...
18. 06. 2024

Čudežna zmaga Esperanze Idole

Največja monte dirka na svetu

Esperanza Idole s predstavo življenja do čudežne zmage v Prix du Cornulier

En teden pred Prix d'Amerique na svoj račun pridejo ljubitelji in specialisti za dirke v kasu pod sedlom. Disciplina »monte« je najbolj priljubljena v Franciji, kjer je tovrstnih preizkušenj daleč največ, glavna med njimi pa je s 700.000 evri dotirana Prix de Cornulier. Vlogo favoritke je letos znova nosila Flamme du Goutier, sicer dvakratna zaporedna zmagovalka, ki pa je krono mogla predati leto starejši Esperanzi Idole.

Zmaga v Prix de Cornulier ni nikoli običajna zmaga, a zgodba nove šampionke v kasu pod sedlom je skoraj čudežna. Desetletna, izkušena potomka nekdanje šampionke ne stezi Fan Idole, je do zmage prišla potem, ko je njen jahač Jean-Yann Ricart dvakrat odprl in zaprl plašnice. Šele v drugo je Esperanza odreagirala in na silovit finiš pritekla svoji ekipi, predvsem pa trenerju Noelu Langloisu, največji uspeh v karieri.

Čudežno, a povsem zasluženo

A neverjetnost te zgodbe se tukaj še niti dobro ne začne. Dva tedna pred dirko si je jahač Jean-Yann Ricart na treningu poškodoval nogo in zdelo se je, da od nastopa na največji dirki ne bo nič. Niti svojim bližnjim ni upal povedati, kako težka je poškodba, saj si je 30-letnik tako želel znova nastopiti v največji monte dirki, potem ko je njegova kariera po odhodu iz hleva trenerja Jean-Michela Bazirja doživljala velike vzpone in padce. Mnogim mladim trenerjem, jahačem in voznikom je ob »osamosvojitvi« težko, mnogo med njimi tudi zapustijo šport, Jean-Yann pa je vztrajal in si počasi znova utiral pot proti najboljšim. Petnajst šivov in počitek do dirke je zadostovalo, da so poškodbo na nogi dovolj sanirali, da je lahko nastopil.

V nedeljo pred dirko pa nov šok. Na poti iz jugovzhoda Francije, kjer se nahaja trener Langlois, je transporter z bodočo šampionko doživel prometno nesrečo, zaradi katere niso mogli nadaljevati poti. Kot opisuje Langlois jim je na pomoč priskočil trener iz njihove bližine, pripeljal svoj kombi, in nadaljevali so pot proti Parizu. Tja so prispeli z nekajurno zamudo, a k sreči pravočasno.

Esperanza Idole na stezi pokorila favorite

Zmaga Esperanze in prerojenega Ricarta je bila na stezi čista kot solza. Čeprav sta veljala šele za osmega favorita dirke, sta v ciljni ravnini, tudi z neverjetno ukano jahača s plašnicami, tekmece zanesljivo ugnala. Tudi drugo mesto je pripadlo eni od avtsajderk, Hirondelle du Rib, tretja pa je bila Ideale du Chene. Dvakratna zmagovalka Flamme du Goutier ni ubranila naslova in je zasedla šele peto mesto.

Med osemnajsterico na štartu je bilo sicer kar 16 kobil, nobeden izmed obeh žrebcev v dirki pa se ni uvrstil na nagrajena mesta.

Foto: Dorian Monnier

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Paco Rui ponovil lanski uspeh v Juhantovem memorialu

Prve kasaške dirke v Komendi po lanskih poplavah

Darja T. Dolinšek z Jerco osvojila svoj tretji pokal mesta Ljubljana

Majske dirke v prestolnici

Horsy Dream z izjemnim rekordom osvojil Eliloppet

Tretje leto zapored zmagal Francoz

Andraž Rumpret je novi predsednik Kasaške zveze Slovenije

Podpredsedniško funkcijo so delegati zaupali Andreju Grilcu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant