...
18. 06. 2024

Night Dancer največkrat prvi, Frodo S z najboljšim rekordom in zaslužkom

V letu 2023 med tekmovalci na vrhu znana imena

Night Dancer in Milan Žan sta v letu 2023 osvojila največ zmag med vsemi kasači pri nas, osem.

Kasaško leto 2023 je še enkrat več potrdilo, da sta se slovenska kasaška reja in delo trenerjev, dodobra usidrala na evropski kasaški zemljevid. Večkratni zaporedni konj leta Frodo S je tudi lani navduševal v Skandinaviji, nato pa se pred zimo uspešno 'preselil' še v Pariz. Maugli je stopil še stopničko višje in postavil nov osebni rekord, Night Dancer je osvojil izjemnih osem zmag v Sloveniji, Jerca pa je svoji voznici pritekla prvo 'žensko' zmago v derbiju.

Na slovenskih hipodromih smo letos spremljali le šestnajst tekmovalnih dni, tri je so odpadli – dva v Komendi zaradi poplav, eden pa v Ljutomeru na Velikonočni ponedeljek zaradi premajhnega števila prijavljenih konj. Največkrat so moči merili kasači v Prlekiji, petkrat, enkrat manj v prestolnici, trikrat pa so dirkali v Šentjerneju. Po en tekmovalni dan so organizirali še v Komendi, na Igu, v Lenartu ter v Krškem.

Navkljub boljšim rezultatom število kasačev na stezi upada

Skupaj je na slovenskih dirkah nastopilo 141 kasačev, od tega natanko 100 iz slovenskega registra. Do zmage je priteklo 62 konj, od tega 49 domače reje.

Vse te številke so manjše kot v preteklih letih. Leta 2022 je denimo nastopilo 146 kasačev, leto poprej 152, leta 2019 159, še leto prej 165. Če se pomikamo naprej po časovnici v zgodovino je bilo število nastopajočih konj na kasaških dirkah 171, 193, 209 in leta 2014 227. Izpustili smo le leto 2020, ko je bilo zaradi koronavirusa organiziranih le deset tekmovanj, nastopilo pa je 137 kasačev. Število konjev, ki so na naših dirkališčih nastopili vsaj enkrat, je tako v zadnjem desetletju upadlo kar za več kot tretjino. Posledično je manj tudi voznikov, trenerjev, lastnikov in rejcev.

Na slovenskih stezah najboljši voznik Milan Žan, skupno pa Jože Sagaj ml.

V letu 2023 je vsaj en nastop opravili 71 voznikov, od tega 11 voznic. 33 je bilo amaterskih voznikov, kar 38 jih je vozilo s profesionalno licenco.

Največ zmag na slovenskih hipodromih je, tako kot predlani, dosegel Milan Žan, najboljši je bil kar 16-krat. Z devetimi zmagami se je na drugem mestu znašel Jože Sagaj ml., ki pa je v tujini dodal še enajst zmag in tako s skupno dvajsetimi osvojil titulo najboljšega voznika za sezono 2023. To je sicer zadnja štiri leta nosil njegov brat Janko, pred tem pa je bil na tem mestu aboniran prav »Jožek«. Milan Žan je v tujini dodal še dve zmagi in se tako s skupno osemnajstimi zavihtel na skupno drugo mesto med voznik, tretji je bil z dvanajstimi Janko Sagaj, ki je polovico privozil doma.

Ajda Gorenc drugič v karieri voznica leta

Najboljša voznica sezone je po odličnih nastopih, predvsem z Mon Ami Peškim, s šestimi zmagami postala Ajda Gorenc. V dvoboju za titulo najboljše voznice je premagala zmagovalko derbija, sicer svojo teto, Darjo Trontelj Dolinšek, ki je skupaj zmagala petkrat. Obe prihajata iz Kasaškega kluba Stožice, pri čemer je prva zmagam dodala še dve drugi in štiri tretja mesta, Dolinšek Trontelj pa kar sedem drugih mest.

5

Ajda Gorenc je drugič v karieri osvojila naziv najboljše med kasaškimi voznicami.

Na tretjem mestu je z dvema zmagama, enim drugim in štirimi tretjimi mesti končala mlada, komaj 16-letna Janica Nushol, ki se je v lanski sezoni veselila tudi svoje prve zmage. Mlada Prlečka je obe zmagi dosegla s svojim Laosom.

Omeniti velja še voznico Darjo Antolin, ki je svojo edino zmago sezone dosegla v državnem prvenstvu dveletnikov, česar se bomo dotaknili v nadaljevanju.

Najboljši med lastniki Darja T. Dolinšek, Kobilarna OZT in Ekipa SKP

Med lastniki sta bila na slovenskih hipodromih najuspešnejša Darja Trontelj Dolinšek po zaslužku, dobrih 11 tisočakov, ter Hlev Peški po zmagah – zbral jih je 9. Dolinšek je lastnica zmagovalke derbija Jerce, Hlev Dolinšek, ki je skupno ime za družino Gorenc-Dolinšek iz Peči pri Grosupljem, pa je letos zmagoval z Mon Ami Peškim, Carbon Fibrom in Montano Peško. Po zaslužku se je na drugem mestu znašla Ekipa SKP, ki združuje kasaške zanesenjake zbrane okrog trenerja Janka Sagaja, tretji pa je bil prav Hlev Peški, medtem ko je po zmagah na drugem mestu z osmimi končala Zala Sedej Kocmut (vse ji je pritekel Night Dancer), na tretjem pa Ekipa SKP s konji Don Saxojem, Marselinom in Vaiano Vivo.

Če se ozremo še čez mejo in omenjene rezultate iz slovenskih hipodromov združimo s tujimi, je na prvem mestu Kobilarna OZT. Njihovi kasači so namreč lani zbrali preko 48.000 evrov nagrad. Na drugem mestu je Branko Slana, lastnik Froda S z nekaj več kot 37.000 evri, na tretjem mestu pa Ekipa SKP z 28 tisočaki in pol. Prav slednji so tudi na prvem mestu po številu zmag, saj so skupaj zbrali 16 prvih mest (od tega devet na tujem), kar je pet več od Kobilarne OZT. Konji iz njihovega hleva so sicer v 140 nastopih zbrali kar 25 drugih in 16 tretjih mest, medtem ko so varovance Ekipe SKP v 51 nastopih dodali še deset drugih in sedem tretjih mest.

Med trenerji pri vrhu Žan, Osterc in Sagaj

Med trenerji je po zmagah letos na vrhu Milan Žan. Zbral jih je 20, od tega 16 doma, medtem ko je na drugem mestu leto zaključil Janko Sagaj z 18 zmagami, med katerimi jih je polovica iz slovenskih stez. Tretji je bil Zvonko Osterc z 16 zmagami, od tega šestimi v Sloveniji. Osterc je najboljši po zasluženih nagradah, k čemur je močno pripomoglo kar 30 drugih mest in še 23 tretjih. Skupno so kasači v njegovem treningu pritekli za skoraj 60 tisočakov nagrad. Kasači trenerja Janka Sagaja so nabrali več kot 36 tisoč evrov, Mitja Slavič pa je na tretjem mestu zbral dobre štiri tisočake manj.

2

Zvonko Osterc je znova pristal na vrhu trenerjev po zaslužku. Prvič v karieri mu je med drugim uspelo osvojiti Makoterjev memorial.

Pri rejcih še naprej prevladuje Jože Sagaj

Starosta slovenske kasaške reje, Jože Sagaj starejši, je tudi lani prednjačil po uspehih v rejski statistiki. Kasači, vzrejeni v njegovem hlevu, so dosegli kar 16 zmag, od tega šest v Sloveniji, lastnikom pa prislužili skoraj 50.000 evrov nagrad. Dobršen del tega zneska je sicer prispeval sijajni Marion Mark, ki so ga Sagajevi pred nekaj leti prodali na Švedsko, tam pa je lani postal šele drugi slovenski kasač z zmago v dirki prestižne serije V75. Med njegovimi sijajnimi konji najdemo tudi šampiona Slovenije Don Saxoja, enega najboljših konjev pri nas vseh časov Mauglija in zmagovalko derbija 2022 Mayo Vivo.

4

Maugli je tretjič zapored osvojil Ljubljansko miljo, tokrat sicer brez rekorda slovenskih hipodromov, je pa zato svoj osebni rekord lani popravil na 1:12,3.

Drugo mesto med rejci po zmagah je zasedel Milan Žan z devetimi prvimi mesti, šest so jih zbrali kasači rejca Mitje Slaviča, ki je končal tretji na lestvici. Po zaslužku je na drugem mestu Branko Slana, rejec najboljšega slovenskega kasača vseh časov Froda S, s 37 tisočaki, tretji pa Branko Tomažič iz Vipave, katerega kasači so pritekli za slabih 14 tisoč evrov nagrad. Zanj so nastopali potomci odlične kobile Meine Malvazi B. Tomažič, Malvazija B. Tomažič in od lani na Švedskem tudi Merlot B. Tomažič.

Znova kopica novih državnih rekordov

Pri pregledu kasaškega leta ne moremo mimo nekaterih sijajnih posamičnih dosežkov. Znova smo namreč videli nekaj izjemnih nastopov naših kasačev, tako tistih, ki so zapustili rodno grudo, kot tistih, ki še vedno trenirajo v domačih hlevih.

Serijski 'izboljševalec' državnih rekordov Frodo S je udaril tudi letos. Čisto ob koncu leta je v svojem francoskem debiju na najslovitejšem evropskem ovalu Vincennesu postavil nov državni rekord na srednjo distanco, ki zdaj znaša neverjetnih 1:11,7.

Njegov hlevski kolega Marion Mark, ki prav tako trenira pri legendarnem švedskem trenerju in vozniku Björnu Goopu in katerega vrednost so pred časom prepoznali švedski kupci, se je Frodu letos pridružil na mestu slovenskega rekorderja in to tako v dirkah z avtoštartom kot v dirkah s štartom iz obrata. V začetku maja je na distanci 2640 metrov je v Stockholmu izenačil državni rekord na distanco daljšo od 2500 metrov s štartom iz obrata s časom 1:14,8, nato pa septembra prav tako na hipodromu Solvalla s kilometrskim časom 1:13,4 izenačil še absolutni slovenski rekord na dolgo distanco.

Izjemno leto je tudi za triletno Vaiano Vivo. Varovanka trenerje Janka Sagaja je v Italiji namreč kar dvakrat prestavila rekordno znamko za slovenske triletne kasače. Najprej je septembra navdušila v Trevisu in s časom 1:14,4 postala najhitrejši triletni kasač v slovenski zgodovini, nato pa v začetku decembra to znamko premaknila še za desetinko.

Darja T. Dolinšek spisala zgodovino z zmago v derbiju

Rejske dirke so lani končale v petih različnih »štalah«. Najprej je junija v Krškem na Šampionatu Slovenije drugič zapored slavil Don Saxo, sijajen sprinter iz hleva Janka Sagaja, ki ga je do nove rejske lovorike pripeljal Jože Sagaj mlajši. Dona je vzredil Jankov in Jožetov oče Jože Sagaj starejši, z zmago v drugem teku pa je 7-letnik lovoriko speljal Premalu MS in Mitji Slaviču, ki sta osvojila prvi tek. Skupno tretje mesto je osvojila Ciara TP z Dušanom Zorkom, s čimer se je članica kluba s Krima, vzrejena v hlevu družine Pirc, pridružila Ljutomerčanoma na podiumu.

Na naslednjo rejsko dirko smo čakali vse do začetka septembra, ko se je v Stožicah odvil 33. slovenski kasaški derbi, na njem pa se je pisala kasaška zgodovina. Favorizirano Jerco je na 2600 metrov dolgi distanci do lovorjevega venca pripeljala Darja Trontelj Dolinšek in s tem postala prva ženska z zmago v največji kasaški dirki pri nas. Prvo rejsko zmago in s tem krono 40-letne tekmovalne kariere sta s tem slavila tudi rejca Ivan in Anica Košak iz Kluba za konjski šport Šentjernej. Drugo mesto je osvojil Janez Hrovat z Buro (rejec Boris Vukosavljević), ki prav tako kot zmagovalni duet prihajata iz Kasaškega kluba Stožice Ljubljana, s tretjim mestom pa je prevlado kobil potrdila Nevia Viking z Romanom Jerovškim iz Komende, sicer vzrejena v hlevu Ane Šonaja iz Ljutomera.

3

Jerca in Darja Trontelj Dolinšek sta z zmago v derbiju spisali slovensko kasaško zgodovino.

Žan preprečil slavje Sagajevim v prvenstvu triletnikov

Državno prvenstvo triletnikov je osvojil Milan Žan iz Komende s konjem L'Nesto, ki ga je vzredil rejec David Žnidarič iz Ljutomera. S tem sta potrdila odlično sezono in preprečila, da bi se Sagajevi iz Ključarovcev veselili še drugega rejskega pokala v sezoni. Tako drugo kot tretje mesto sta namreč osvojila kasača iz njihovega hleva – druga je končala državna rekorderka Vaiana Viva na vajetih Branka Seršena, tretje pa Muffin, za katerim je sedel trener Janko Sagaj sam. Vsi trije uvrščeni na stopničke so tako vzrejeni v hlevih ljutomerskih rejcev.

Zadnji tekmovalni dan v Ljubljani je okronal rejskega zmagovalca med starejšimi kasači. Jesenski kriterij, dirko na dolgo distanco 2600 metrov, je namreč osvojil vice šampion Premal MS z Mitjem Slavičem iz Prlekije, ki je tudi njegov rejec. Drugo mesto sta osvojili zmagovalki derbija Darja T. Dolinšek in Jerca, tretji pa je bil Planet s svojim lastnikom, trenerjem in rejcem v sulkiju, Slavkom Frankom.

6

Premal MS je po drugem mestu v Šampionatu spomladi, jesen osvojil Jesenski kriterij.

Ob koncu oktobra je bila v Ljutomeru na vrsti še zadnja rejska dirka, prvenstvo za dveletne kasače. Pokal za zmago je ostal v vitrinah tekmovalcev domačega kluba, saj sta bili najboljši Alana in Darja Antolin, za katero je to največji uspeh v karieri. S tem je članica KK Ljutomer postala šele druga ženska z zmago v prvenstvu za najmlajše kasače, prvič pa se je tudi zgodilo, da sta kar dve rejski dirki v isti sezoni osvojili voznici. Drugo mesto je pripadlo Jinu TP, katerega rejka je Nina Pirc, vozil pa ga je njegov trener Mirko Gregorc. Tretje mesto je osvojil mladi Marko Mesarič, ki je prav tako slavil svoj največji uspeh v karieri. Do stopničk ga je pripeljal njegov varovanec Maverick, sicer vzrejen v hlevu Mirka Babiča.

*Opomba – vsi statistični podatki v članku so predstavljeni na datum 20. december 2023.

Foto: Boris Vranić

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Paco Rui ponovil lanski uspeh v Juhantovem memorialu

Prve kasaške dirke v Komendi po lanskih poplavah

Darja T. Dolinšek z Jerco osvojila svoj tretji pokal mesta Ljubljana

Majske dirke v prestolnici

Horsy Dream z izjemnim rekordom osvojil Eliloppet

Tretje leto zapored zmagal Francoz

Andraž Rumpret je novi predsednik Kasaške zveze Slovenije

Podpredsedniško funkcijo so delegati zaupali Andreju Grilcu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant