...
28. 02. 2023

Ampia Mede SM zablestela tudi v Prix de Paris

Ampia Mede SM prvo ime zimskega mitinga

Ampia Mede SM je dobila zadnjo etapo serije dirk Prix d'Amerique. (Foto: letrot.com)

Ampia Mede SM je dokočno preusmerila vse žaromete iz zmagovalca Prix d'Amerique Hooker Berryja nase. V nedeljo je na črnem pariškem pesku zablestela še v maratonski dirki Prix de Paris, novi grupa I dirki za 400.000 evrov. Za presenečenje dneva je poskrbel avtsajder Harlem de Bucy, ki je osvojil drugo mesto.

Ampia Mede SM se po veličastni zmagi v Prix de France pri svojem pohodu na tron najboljšega konja letošnjega zimskega mitinga v Parizu ni ustavila, temveč je suvereno napadla še titulo najbolj vzdržljivega konja Evrope.

Prix de Paris se namreč dva tedna po Prix de France teče na maratonski distanci in le najbolj kompletni kasači v zgodovini lahko dobijo obe omenjeni dirki. Nazadnje sta v istem letu to uspela storiti legendarna Bold Eagle in Ready Cash, karierni dvojček zmag v Prix de France in Prix de Paris pa je denimo uspel še Jag de Bellouetu, Ourasiju in Belini Josselyn.

Harlem de Bucy šokiral z drugim mestom

Za presenečenje dneva je sicer poskrbel 6-letni Harlem de Bucy (oče Lilium Madrik), ki se je v dirko uvrstil z »le« 181.000 evri. Ker mora kasač za nastop v Prix de Paris imeti vsaj 160.000 evrov, je Harlema »rešila« zadnja zmaga vredna 22 tisočakov nekaj tednov prej. Za velikim avtsajderjem je sedel najboljšim voznikom letošnjega zimskega mitinga Alexander Abrivard, ki je z 96 zmagami tudi postavil rekord po številu zmag na posameznem zimskem mitingu. Dirko sta odprla odločno in sredi klanca prevzela vodstvo ter si pred prvim vzponom na slovitem klancu Vincennesa privozila nekaj dolžin prednosti. Nato sta pustila, da ju je glavnina ujela, a ohranila sta vodstvo in prva dva kilometra in pol peljala v tempu 1:18,9.

Ampia Mede SM prvo ime zimskega mitinga

Najboljša kasača letošnjega Prix de Paris - levo Ampia Mede SM in desno Harlem de Bucy. (Foto: letrot.com)

V zadnjem kilometru so kasači pričakovano močno pospešili, a Harlem in Abrivard sta v zaključku izkoristila najboljšo pozicijo. V ciljni ravnini ju je sicer prehitela Ampia Mede SM, ki jo je Franck Nivard pred tem potrpežljivo vozil na 6. poziciji, a sta proti koncu dirke začela vračati udarec. Na koncu je senzacionalni dvojici vendarle zmanjkalo metrov in 7-letna potomka Ganymeda se je veselila še druge zaporedne veličastne zmage.

Čas daleč od (lanskega) rekorda

Tretje mesto je osvojil Hooker Berry, za katerim je tokrat znova sedel sam Jean-Michel Bazire, a Harlema na drugem mestu ni bil sposoben ogroziti. Čeprav je vozil vso dirko točno za Ampio, se je že sredi zadnjega ovinka zazdelo, da je kobila letos pač boljša.

Rekord dirke zaradi omenjene taktike ni bil ogrožen. Kilometrski čas zmagovalke 1:15,9 je namreč kar za 2,6 sekunde počasnejši od lanskoletnega zmagovalca Diable du Vauverta, ki je dosedanji rekorder.

image 16

Alexandre Abrivard v letošnjem zimskem mitingu blesti - poleg rekordnih 96 zmag je v letu 2023 tako najboljši jahač kot voznik. (Foto: letrot.com)

Od četrtega do sedmega mesta so se zvrstili Hussard du Landret, Švedinja Honey Mearas, ki je s tem
zaključila svojo tekmovalno kariero, Hohneck in zmagovalka Prix du Cornulier Flamme du Goutier.

Ampia Mede SM prvo ime mitinga

Čeprav so nekateri dvomili v izjave Nivarda in Souloya po Prix d'Amerique in zavijali z očmi ob visokoletečih izjavah o 7-letni potomki Ganymeda, je Ampia z zmago v Prix de Paris v letošnjem zimskem mitingu svoj zaslužek dvignila na 666.000 evrov. Noben drug kasač to zimo na pariškem pesku ni zaslužil več. Pred tem je v karieri skupaj v vseh nastopih skupaj zaslužila 627 tisočakov.

Tako za Nivarda kot za Souloya je to tretja zmaga v Prix de Paris. Nivard ima ob tem še (rekordnih) šest Prix de Francev in pet Prix d'Ameriqueov. Neverjetnih 14 zmag v dirkah trojne krone Prix d'Amerique.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant