...
01. 09. 2021

Vita HB zmagala v spominski dirki za svojega rejca

Druge letošnje dirke v Šentjerneju je spremljalo veliko gledalcev.

Vita HB je poskrbela za zmago v spominski dirki za svojega rejca Janeza Košaka." (Foto: Emil Turk/Oglasna deska Šentjernej)

Pod Gorjanci v Šentjerneju, ki velja za enega najbolj kasaških krajev v Sloveniji, so priredili drugo od treh letošnjih kasaških prireditev. Osrednja dirka dneva je bila dirka v spomin na člana domačega kluba Janeza Košaka. Za veselje številne množice gledalcev, pa je poskrbela kobila Vita HB ravno iz hleva Košakovih, ki je dosegla zanesljivo zmago. Poleg resnih tekmovalnih bojev so obiskovalci lahko spremljali še dirko otrok s poniji in promocijsko dirko dvovpreg.

Pravi kasaški praznik v enem izmed konjeniških središč Slovenije, bi lahko na kratko opisali nedeljsko popoldne na hipodromu v Šentjerneju. Več kot 1000-glava množica radovednežev je pospremila pet kasaških dirk ter še dirko ponijev in dvovpreg.

Domačini iz Kluba za konjski šport Šentjernej so dosegli dve zmagi, po eno pa so si razdelili predstavniki klubov iz Ljutomera, Komende in Ljubljane.

V prvi točki je drugo zmago kariere dosegel 3-letni Pierre z voznico Lano Zrinjanin iz Šentjerneja. V finišu sta zanesljivo ugnali konkurente, najbližje pa je bila še ena dolenjska voznica Vesna Šušteršič z Brandyjem.

Druga dirka je končala v rokah Denise, sicer predstavnice najstarejšega kasaškega kluba iz Ljutomera, ki jo je na vajetih vodil Peter Zadel.

Tretja dirka je pripadla Milanu Žanu s konjem Ulfastom iz Komende. Za odličnega prama je to že tretja letošnja zmaga.

Predzadnjo dirko sporeda je vzela še ena voznica in sicer Darja Dolinšek iz Ljubljane. Skupaj s svojo 6-letno Michelle letos navdušujeta kasaško občinstvo, saj sta dosegli že svojo peto zmago v letošnjem letu. Dolinškova je sicer lani osvojila naziv najboljše kasaške voznice v Sloveniji, po letošnjih rezultatih pa vse kaže, da ga bo tudi to sezono ubranila.

V zadnji dirki pa smo spremljali osrednjo dirko dneva - spominsko dirko za predlani preminulega člana kluba iz Šentjerneja Janeza Košaka. Na veselje zbranih je ravno njegova kobila, ena zadnjih, ki jo je vzredil sam, v prvem nastopu kariere dosegla prvo zmago. Do slavja jo je zanesljivo pripeljal voznik Roman Jerovšek, pokal za zmago pa mu je poleg podelil Košakov vnuk Urban. Čudovita zgodba za zaključek tekmovalnih bojev.

Ob koncu so se pomerili še poniji, največ pa sta pokazala Bembi in Karin Kepic.

Naslednja kasaška prireditev bo že v nedeljo v Stožicah, kjer nas čaka vrhunec sezone - derbi. 4-letniki se bodo potegovali za 15.000 evrov  nagrad, v prestižni dirki imenovani kar "Ljubljanska milja" z nagradnim skladom 8.000 evrov pa se bodo pomerili najboljši kasači v Sloveniji.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant