...
13. 02. 2023

Ampia Mede SM veličastno 'revanširala' Prix d'Amerique

Ampia Mede SM velika zmagovalka Prix de France

Ampia Mede SM in ekipa so bili po drugem mestu v Prix d'Amerique izjemno razočarni. (Foto: Letrot)

Letos izjemna edicija Prix de France je tokrat zares doživela svoje neuradno ime - revanš Prix d'Amerique. Slavila je 7-letna italijanska kobila Ampia Mede SM, ki je v Prix d'Amerique po enem najsilovitejših finišev v zgodovini te dirke osvojila drugo mesto. Razočaranje je bilo izjemno, saj so vsi v ekipi čutili, da je bil sijajna potomka Ganymeda ta dan pripravljena tudi za več. In to je dočakala v Prix de France, kjer je ugnala vso moško konkurenco in se okronala s svojo prvo grupo I zmago!

Prix de France - speed race je druga v seriji dirk Prix d'Amérique Races ZEturf. V nedeljo je na hipodromu Pariz-Vincennes je izpolnila pričakovanja tudi najzahtevnejših navijačev in obenem upravičila sloves revanša Prix d'Amerique.

Veličasten peloton 18 šampionov je javnosti ponudil dih jemajoč dogodek na 2100 metrov dolgi hitrostni progi. Dirka je bila napeta, polna taktičnih "zank" in nepričakovanih napadov. Vodstvo je po štartu kljub zelo neugodni številki 9 za štartno lestvico prevzela Delia du Pommereux, kmalu pa jo je prehitel Don Fanucci Zet, ambiciozni Šved z legendardnim Örjanom Kihlströmom, ki je bil nekoliko nepričakovano s kvoto 2,8 favorit na stavnicah.

image 10

Vsako leto Prix de France spremlja tudi aktualna Miss Francije. Letos je bila to, kakšna besedna igra: Indira Ampiot. Ob njej levo Fabrice Souloy in desno voznik Franck Nivard. (Foto: Letrot)

Ampia Mede SM in veliki francoski voznik Franck Nivard sta ves čas spremljala dogajanje na čelu ter se v zadnjem kilometru postavila Don Fanucciju ob bok. Tako pozicionirani so kasači zapeljali v zadnji ovinek in nato ciljno ravnino, kjer je Ampia Mede SM pospešila, Don Fanucci Zet popustil, po zunanji strani pa vodečo napadel lanskoletni zmagovalce Vivid Wise AS z voznikom Mathieujem Abrivardom. Ampia je napad odbila in slavila s pol dolžine prednosti in časom 1:10,2. Tretje mesto si je priboril Hohneck, do sedmega so sledili fenomenalna Delia du Pommereux, Don Fannuci Zet, Horsy Dream in zmagovalec Prix d'Amerique Hooker Berry.

Izjemna Ampia, objokani Souloy in Nivard v zgodovino

Ampia Mede SM je s tem osvojila svojo prvo Grupa I zmago. Postala je šele peta kobila v tem tisočletju z zmago v 400.000 evrov vrednem Prix de France in prva po Delii du Pommereux pred dvema letoma. Ekipa je bila ob zmagi presrečna, trener Fabrice Souloy, ki je sicer to dirko že osvojil dvakrat (2007 Kool du Caux in 2008 Exloit Caf), po dirki ni mogel zadrževati solz. Franck Nivard, legendarni voznik, ki se je s to zmago pridružil legendarnemu Jean-Reneju Gougeonu na vrhu voznikov po zmagah v Prix de France - oba jih imata po 6, je po dirki dejal: "Kobila si je zaslužila zmago. Z malo več sreče bi lahko zmagala že na Prix d'Amérique. Ni popustila v ciljni ravnini kljub napadu Vivid Wisea. Zmagal sem svojo šesto Prix de France, kar me zelo veseli. To je najpomembnejša dirka po Prix d'Amérique. Zelo sem srečen tudi za Fabricea Souloya, saj skupaj delava že 20 let. In še vedno sva tu."

image 11

Ampia Mede SM je kljub veličastni karieri na svojo prvo grupa I zmago čakala vse do Prix de France 2023. (Foto: Letrot)

Fabrice Souloy, ki se že več mesecev bori z boleznijo, po uspehu ni mogel zadrževati solz: "To je neizmerna sreča, težko govorim, Franck Nivard je res odpeljal odlično dirko."

Posnetek dirke: TUKAJ

Neuničljivi Vivid Wise, slavje Italijanov in poraz zmagovalca Prix d'Amerique

Vivid Wise AS je lanski zmagi, ob kateri je postavil tudi rekord dirke 1:09,7, dodal še drugo mesto. Fenomenalni Italijan, ki je zaslužil že preko 2,6 milijona evrov, je tako še 8 zaporedno leto osvojil stopničke v dirkah grupe I, kar samo priča o njegovi trdnosti in fizični vzdržljivosti.

image 12

Franck Nivard je dosegel svojo šesto zmago v Prix de France: 2007 Kool du Caux, 2011 in 2013 Ready Cash ter 2016 in 2017 Bold Eagle. (Foto: Letrot)

Italijanski konji so tako osvojili prvi dve mesti, lani so denimo bili prvi in tretji (Zacon Gio), Francozom pa se to, da ne bi bili na prvem ali drugem mestu ni zgodilo že natanko 20 let (Hilda Zonnet - Abano AS).

Zmagovalce Prix d'Amerique Hooker Berry je osvojil "šele" sedmo mesto. Vozil ga je Nicolas Bazire, saj je njegov oče Jean-Michel Bazire, ki je slavil v Prix d'Amerique, vzel raje ameriškega kasača Beadsa. Pred dirko je svojo odločitev pojasnil z besedami, da je Beads veliko bolj zahteven za vožnjo od Hookerja in da naj se fant lepo pelje.

Duvaldestin ostaja prvo trenersko ime leta

Na Vincennesu so čez vikend potekale tudi številne druge grupa dirke. Še naprej neverjetno statistično zbirko zmag nadaljuje trener Thierry Duvaldestin, ki ima letos že neverjetnih 37 zmag v le 96 nastopih. Od tega tudi 6 grupa dirk, dve izmed njih pa je osvojil tudi ta vikend. Obe je kot voznik pobral njegov starejši sin Clement.

image 13

Idao de Tillard po neuspehu v Prix d'Amerique nadaljuje z zbiranjem lovorik. (Foto: Letrot)

V soboto je bil najboljši s 4-letnim Juliet Papa Bravo, ki je v Prix Ephrem Houel ugnal najboljše svoje vrstnike za svojo prvo grupa II zmago. V nedeljo je novo Grupa II zmago slavil tudi Idao de Tillard, ki se je tako "izognil" revanšu Prix d'Amerique, v katerem je kot eden vročih favoritov doživel poraz. Clement Duvaldestin je odsotnost v Prix de France opravičil z mladostjo konja.

Ostali grupa dirki pretekli vikend sta pobralia 4-letni potomec Goetmals Wooda J'Adore (jahač A. Collete, trener P. Belloche) pod sedlom in 6-letni sin Sam Bourbona Horchestro (voznik D. Bekaert, trener G. R. Huguet) v sulkiju.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant