...
18. 06. 2024

Dve zmagi Sagaja na uvodu v kasaško sezono

Kasači znova tekli na velikonočni ponedeljek

Lorelaj in Franc Lovrenčič.

Na našem najstarejšem hipodromu v osrčju Prlekije je bilo prvo aprilsko popoldne prizorišče krstnega dejanja kasaške sezone 2024. Kljub zgodnjemu terminu se je v petih točkah sporeda zbralo 35 kasačev, zmag pa so se veselili le predstavniki dveh klubov. Poleg trojčka prvih mest domačinov sta dve zmagi pripadli še članom lenarškega društva. Prvo ime med vozniki je bil Jože Sagaj mlajši, ki je dobil zadnji dve preizkušnji dneva.

Čudovito zgodnjepomladansko popoldne je v svojem klasičnem velikonočnem terminu ob 1000-metrski oval v Ljutomeru privabilo lepo število gledalcev. Marljivi organizatorji so odlično delo opravili tudi na tekmovalni stezi, ki je tako že na otvoritvi sezone postregla z dobrimi kilometrskimi časi. Na začetku sporeda so bili v ospredju letošnji derbisti, v nadaljevanju pa je Sagaj dvakrat presenetil favorizirane tekmece.

Zadnji zmagovalec lanske sezone prvi zmagovalec nove

Prvo dirko leta je dobila Lorelaj, 4-letnica iz hleva Franca Lovrenčiča iz Konjeniškega društva Slovenske gorice Lenart. Omenjeni tandem je zadnjo oktobrsko nedeljo preteklega leta slavil v deveti, oziroma zadnji točki sezone na prleškem hipodromu. Lorelaj je tako na najboljši možen način pričela sezono, v kateri jo čaka najpomembnejša dirka kariere – derbi. Drugo mesto je osvojil Fimbo z Romanom Jerovškom iz Komende, le za las za njima pa sta na tretjem končali domačinki iz KK Ljutomer Gabrielle in Lana Zrinjanin, ki ju letos prav tako čaka derbi. Do nagrad sta prikasala še dva štiriletnika, Lexion in Vagabund.

Štiriletniki, ki se bodo poleti borili za vstopnice za derbi, so bili v ospredju tudi v drugi dirki. Slavila je namreč Libby z Darkom Sodcem iz KK Ljutomer, tik za njo pa je končala njena klubska kolegica in »sošolka« Sara z Markom Slavičem. Libby se je lani ubadala s kopico zdravstvenih in drugih težav in se, potem ko je dveletno sezono na domačem hipodromu končala z zmago, v letu 2023 v petih nastopih ni uspela zavihteti na stopničke. Izjemno suverena predstava in lahka zmaga na prvi preizkušnji sezone pa nakazuje, da je potomka Up Front Larryja očitno pripravljena za naskok na lovorjev venec.

Tretje mesto je osvojil Carbon Fiber z Markom Gorencem iz ljubljanskega kluba, nagrajena mesta pa sta dopolnila Earlynight Mo in Pierre.

libby in darko sodec

Libby in Darko Sodec

Anto in Darja Antolin končno in zasluženo na vrhu

Do prve zmage kariere je nekoliko presenetljivo, a povsem zasluženo v 27. nastopu kariere pritekel 6-letni Anto z Darjo Antolin, ki je prav tako zaznamovala zadnji tekmovalni dan lanske sezone v Ljutomeru, potem ko je z Alano osvojila državno prvenstvo 2-letnikov. Šestletnik je v dirki z največ udeleženci premagal nekatere odlične tekmovalce, denimo Rio Floro z Robertom Hrovatom iz Ljubljane, ki je osvojila drugo mesto, Nevio Viking z Romanom Jerovškom iz Komende, ki sta lani stala na tretji stopnički v derbiju ter denimo Lennoxa in Unco. Zadnji trije so se zvrstili od tretjega do petega mesta, medtem ko so brez nagrad ostali denimo Ramzes, Orsi in Adam Go Go, kar vse potrjuje sijajno predstavo Anta.

anto in darja antolin

Anto in Darja Antolin.

V boju peterice je četrto dirko dobila California Poker z Jožetom Sagajem mlajšim. California, ki po zaslugi lastnika Aljaža Štamana nastopa za KK Ljutomer, je nekoliko presenetljivo ugnala Night Dancerja (Milan Žan, KK Komenda), ki je lani z osmimi zmagami postal najtrofejnejši slovenski kasač. Tretje mesto je osvojila Janica Nushol z Laosom.

California Poker in Jože Sagaj ml.

Nova Osterčeva pridobitev presenetila v odprti dirki

Presenečenj v zmagovalnem krogu pa s tem še ni bilo konec. V zadnji dirki sporeda, v kateri so imeli pravico nastopa evropski kasači s kariernim zaslužkom do 25.000 evrov, je drugo zmago dneva dosegel Sagaj. Presenetil je favorizirane tekmece in s petletno Denaldo OP, sicer italijanskega registra, ki je pozimi okrepila hlev trenerja Zvonka Osterca, dosegel najboljši čas dneva 1:17,0. Drugo mesto sta osvojili zmagovalki lanskega derbija Jerca in Darja T. Dolinšek iz KK Stožice, tretji pa je bil šentjernejski veteran Planet s Slavkom Frankom. Preostali mesti sta dopolnila Dionisio Mark in Ciara TP.

denalda op in joze sagaj ml 1

Denalda OP in Jože Sagaj ml.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Paco Rui ponovil lanski uspeh v Juhantovem memorialu

Prve kasaške dirke v Komendi po lanskih poplavah

Darja T. Dolinšek z Jerco osvojila svoj tretji pokal mesta Ljubljana

Majske dirke v prestolnici

Horsy Dream z izjemnim rekordom osvojil Eliloppet

Tretje leto zapored zmagal Francoz

Andraž Rumpret je novi predsednik Kasaške zveze Slovenije

Podpredsedniško funkcijo so delegati zaupali Andreju Grilcu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant