...
22. 08. 2021

Ciara TP dobila kvalifikacije za prvenstvo 3-letnikov

Ciara TP iz hleva Pirčevih je premagala Anabello ter ostale sovrstnike in napovedala naskok na državni naslov. Veliko nagrado sejma Agra je odnesel Prime MS, lahki zmagi pa sta znova dosegla Fjori in Maugli.

Ciara TP je z izvrstno predstavo pokorila "sošolce" v kvalifikacijah za najpomembnejšo dirko generacije 2018 doslej.

V Ljutomeru smo videli še druge kasaške dirke v avgustu, a tokrat v popolnoma drugačni kulisi kot pred tremi tedni. Dež je zamenjalo sonce, hladne temperature pa zelo prijetnih slabih 30 stopinj Celzija. Glavni preizkušnji dneva sta šli v navez Ciara TP - Mirko Gregorc in Prime MS - Mitja Slavič. Ciara je osvojila kvalifikacije za državno prvenstvo 3-letnikov, ki bo septembra v Ljutomeru, Prime in Mitja pa sta z zmago za Veliko nagrado Agra le še potrdila status prvih favoritov v derbiju.

Prva dirka - pokrovitelj Erinox d.o.o.

V prvi dirki smo od prijavljenih petih dveletnikov žal videli le tri. Hlevski boj dveh varovank trenerja Marka Slaviča je dobila Pegi (Onore dei Sogni - Paloma), že zmagovalka prve letošnje dirke 2-letnikov. Vozil jo je Marko Slavič, medtem ko je njegov sin Mitja z Buro osvojil drugo mesto. Z lepim kasom je tretja v cilj pritekla Malvazi B. Tomažič. Tempo je bil prvi kilometer pričakovano zelo zadržan, komaj dobrih 1:30, nato pa so v zadnjih 600 metrih naraščajniki pokazali pravo hitrost, kar je rezultiralo v končnem času 1:24,4

Druga dirka - pokrovitelj Teleing Gradnje d.o.o.

Od druge točke sporeda dalje so vse dirke potekale na distanci 2100 metrov. V konkurenci kasačev z zaslužkom do 1000 evrov je končno dirko brez galopa odpeljala Under Pressure (Legendary Lover K - Uakea), kar se je pričakovano končalo z zmago. Čas 1:19,7 in druga zmaga dneva za prekaljenega Marka Slaviča. Na drugem mestu je pristala Sunny Coktail, na tretjem pa Malvazija B Tomažič.

Tretja dirka - pokrovitelj Pomurski sejem - Velika nagrada sejma Agra

Prvi vrhunec dneva je bila dirka za kasače z zaslužkom do 8.000 evrov - Velika nagrada sejma Agra. Prvi favorit dirke in hkrati tudi prvi favorit letošnjega derbija, Prime MS (Turbo Sund - Principessa Ovi) je takoj od štarta potegnil v vodstvo, le-to pa do konca dirke praktično z lahkoto le še povečeval. Za zmago mu je zadoščalo odličnih 1:17,0, Mitja Slavič pa je s tem konkurentom jasno nakazal, da je po vseh drugih in tretjih mestih, ki jih je v slovenskih derbijih že osvojil, čas da svojemu rezimeju doda še lovorjev venec. Mitja je sicer pričakovano zadržano spregovoril o svoji vlogi favorita in spomnil tudi na Joky, ki niza zmage z odličnimi časi v Italiji.

Drugo mesto v dirki Agra je pripadlo Satchmu MS, še enemu predstavniku hleva Slavičevih, ki pa že nekaj sezon nastopa za Dejana Sukiča. Tretje mesto in bronasta medalja sejma (podelitev medalj je v sejemski dirki že nekaj let tradicija) je pripadla Ulfastu iz hleva Matjaža Berganta, ki je skupaj z Milanom Žanom v zadnjih metrih ugnal Foko. Peto mesto je zasedel Floto.

Četrta dirka - pokrovitelj Karba MGE d.o.o. - kvalifikacije za DP 3-letnikov

Kvalifikacije za državno prvenstvo 3-letnikov so po pričakovanjih najbolje začele kobile z najboljšimi štartnimi številkami - v vodstvo je zapeljala Anabella, po nekaj sto metrih pa se ji je ob boku pridružila Ciara TP (Legendary Lover K - Cala). V zadnjem ovinku je postalo jasno, da bosta za zmago obračunali sami, v ciljni ravnini pa je več moči kljub slabši poziciji pokazala varovanka trenerja in voznika Mirka Gregorca. Ciara je sicer že preteklo zimo v Italiji nakazala na svoj talent, tokrat pa je predstavnica hleva Mira Pirca s časom 1:19,2 vrgla rokavico tekmecem in napovedala silovit boj za krono triletnikov. Na tretjem mestu je končala Maya Viva in pripravila eno lepših presenečenj. Četrti je bil Mon Ami Peški, peti Anto, zadnje tri neposredne vstopnice v prvenstvo pa so osvojili Luxury Ice, Orea in Ramzes.

Peta dirka - pokrovitelj Jata Emona d.o.o.

V dirki z zaslužkom do 3400 evrov je novo zmago s časom 1:18,8 dosegel odlični Marion Mark (SJ's Photo - Manisha Vita). To je že njegova četrta zmaga v zadnjih petih nastopih, z njo pa je potrdil napovedi, da se bo v derbiju boril za najvišja mesta. Čeprav poznavalci dajejo prednost Primeu MS, je jasno, da Marion Mark favoriziranim tekmecem ne bo dopuščal napak. Janko Sagaj je s tem dosegel že svojo letošnjo 13 zmago, s čimer zanesljivo vodi na lestvici voznikov. Drugo mesto je kljub galopu in ogromnemu zaostanku uspela iztržiti Denisa, tretji pa je bil Pallatin.

Šesta dirka - pokrovitelj NLB d.d.

V šesti dirki smo videli novo izjemno predstavo sijajnega Fjorija (Equinox Bi - Fenita), ki je z veliko prednostjo in časom 1:16,3 dosegel že svojo deseto zmago kariere v šele 17 nastopu kariere. Saša Seršen se tokrat ni odločil za napad na čelno pozicijo, temveč je vozil umirjeno v drugi liniji, malce za vodečim Don Saxojem. V zadnjem ovinku je s silovitim manevrom prevzel vodstvo in se praktično sprehodil do jubilejne zmage. Drugo mesto je uspel ubraniti Don Saxo, na tretje mesto pa je iz zadnje pozicije prifiniširala Elisa Gali.

Sedma dirka - pokrovitelj M-energetika d.o.o.

Zadnja dirka je bila dvoboj dveh odličnih kasačev v odprti dirki. A rezultat pričakovan - z najboljšim časom dneva (1:16,1) je slavil lanskoletni zmagovalec derbija Maugli (El Nino - Manisha Vita). Za voznika Janka Sagaja ter potomce matere Manishe Vite je tako Maugli pritekel še drugo zmago dneva. Dober odpor mu je sicer vse do ciljne ravnine nudil Krack du Clocher, ki pa se je moral na koncu zadovoljiti z drugim mesto, tretji pa je bil Didier Bleu.

Tukaj je posnetek celotnega dne v Ljutomeru:

https://www.youtube.com/watch?v=DTbRFeQ76JE

Pod rezime kasaškega dneva je vsekakor treba izpostaviti dosežek domače reje. Vse dirke so namreč dobili konji vzrejeni v domačih hlevih, tujci, čeprav je bilo odprtih večina dirk, so se morali zadovoljiti z drobtinicami.

Naslednje kasaške dirke bodo naslednjo nedeljo v Šentjerneju, že čez dva tedna, natančneje 5. septembra pa sledi vrhunec Sezone v Stožicah. Poleg 15.000 evrov vrednega derbija se bodo najboljši kasači pomerili v 8.000 evrov vredni Ljubljanski milje, za 3.000 evrov pa se bodo borili še predstavniki pasme ljutomerski kasač.
Klub iz Stožic pripravlja tudi bogat spremljevalni program, zato je udeležba več kot le zaželena.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Paco Rui ponovil lanski uspeh v Juhantovem memorialu

Prve kasaške dirke v Komendi po lanskih poplavah

Darja T. Dolinšek z Jerco osvojila svoj tretji pokal mesta Ljubljana

Majske dirke v prestolnici

Horsy Dream z izjemnim rekordom osvojil Eliloppet

Tretje leto zapored zmagal Francoz

Andraž Rumpret je novi predsednik Kasaške zveze Slovenije

Podpredsedniško funkcijo so delegati zaupali Andreju Grilcu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant