi v glave voznikov, ki kljub bogatim izkušnjam niso uspeli izpeljati uspešnega štarta. Zapletalo se je ob prihodu na stezo, tako da formalno sicer noben štart ni bil razveljavljen, a kar trikrat je ekipa najboljših evropskih voznikov ponovila prihod na stezo in nervozo je bilo čutiti tudi pri publiki, ki je nestrpno pričakovala uspešen začetek.

V četrto je vendarle steklo in gledalci so od navdušenja eksplodirali. Začetna ekstaza se je ponovila, ko so kasači po približno 500 metrih prvič pritekli mimo tribune, ob prihodu kasačev v ciljno ravnino pa se je navdušenje več deset tisoč grl še okrepilo. Prizor, ob katerem še tako apatični opazovalec ne more ostati hladen.

Zgodovinska predstava in zaslužena zmaga

Štart je najbolje uspel švedskima predstavnikoma Hail Maryju in Joviality, za katero je prvič v karieri sedel skandinavski as Björn Goop, sicer že trikrat zmagovalec Ameriquea. V prvi ovinek so kasači pritekli razporejeni v štiri vrste, pri čemer sta na zunanjem robu največ metrov ustvarjala tudi prva favorita dirke Ampia Mede SM in Idao de Tillard. Italijanka, z izkušenim, kar petkratnim dosedanjim zmagovalcem Franckom Nivardom, se je uspela na tretjo, še vedno težko linijo, prebiti šele na začetku drugega ovinka, sredi spusta na slabe dva kilometra dolgi pariški stezi. Idao de Tillard se je izza njenega zavetrja iz četrte linije prebil šele proti koncu ovinka in nato na t.i. »mrtvo špuro«, ki v kasaškem žargonu označuje pozicijo ob boku vodilne, šele na začetku klanca. Ni jih bilo malo, ki so 6-letnega asa s Clementom Duvaldestinom na tej točki zaradi težkega poteka dirke že odpisovali, a mladi voznik se je presenetljivo odločil celo odbiti napad Benjamina Rocharda z Allairjevim Izoard Vedaquisom.

V zadnji ovinek se čelo dirke ni spremenilo in ko so konji v njegovi bližini pričeli nakazovati znake popuščanja, se je Idao spustil v podaljšan finiš, ki je trajal dobrih 300 metrov. Napadi iz ozadja so bili prejalovi ali prepozni in po eni najdominantnejših predstav v zgodovini dirke Prix d'Amerique je Clement Duvaldestin zmagoslavno dvignil levico v zrak, vpijoč od navdušenja prečkal ciljno črto, nato pa visoko v zrak zalučal bič.

Med navijači navdušenje, med poznavalci, tudi tistimi, ki so Idaa videli kot izrazitega favorita, pa nejeverno odkimavanje. Predstava, četudi s strani svetovnega rekorderja, ki je ni pričakoval nihče.

Avtsajder za las do »srebra«, švedska »najstnica« na stopničkah

Največje presenečenje je pripravil Hokkaido Jiel, sicer že uveljavljen osemletnik, tudi zmagovalec lanskoletne grupa I dirke starejših konjev Prix Rene Balliere, ki pa zaradi zadnjih rezultatov in znakov slabše forme ni prepričal stavce. S kvoto 92 sta namreč po slalomu v ciljni ravnini z vse bolj priznanim francoskim voznikom Davidom Thomainom za las ujela drugo mesto, ki ga je vse do zadnjega metra držala sijajna Joviality.

Petletnica, ki je navdušila skandinavske privržence, je postavila svetovni rekord za kobile na dolgo distanco, hkrati pa dokazala, da gre verjetno za trenutno najbolj kompletnega kasača na svetu. V ZDA je namreč dominirala na kratkih distancah, pri komaj treh letih postavila osebni rekord 1:08,4, nato lani prispela nazaj v domovino, kjer je odnesla derbi in kopico drugih velikih lovorik, praktično brez potrebnega adaptiranja pa se nato čez zime v Parizu prelevila v dolgoprogaša, ki ne samo parira, temveč celo premaguje izkušene kasaške mačke.

Najhitrejši finiš in lanski pretendenti med 5 in 7

Na četrtem mestu je po zares stratosfernih zadnjih 100 metrih končal Go On Boy, ki se je iz zadnjega mesta izzvil šele globoko na sredi pariške ciljne ravnine. Njegov voznik in trener Romain Derieux je namreč v ozadju predolgo okleval in iskal svoj prostor za zaključek, medtem pa je skupina pobegnila preveč, da bi sedemletnik, ki je zadnjih 500 metrov odpeljal najhitreje, v času 1:09,7, uspel doseči stopničke. V utehu mu je četrto mesto, ki ga je pod nosom speljal kar trojici kasačev, ki so v cilj pripeljali praktično poravnani.

Na petem mestu je končal najboljši izmed trojice varovancev Philippa Alaira, a zato najmanj pričakovan, Italiano Vero, saj je na stavnici kotiral najnižje od njih. Izkazal se je tudi njegov voznik Mathieu Mottier, ki je za njim v dirki sedel šele drugič. Šele šesto in sedmo mesto sta »izvlekla« prvi imeni lanskega zimskega mitinga in Prix d'Ameriquea. Hooker Berry z mladim Bazirom je v zadnjem ovinku celo zajel kolo sotekmovalca in pri tem izgubil pomemben zalet za napad na vrh, kar lahko pripišemo tudi mladosti, čeravno že precej izkušenega voznika. Ampia na drugi strani je v zaključku dirke popustila, kar pa glede na potek in težavnost njene dirke, ni tako zelo presenetljivo.

Takoj za nagradami je končala Emeraud de Bais, sicer ena izmed avtsajderk, ki pa v zadnjih letih doživlja razcvet, vrhunec popotovanja od konja za prodajne dirke do ene najboljših kobil v Franciji pa je gotovo njen nastop v Prix d'Amerique, ki ga je zaključila z drugim najboljšim časom v zadnjih 500 metrih. Deveterico sta zaokroožila italijanski super šampion Vivid Wise As in Mathieu Abrivard, ki sta dolgo časa iskala svoj prostor v nagneteni osemnajsterici, v ciljni ravnini pa se nista pravočasno uspela izviti iz gneče za boljši finiš.

Plod 50-letnega rejskega dela in prvi konj lastnika Sevestreja

Idao de Tillard se je skotil v hlevu rejke Francoise Chaunion, katere družina kasače redi že pet desetletij. Na avkciji letnikov v Caenu ga je za 27.000 evrov kupil Thierry Duvaldestin in ga del prodal lastniku Cyrilu Sevestreju, za katerega je to prvi kasač v življenju.

Idao je potomec kobile America de Tillard (od First de Retza) in žrebca Severinoja, katerega oče je nekdanji odličen tekmovalec v dirkah monte Gobernador. Tako za družino Chaunion kot seveda tudi za lastnika Sevestreja je to prva zmaga v največji francoski dirki.

Prva zmaga je to tudi za 25-letnega voznika Clementa Duvaldestina, ki je s tem postal eden najmlajših zmagovalcev te dirke, medtem ko je njegov oče Thierry tretjič osvojil Amerique. Družinski uspeh dneva je v zadnji nedeljski dirki dopolnil drugi Thierryjev sin Theo, ki je slavil s konjem Karma Quick, sicer pa je pred dvema letoma tudi sam že stopil na stopničke v Prix d'Amerique, potem ko je osvojil tretje mesto s Flamme du Goutier.

Idao se zdaj ponaša s kar 28 zmagami v 38 nastopih, slavil je tudi v vseh zadnjih sedmih nastopih. Skupni zaslužek v karieri je z zmago dvignil na skoraj dva milijona evrov.

Thierry Duvaldestin: Zgodba Ready Casha in Idaa je različna, imata pa veliko skupnih točk

Za našo revijo smo po dirki zbrali izjave nekaterih glavnih akterjev letošnje izvedbe Prix d'Amerique. Thierry Duvaldestin, trener Idao de Tillarda, ki je osvojil svojo tretjo veliko lovoriko, nam je že pred dirko zaupal, da so bili zadnji tedni zelo naporni: »To je res velik pritisk, sploh odkar take dirke vozita sinova. Zadnje tedne smo imeli še dodatne skrbi zaradi Idaove bolezni, in na trenutke sem si želel, da bi bil že ponedeljek po dirki, ne glede na to, kako se razplete nedelja.«

Po dirki je bil zato razumljivo veliko bolj sproščen, predvsem pa navdušen nad predstavo svojega varovanca: »Res je pokazal izjemno formo, imel je zelo težko dirko, a je pokazal značaj in borbenost. Kaj takega redko vidiš, res je šampion. Ko sem videl, koliko mora preteči zunaj, sem že pomislil, da bo to preveč tudi zanj.«

Uspehe v Prix d'Amerique z Ready Cashem in Idaom je primerjal z besedami: »Drugače je, vsa zgodba zadaj je drugačna. Seveda je prav tako veliko zadovoljstvo in veselje, a pri Idau je nekaj posebnega, ker je pri meni že od začetka. Jaz sem ga vlomil, jaz sem ga dresiral, vzgojil, pripravljal od prvih korakov v sulkiju naprej. Seveda je drugače tudi zato, ker je z njim zmagal moj sin, in to te dela še bolj ponosnega. Voziti favorita Prix d'Ameriqua ni lahka stvar in psihično je zelo izčrpujoče.«

Po drugi strani je izpostavil, da imata Ready Cash in Idao de Tillard tudi mnogo skupnih točk: »Seveda hitrost, mogoče pa še najbolj kovanje. Tako kot Idao, tudi Ready Cash ni mogel teči spredaj bos. Idao nosi na vsaki nogi 230 gramov, da ohranja stabilnost, kar sicer vpliva tudi na performans, ampak drugače ne gre. Še. Bomo videli, če bomo v prihodnosti lahko poskusili tudi z manj teže ali celo bosim. Bomo videli, pustimo času čas.«

Z Duvaldestinom smo pokramljali tudi o izjemni sezoni 2023, v kateri je postavil francoski rekord po številu trenerskih zmag. Nedavne uspehe, nad katerimi je navdušen tudi sam, je pripisal odličnemu delu sinov Thea in Clementa, ki sta zelo talentirana tudi za trening. Dodal je, da je trenutno v hlevu zelo dobra ekipa zaposlenih in da se dobro delo odraža tudi na rezultatih.

Mladi voznik zaupal konju, lastnik ostal brez besed, rejka pa dosanjala uspeh kariere

Mladi voznik Clement Duvaldestin je strnil svoje vtise o dirki takole: »Vedel sem, da je Idao dobro pripravljen. Kljub bolezni sem bil samozavesten, saj je naredil tri dobre pripravljalne dirke, v katerih nisem niti potegnil zamaškov iz ušes in v katerih je v cilj prišel s precej prihranjene moči. Tudi doma je delal dobro, tako da sem verjel v njega. Ne glede na to, da sva ostala »zunaj« sem čutil, da je danes zelo močan in motiviran. Počasi sem napredoval in pazil na morebitne napade tekmecev. Izšlo se je odlično.«

Lastnik Cyril Sevestre nam je po dirki zaupal, da še ne dojema čisto, kakšen uspeh je dosegel z Idaom: »Trenutno še nisem v stanju dojeti, ampak občutki so izjemni. Nikoli nisem upal pomisliti na kaj takega, težko opišem z besedami. Srečen sem.«

Če je Sevestre dosegel največji možen uspeh v francoskem kasaštvu s svojim prvim konjem, je rejka Francoise Chaunion na ta trenutek čakala vse življenje. »50 let obstaja naša kobilarna in da ravno to obletnico obeležimo s takim uspehom je grandiozno. Je en velik uspeh in potrditev našega dela. Poznam delo žrebčarja in sem zelo vesela, da se zdaj to dogaja tudi meni,« je strnila vtise rejka in o načrtih za prihodnost povedala: »To nam daje motivacijo za delo, še naprej bomo redili kasače s »priimkom« Tillard in upali, da bo še kakšen zablestel, a trenutno, ta še posebej blesti.«

Reden in Gocciadoro oba razočarana, a oba napovedujeta nastop v Prix de France

Razumljivo so bili bolj razočarani v taborih poražencev. Italijanski trenerski superšampion Alessandro Gocciadoro, ki je v boj poslal kasača z največ zaslužka in največ grupa I zmagami, Vivid Wise Asa, je Prix d'Amerique komentiral z besedami: »Mislim, da je danes zmagal najboljši kasače. Idao je super konj, nam je pa žal v zadnjih 400, 500 metrov zmanjkalo prostora in žal nismo mogli finiširati.« Razkril je tudi načrte za svojega varovanca, ki bo zdaj na slovitem Grosboisu, trening centru izven Pariza, počakal na Prix de France, dirko, katere distanca 2100 metrov mu po njegovih besedah veliko bolj ustreza.

Eden najuspešnejših švedskih trenerjev Daniel Reden je nastop svojega Hail Maryja, ki je bil dolgo časa v vodstvu, ocenil z besedami, da je biti v vodstvu v Prix d'Amerique za konja velik psihični zalogaj: »Mislim, da ni tako slab, kot je mogoče izgledalo. Menim, da je samo postal utrujen v svoji glavi in se ustavil. Eric (Raffin) mi je dejal, da je še na začetku ciljne ravnine mislil, da bo drugi, ampak ko Hail Mary obupa, obupa. Naslednjič gremo raje zadaj, v hrbet drugim in mislim, da bo veliko boljši.« Tudi Hail Mary bo ostal v Franciji do Prix de France, kar bo, če bo vse v redu, njegova zadnja dirka.

Prix de France je napovedal tudi Duvaldestin za Idaa, ki pa bo kasneje prav tako izpustil maratonski Prix de Paris, saj ga le teden dni kasneje čaka druga grupa I dirka Prix de Selection.

Trojček zmag Erica Raffina

V preostalih preizkušnjah nedeljskega programa se je najbolje odrezal Eric Raffin, ki je takoj po vrhuncu dneva nanizal tri zmage zapore. Najboljši je bil z nesojenim udeležencem Ameriquea Ibiki de Houellom, nato je slavil še z Islo Jet, trojček zmag pa dopolnil s Fleuron d'Acadie.

Čeprav je Jean-Michel Bazire po 26 letih prvič Amerique spremljal s tribune, je svoj podpis pod tekmovalni dan pristavil že v drugi dirki, ko je upravičil vlogo favorita s kobilo Jurello.

V klasni monte preizkušnji smo videli največje presenečenje dneva, potem ko sta favorite in stavce šokirala Guillaume Martin in Edition Gema. Desetletna potomka Prince Gedeja je za mladega trenerja Marca Sassierja tekmece premagala z novim osebnim rekordom 1:11,9 na dolgo distanco.

Na nekoliko krajši distanci je drugo grupa II dirko pod sedlom ta dan osvojil favorizirani Jean Balthazar s talentiranim Benjaminom Rochardom.

V soboto prvo ime Jushua Tree

Mnogi navijači so si sicer v Prix d'Amerique želeli videti spopad vzhajajočih zvezd francoskega kasaštva 5-letnega Bazirjevega Jushua Treeja in Duvaldestinovega Idaa, a se je prvi pričakovano odločil, da svojega varovanca raje pošlje v finale dirke Sulky World Cup za petletnike, ki jo zadnjih nekaj let prirejajo v sobotnem sporedu tega vikenda.

Kot izrazit favorit 300.000 evrov dotirane dirke je v zadnjem ovinku med »sprehodom« mimo tekmecev sicer pokazal nekaj nezanesljivosti in poznavalcem zgolj potrdil, zakaj ga je izkušeni Bazire za eno leto še »prihranil«. Ob zmagi je iztekel čas 1:12,3, najbolj pa mu je v zaključku zapretil nekdanji italijanski derbi zmagovalec Dimitri Ferm z Mathieujem Abrivardom. Tretje mesto je osvojil Justin Bold, zmagovalec kriterija 4-letnikov Josh Power pa je končal šele četrti.

Jushua Tree velja za enega največjih talentov v Franciji. Četrta zaporedna zmaga je tudi njegova šestnajsta v karieri v dvajsetih nastopih, oziroma enajsta v zadnjih dvanajstih. Priljubljeni »JMB« je zanj pred časom dejal, da boljšega kasača še ni imel v hlevu. Petletnik je potomec superšampiona Bold Eagla in kobile Ma Sissi James od Buvetier d'Aunouja.

Krack Time Atout znova presenetil v najpomembnejšem trenutku

300 tisočakov so si v dirki Sulky World Cup razdelili tudi 4-letniki, kjer ni bilo tako izrazitega favorita kot pri leto starejših kolegih. Favoriti so v tej dirki popolnoma pogoreli, saj se noben z kvoto manjšo od 16 ni uvrstil med najboljših pet. Zmage se je veselil varovanec trenerja Sebastiena Guarata Krack Time Atout z nadobudnim voznikom Paulom Philippom Ploquinom. Potomec slavnega Face Time Bourbona sicer ni kazal najboljše forme, a je na podoben način presenetil že lani v kriteriju triletnikov, ko je prav tako šokiral favorite. Verjetno je štiriletnik trenutno najbolj presenetljivi, a povsem zasluženi lastnik dveh grupa I zmag v Franciji.

Deveti »mali Amerique« Bazirju speljal Face Time

V dirki Prix du Luxembourg, nekoč najpomembnejši preizkušnji sobotnega sporeda, smo prav tako videli presenetljivega zmagovalca. V dirki, ki jo je doslej osvojil že neverjetnih osemkrat, kar petkrat v zadnjih sedmih letih, je tudi tokrat za favorita veljal Jean-Michel Bazire. Gre sicer za spopad na kratki, 2100-metrski distanci z avtoštartom, kjer imajo pravico nastopa konji do 800.000 evrov, tečejo pa lahko tudi kastrati, ki sicer te pravice v večini največjih dirk v Franciji nimajo.

Bazire je tokrat stavil na svojega Ganay de Banvilla, s katerim se ni uspel prebiti v Amerique, mnogi pa so računali tudi na skupnega zmagovalca serije Grand National du Trot iz lanske sezone Gaspar d'Angisa trenerja in voznika Mathiueja Abrivarda. Na koncu je na silovit finiš zmago odnesel Gabriele Gelormini s Face Timeom, prav tako Abrivardovim varovancem. Dosegla sta sijajen čas 1:10,5, tretje mesto pa je osvojil Missle Hill odličnega švedskega trenerja Daniela Redena.

Louisiane Bomo in Lovino Bello najboljša med najmlajšimi

V dveh grupa II dirkah za triletnike sta se najbolj izkazala Louisiane Bomo trenerja Willema Bigeona z voznikom Benjaminom Rochardom in Lovino Bello, katerega trener je manj znani Jocelyn Robert, za katerega je to šele druga zmage te kategorije. Vozil ga je najboljši francoski voznik zadnjih let Eric Raffin, oba zmagovalca pa sta v žep pospravila 67.500 evrov.

Veliko razočaranje je v obeh omenjenih dirkah doživel trener Philippe Allaire, saj so njegovi aduti Luciano Menuet, Filladonna, Foxylady in Listentothemusic končali v ozadju oziroma galopirali. Triletnike zdaj čaka prva dirka grupe I, ko se bodo pomerili v tradicionalnem kriteriju mladih oz. Criterium des Jeunes, od leta  2016 poimenovana Prix Comte Pierre de Montesson.

Mednarodno srečanje amaterjev osvojil danski voznik

Tradicionalno srečanje amaterskih voznikov je tudi tokrat popestrilo sobotni spored. Takoj v prvi dirki so se pomerili vozniki iz trinajstih držav, največ spretnosti pa je na širokem pariškem ovalu pokazal danski voznik Martin Andreasen, druga je bila predstavnica Švedske Hanna Lahdekorpi, tretji pa še en Skandinavec, Norvežan Robert Kruse.

Izkazala se je tudi naša zahodna soseda, Madžarka Eszter Cseperke Takacs s četrtim mestom. Takoj po koncu dirke je prišlo tudi do nesreče, potem ko je zmagovalca iz sulkija spravil nepreviden sotekmovalec, a so pariški organizatorji profesionalno in hitro razrešili incident, tako da se je vse končalo brez poškodb konjev in voznikov.

Fotoreportaža Prix d'Amerique – avtor Boris Vranić:

2 1

Idao de Tillard in Clement Duvaldestin zmagoslavno prečkata ciljno črto.

3 1

Clement Duvaldestin se je z zmago vpisal v francosko kasaško zgodovino.

4 1

Clement Dulvadestin s sinom in Thierry Duvaldestin na podelitvi.

5 1

Lastnik Cyril Sevestre.

6 1

Björn Goop, trikratni zmagovalec Prix d'Amerique, je na podelitvi dodobra »krstil« novega zmagovalca s šampanjcem.

7

Idao de Tillard, Clement Duvaldestin in Thierry Duvaldestin.

8

Rejka Francosie Chaunion in Idao de Tillard.

9

Spektakularna podelitev.

10

Gost je bil tudi nekdanji francoski predsednik Francois Hollande, ki je po dirko čestital vsem vpletenim v veliki uspeh.

11

Na hipodromu so se zbrali navijači iz celega sveta.

12

V nedeljo so na Vincennesu našteli več kot 35.500 gledalcev.

13

Obleganje zmagovalca takoj po dirki.

14

Veselje Thierryja Duvaldestina po osvojenem tretjem Prix d'Ameriqueu.

15

Švedska kobila Joviality je navdušila s tretjim mestom.

16

Clement Duvaldestin takoj po dirki.

17

Alessaandro Gocciadoro je bil po driki razočaran, a je priznal, da je slavil najboljši konj.

18

Daniel Reden meni, da vodstvo ni dobro delo njegovemu Hail Maryju.

19

Jean-Michel Bazire, sicer petkratni zmagovalec Ameriquea, letos prvič po letu 1998 ni vozil največje dirke.

20

Izjemni Jushua Tree je v soboto upravičil vlogo favorita, mnogi pa že napovedujejo njegov spopad z Idaom v naslednjem Prix d'Ameriqueu.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Paco Rui ponovil lanski uspeh v Juhantovem memorialu

Prve kasaške dirke v Komendi po lanskih poplavah

Darja T. Dolinšek z Jerco osvojila svoj tretji pokal mesta Ljubljana

Majske dirke v prestolnici

Horsy Dream z izjemnim rekordom osvojil Eliloppet

Tretje leto zapored zmagal Francoz

Andraž Rumpret je novi predsednik Kasaške zveze Slovenije

Podpredsedniško funkcijo so delegati zaupali Andreju Grilcu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant