...
18. 06. 2024

Idao de Tillard fantastičen tudi v Prix de France

V maratonski Prix de Paris neverjeten rekord Hussard du Landreta

Idao de Tillard navdušuje z lahkimi zmagami v najmočnejši konkurenci. S slavjem v Prix de France je svoj karierni zaslužek dvignil preko 2,1 milijona evrov.

Preostali etapi najpomembnejšega kasaškega triptiha sta sklenili dirki Prix de France in Prix de Paris. Glavni akter prve je bil še enkrat več sijajni Idao de Tillard, ki je postal šele šesti kasač moderne dobe z dvojčkom Amerique-France. V maratonu pa je navdušil Hussard du Landret, ki se že nekaj let »sprehaja« v elitni druščini na Vincennesu, tokrat pa je svoje ime zacementiral v kasaško zgodovino z neverjetnim svetovnim rekordom. Za čudovito zgodbo sta v prvi klasiki za 3-letnike poskrbela kobila La Joyeuse Wicz in Gwenn Junod, ki sta šokirala favorite in slavila s kvoto 1:90!

Prix de France in Prix de Paris, obe s 400.000 evri dotirani klasiki, ki z dvotedenskim razmakom sledita Prix d'Amerique, letos nista pustili ravnodušnega nikogar. Prvo Francozi imenujejo hitrostna dirka, saj se teče na, za Vincennes sprinterski distanci 2100 metrov, drugo pa maratonska, saj kasači pretečejo kar 4150 metrov. Skupna točka obeh pa letos nov rekord dirke.

Idao de Tillard še naprej piše zgodovino

Fenomenalni 6-letnik iz hleva trenerja Thierryja Duvaldestina ne popušča. Po neverjetni predstavi v Prix d'Amerique, o kateri smo pisali prejšnjikrat, je zahtevno konkurenco še enkrat porazil v Prix de France. V impozantnem slogu, tokrat z nekoliko bolj rezervirano taktiko, je slavil tudi na 2100 metrov dolgi preizkušnji, ki velja za revanš Ameriquea. Za nameček je postavil tudi nov rekord dirke – izjemnih 1:09,4, kar je le tri desetinke slabše od svetovnega rekorda na to distanco, ki ga drži Face Time Bourbon, hkrati pa ravno toliko bolje od rekorda dirke Vivid Wise Asa iz leta 2022. Mnogi menijo, da Severinov sin v nogah nosi potencial postati prvi kasač, ki bi se na srednjo distanco spustil pod mejo 1:09. 

Legendarni dvojček velikih zmag, ki ga je tako vehementno letos pobral Idao, je v istem letu v moderni dobi kasaštva uspelo dobiti le peterici zvenečih imen: Coktail Jet, Moni Maker, Meaulnes du Corta, Ready Cash in Bold Eagle, francoski mediji pa so po njegovih letošnjih impresivnih predstavah vlekli vzporednice celo z največjimi imeni tega športa, kot so Bellino II, Ourasi in Face Time Bourbon.

To je že njegova osma zaporedna zmaga in skupno devetindvajseta v karieri v zgolj 39 nastopih ter šesta grupe I.

Duvaldestin: Ko se požene, adijo!

Trener Thierry Duvaldestin, ki je dirko z velikim Ready Cashem osvojil že v letih 2011 in 2013, je dirko opisal z besedami: »Danes smo čutili manj pritiska in izkušnja je bila drugačna. Na polovici dirke je izgledal mirno, ampak enkrat, ko se je pognal, adijo. Zelo inteligenten konj je.«

Mladi voznik Clement Duvaldestin pa je pojasnil, da tokrat ni vozil tako napadalno, kot v Prix d'Amerique: »Tam se vozil ofenzivno zaradi pomembnosti dirke, nisem hotel biti polovičarsko, ampak tukaj, na njegovi najljubši distanci, sem tvegal nekoliko več. Ko napade iz ozadja je zares impresiven. Ciljna ravnina je bila neverjetna, razvil je izjemno moč. Tega bi se lahko navadil, ampak ne gre, ker je vedno intenzivnejši. Zares sem srečen, da lahko prav jaz doživljam te občutke.«

Go On Boy znova izjemen v finišu, lanska zmagovalka tretja

Štart Prix de France je z avtoštartom pred tribuno za gledalce, sredi ciljne ravnine, konji pa nato tečejo do ciljne črte in en daljši vincenneški krog dolžine 1975 metrov. Po dolgi štartni ravnici jih najprej čaka dolg ovinek s spustom, nato pa nasprotna ravnina s klancem navkreber ter še krajši ovinek pred ciljno ravnino.

Tokrat je odlično začel Hooker Berry in na spustu narekoval visok tempo. Kljub temu ga je kmalu na vodilni poziciji zamenjala fenomenalna Joviality, za katero je tokrat sedel mladi francoski voznik Benjamin Rochard, potem ko je Šved Björn Goop z njo osvojil tretje mesto v Prix d'Amerique. 5-letnica je začela kazati znake popuščanja ob koncu vzpona pred začetkom zadnjega ovinka, ko so počasi začeli napadati preostali – Vivid Wise As, Ampia Mede Sm ter Idao de Tillard. V začetku ciljne ravnine se je »aktiviral« še Go On Boy, po notranji strani pa je slalomirala sijajna veteranka Emeraud de Bais, ki je na koncu končala kot četrta z najhitrejšimi zadnjimi dvesto metri med vsemi. Svojo prvo grupa I dirko je vozil mladi voznik Robin Bouvier in pustil zelo dober vtis. Peto mesto je prav tako z odličnim finišem dosegel Hokkaido Jiel, sicer odličen drugi v Prix d'Amerique. Praktično vsi odzivi voznikov in trenerjev prve peterice so bili pozitivni in zdelo se je, da je tokrat več zadovoljnih kot razočaranih.

Thierry Duvaldestin je že takoj po Prix d'Amerique napovedal, da bo Idao de Tillard izpustil tretjo od preizkušenj »Amerique Races« Prix de Paris, ki se teče na maratonski distanci 4150 metrov, in bo namesto tega nastopil na zadnji dan zimskega mitinga v dirki Prix de Selection. Omenjena preizkušnja, ki je v zadnjih letih dobila »dodatno« ime po enem najboljših kasačev vseh časov Prix Face Time Bourbon, običajno poteka prvo marčevsko soboto in je pred zaključkom štirimesečnega festivala kasaštva v francoski prestolnici zadnja grupa I, dotirana z 240.000 evri, namenjena pa 4-6 letnim kasačem na distanci 2200 metrov. O rezultatih lahko berete na Facebook strani Kas magazin.

Hussard du Landret zimo kronal s svetovnim rekordom

Ob odsotnosti prvega francoskega zvezdnika je bilo v zadnjem dejanju triptiha dirk Amerique-France-Paris so do izraza prišli drugi šampioni te zime. Za prvega favorita Prix de Paris – Marathon Race je  veljal za favorita odlični Allairjev as Izoard Vedaquais, ki je sijajno formo kazal v zadnjih »B« dirkah, nato pa v Ameriqueu nekoliko razočaral. Tokrat sta z voznikom Benjaminom Rochardom v maraton »skočila na glavo«. Štart iz povsem zunanjega roba, dokler že ob koncu prvega spusta nista zapeljala v vodstvo, kjer sta vztrajala vse do ciljne ravnine. Taktika brezkompromisnega napada se mlademu vozniku, podobno kot z Joviality v Prix de France ni obrestovala, saj je 6-letnik, ki je za boljšo pripravo na maraton celo izpustil Prix de France, je namreč čisto odpovedal.

To je izkoristil njegov polbrat po očetu Bird Parkerju Hussard du Landret, ki je po taktično zreli vožnji Yoanna Lebourgeoisa v zadnjem ovinku zlahka švignil mimo in se z lepo prednostjo pred konkurenti pripeljal v cilj. Ko so se ustavili kronometri, so od nejevere zmajevale glave po pariškem hipodromu. Hussard du Landret je namreč prejšnji rekord dirke popravil za kar 1,4 sekunde in s tem postavil izjemen svetovni rekord na distanco 4150 metrov, 1:11,9! Varovanec trenerja Benoita Robina, včasih desne roke v trening centru Jean-Michela Bazirja, je s tem dosegel svojo drugo zmago najvišjega ranga, potem ko je bil pred dvema letoma najboljši v kriteriju petletnikov.

hussard du landret

Hussard du Landret je z novim svetovnim rekordom pokoril konkurenco v Prix de Paris in osvojil še svojo drugo zmago najvišje kategorije. S tem je utrdil svoj status med najboljšimi francoskimi kasači.

Inmarosa z vsakim drugim mestom bolj navduši

Drugo mesto je v silovitem zaključku odnesla vse boljša in boljša 6-letnica Inmarosa, tretji pa je bil, tako kot lani, Hooker Berry. Predvsem sijajna kobila je znova navdušila in s časom 1:12,1 postala daleč najhitrejša kobila na svetu v maratonskih preizkušnjah. Potomka Amiral Sache je svojo zadnjo zmago slavila pred skoraj natanko dvema letoma, v tem času pa je zasedla kar deset drugih mest, a od tega kar sedem v grupa II dirkah, v Prix de Paris pa še tretjo tudi v dirkah grupe I. Pred tem je bila namreč za malce »prekratka« tudi v kriterijih 4-letnikov predlani in 5-letnikov lani.

Četrto mesto je tik za svojim hlevskim kolegom zasedel Gannay de Banville z Jean-Michel Bazirejem, peti je bil z odličnim nastopom v najmočnejši konkurenci mladi It's A Dollarmaker, šesta pa lanska zmagovalka Ampia Mede Sm, ki to zimo kljub nekaj dobrim nastopom ni našla lanske šampionske forme.

V Criterium des Jeunes veliko presenečenje

Eno najlepših zgodb letošnjega zimskega mitinga pa je spisala dirka Criterium des Jeunes, prva grupa I za generacijo francoskih triletnikov. V preizkušnji, v kateri v zadnjem desetletju kraljujejo varovanci trenerja Philippa Allaira (spomnimo se samo lanske, v kateri je po kontroverzni sodniški odločitvi slavil Koctel du Dain, čeprav je prvi skozi cilj pripeljal Kamehameha). Letos je imel cenjeni trener znova svoje železe v ognju, Luciano Menueta, ki je bil tudi prvi favorit dirke. A tokrat se ni izšlo po njegovih načrtih. Dež, razmočena proga in težke razmere so poskrbele za enega bolj presenetljivih razpletov, ki je bil povšeči marsikateremu neopredeljenemu privržencu kasaštva.

Slavila je namreč kobila La Joyeuse Wicz, trenerja, lastnika in rejca Louisa Baudrona, za katero je sedel voznik Gwenn Junod. To je bila njegova prva letošnja dirka, hkrati pa tudi prvi nastop v katerikoli grupa I dirki v karieri. 35-letni voznik je v karieri odpeljal, za francoske razmere »le« dobrih 1800 dirk, dosegel pa 187 zmag. S svojo kobilo sta se za las uvrstila v dirko in bila s kvoto 1:90 med popolnimi avtsajderji. S potrpežljivo vožnjo sta počasi prehitevala favorite, za katerimi so sedeli najboljši francoski vozniki, ki v enem letu dosežejo več zmag, kot jih je Junod v svojem življenju.

 »Uresničil sem otroške sanje«

Junod je z La Joyeuse Wicz zmagal že decembra na jugu Francije, tokrat pa je ne le osvojil prvo zmago na svetem pariškem pesku hipodroma Vincennes, temveč je bila to kar zmaga najvišje kategorije. Po dirki se je znašel v soju žarometov in vidno zmedeno potoval od mikrofona do mikrofona med hlevskimi podhodi, a ostal zbran in ponižen v svojih odgovorih.

la joyeuse wicz

La Joyeuse Wicz je poskrbela za eno največjih in najprijetnejših presenečenj letošnje kasaške zime, ki bo nepričakovanemu junaku, vozniku Gwennu Junodu za vselej ostala v spominu.

"Z zmago največji dirki na Vincennesu uresničujem sanje iz otroštva. Še vedno sem vznesen in se pravzaprav ne zavedam, kaj se dogaja. Z Louisom (Baudronom op.a.) delam osem let in vedno sva imela dober odnos z medsebojnim zaupanjem. To je super trenutek! Res ne razumem, kaj se dogaja z mano. Kobila se je že zjutraj počutila odlično, a v najboljšem primeru smo upali na četrto, peto mesto, če bo res dirka šla po naših načrtih. Priložnost sem dobil, ker vozniki, ki običajno vozijo za naš hlev niso bili na voljo,« je pojasnil Junod.

Potomka Fabulous Wooda je kljub težkim razmeram dosegla kilometrski čas 1:13,9 na 2700 metrov, kar je celo četrti najboljši čas zmagovalca te dirke v zgodovini. S tem je triletnica opozorila, da bo tudi v prihodnje resna pretendentka za največje dirke te generacije.

Foto (Le Trot – APRH)

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Paco Rui ponovil lanski uspeh v Juhantovem memorialu

Prve kasaške dirke v Komendi po lanskih poplavah

Darja T. Dolinšek z Jerco osvojila svoj tretji pokal mesta Ljubljana

Majske dirke v prestolnici

Horsy Dream z izjemnim rekordom osvojil Eliloppet

Tretje leto zapored zmagal Francoz

Andraž Rumpret je novi predsednik Kasaške zveze Slovenije

Podpredsedniško funkcijo so delegati zaupali Andreju Grilcu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant