...
05. 10. 2023

Prva nagrada 9. razstave enoletnikov Jonatanu rejca Andreja Pirca

Odlična rejska prireditev v Ljutomeru

Zmagovalec letošnje razstave je postal Jonatan rejca Andreja Pirca.

Pod stoletnimi kostanji ljutomerskega hipodroma se je prvo oktobrsko nedeljo v idiličnem zgodnjejesenskem vremenu odvila že deveta razstava enoletnih kasačev. Kasaško rejsko združenje Slovenije vsako leto pripravi boljšo in kvalitetnejšo prireditev, kar se odraža v vse večjem številu prijavljenih konj, pa tudi vedno številčnejši množici obiskovalcev. Letošnjo razstavo, na kateri je prvo nagrado odnesel Jonatan rejca Andreja Pirca iz Postojne, podelili pa so tudi priznanje za življenjsko delo Štefanu Predanu, je zaznamoval tudi obisk in strokovna pomoč enega najboljših trenerjev v Evropi, Holgerja Ehlerta.

Letošnjo, že deveto razstavo enoletnih kasačev, ki jo prireja krovna kasaška rejska organizacija, lahko znova opišemo s samimi superlativi. Kar 25 prijavljenih enoletnih kasačev iz vse Slovenije, nekaj sto obiskovalcev, prijetno toplo vreme ter odlično vzdušje ob okusni hrani, ki so jo brezplačno pripravljali kasaški zanesenjaki iz vse Slovenije. Za piko na i sta najstarejši kasaški objekt v državi obiskala tudi zakonca Holger in Anne Ehlert, ki v Italiji vodita enega najuspešnejših trenersko-rejskih hlevov v Evropi. Vse navedeno je letošnjo razstavo dvignilo še stopničko nad prejšnje, ki so prav tako vsaka po svoje nadgrajevala predhodne, vse to pa v čudovito luč postavlja prihodnost kasaške reje, ki se je še pred dobrim desetletjem zdela v mnogo večjih težavah, kot izgleda danes.

Letos je bila prijavljena skoraj polovica od 53 rojenih kasaških žrebet v Sloveniji v lanskem letu. Natančno 25, ki so bili razporejeni v tri skupine: ljutomerski kasači, slovenski kasači ter kasači z »dvojnim« francosko-slovenskim državljanstvom.

Izpostaviti velja, da je kar 19 prijavljenih konj potomcev dveh plemenskih žrebcev. Kar 12 jih je od francoskega plemenskega žrebca Soleil du Fossa, sedmerica enoletnikov na razstavi pa je potomcev Impeto Grifa.

Kot je že stalnica, je najboljše na razstavi izbirala strokovna komisija. Letos je delovala v sestavi Matjaž Mesarič, Karolina Jamnik Cerk, Andrej Ledinšek, Anne Ehler in Holger Ehlert. Prav slednja sta bila izjemna dodana vrednost, saj spadata med največje kasaške strokovnjake pri naših zahodnih sosedih. Holger Ehlert je kot trener v karieri zbral preko 6500 zmag, med njimi tudi štiri italijanske derbije ter International Trot in Lotterio, oboje z Zacon Giom.

Po predstavitvi in ocenjevanju vseh kasačev je sledilo še tradicionalno fotografiranje, slavnostni mimohod in razglasitev rezultatov. Prvo mesto je na koncu osvojil Jonatan, prvi potomec nekdanje slovenske absolutne rekorderke Jopi (potomke Saxo de Vandela) in Impeto Grifa. Temni rjavec je navdušil tudi z mirnim karakterjem in članoma Konjeniškega društva Krim, zakoncema Alenki in Andreju Pircu v rejski in lastniški vlogi, prinesel prvo takšno nagrado na kasaški razstavi.

Drugo mesto je pripadlo Olaf Dotu rejca in lastnika Viktorja Dolinška iz Police pri Grosuplje. Olaf Dot je sin odlične kobile Ocean Dancer (od Credit Winnerja) in sijajnega žrebca Wishing Stona, ki se je v Evropi že zelo dokazal.

Tretje mesto je osvojila Josie, potomka nekdanje derbi zmagovalke Jo HV, ki je sicer tudi mati od Jopi oz. druga mama zmagovalca razstave Jonatana. Tudi Josie je sicer hči Impeto Grifa, njena rejka in lastnica pa je Maša Habjan. Linija »J« je tudi na letošnji razstavi dokazala, da je ena najboljših in najvplivnejših kasaških linij pri nas.

Četrta je bila v ocenjevanju na koncu Mermaid, potomka švedskega plemenjaka Hard Livina in fenomenalne plemenske kobile Manishe Vite, peto mesto pa je šlo v roke rejca Milana Kaučiča in lastnika Simona Jerebica, ki sta predstavila svojega enoletnika Men Amena. Slednji je potomec Adrian Chipa in kobile Malajke od Miami Suna.

Štefanu Predanu podelili nagrado za življenjsko delo

Kot je v zadnjih letih že običaj, je Kasaško rejsko združenje Slovenije enemu svojemu članu podelilo nagrado za življenjsko delo. S svojim dolgoletnim rejskim angažmajem si jo je tokrat prislužil Štefan Predan iz Rač.

Kot so zapisali organizatorji, je Štefan konje občudoval že kot otrok ter kmalu postal njihov ljubitelj, z njimi pa je takrat tudi delal na njivi. Ko je kasneje kot mlad fant prvič zašel na kasaške dirke v Maribor je vzklila ljubezen do kasaških konj. Dirke je pričel obiskovati po vsej Sloveniji in tudi v Zagrebu.

Daljša reportaža o razstavi je objavljena v novi številki Revije o konjih. Če nanjo še niste naročeni, lahko to storite tukaj: https://konj-magazin.si/revija-o-konjih/

Foto: Staš Rudolf

jonatan 1

Zmagovalec letošnje razstave je postal Jonatan rejca Andreja Pirca.

holger in anne ehlert

Holger in Anne Ehlert sta se z veseljem odzvala vabilu in s svojim znanjem pomagala pri ocenjevanju kasačev.

Za odlično vzdušje in še boljši zaključek druženja so poskrbele skupine kasaških zanesenjakov, ki so pripravljale jedi in jih brezplačno delile obiskovalcem. Ti so se lahko okrepčali s tradicionalnimi domačimi jedmi, med katerimi so prevladovale jedi na žlico.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant