...
10. 08. 2021

Captain Corey Svastedtu pritekel drugi Hambletonian

96. Hambletonian je potrdil premoč Svanstedtovih konjev. Trije so končali med prvimi štirimi, Captain Corey pa je po izjemni predstavi odnesel laskavo lovoriko.

Captain Corey je s suvereno predstavo in časom 1:09,0 zlahka ugnal tekmece v 96. Hambletonianu. (Foto: Hambletonian Society)

Izjemna predstava 3-letnega potomca Googoo Gaagaaja in mame Lov U All od Angus Halla je švedskemu trenerju in vozniku Akeju Svanstedtu prinesla drugo zmago v največji ameriški dirki. Captain Corey je zanesljivo vodil od štarta do cilja, čeprav je moral odbiti kar dva napada Cuatro de Julia, najprej v prvem ovinku, nato pa še na polovici dirke. V ciljni ravnini se je zlahka odpeljal konkurenci in kot prvi favorit slavil s časom 1:09,0.

Captain Corey je sicer osvojil že enega izmed predtekov, ki tokrat nista potekala na isti dan kot 1.000.000 ameriških dolarjev vreden finale. Tudi drugi predtek je šel v roke Svastedta s konjem Delayed Hanovrom (oče Southwind Frank), ki je bil v finalu četrti. Še tretji adut iz hleva švedskega trenerja, Ambassador Hanover (oče Chapter Seven), je nastopil v finalu in z voznikom Scottom Zeronom osvojil tretje mesto, kljub temu, da mu stavnice niso pripisovale resnih možnosti za boljšo uvrstitev. Drugo mesto je šlo v roke voznika Tima Tetricka za trenerko Nancy Takter. Tetrick je z odlično vožnjo na podium povzpel popolnega avtsajderja Spy Bootha (oče Muscle Hill).

Captain Corey je v svojem 12 nastopu dosegel še osmo zmago. Prvih 400 metrov je pretekel v 26 sekundah (v kilometrskem času to znaša približno 1.05), kar je najhitreje v zgodovini prestižne dirke. Tokrat dvoma o zmagovalcu, kot v primeru prve Svanstedtove zmage leta 2017, ni bilo. Pred štirimi leti je namreč Svanstedt s konjem Perfect Spiritom v cilj pripeljal kot drugi, zmagovalca What The Hilla pa so zaradi oviranja v ciljni ravnini diskvalificirali. Odločitev je takrat razdelila ameriško kasaško javnost, ki si ni bila enotna, ali je takšno oviranje lahko razlog za odvzem najbolj eminentne nagrade v severnoameriškem kasaštvu.

Svanstedt je moral od vsega začetka odločno braniti vodilno pozicijo. Prvi napad je sprožil Cuatro de Julio (oče Trixton), ki se je iz najslabše štartne pozicije 10 "katapultiral" in Captain Corey je imel obilo dela, da je zadržal čelno pozicijo. Ker sta se konja nekoliko oddaljila od skupine, se je mladi švedski voznik Lucas Wallin, ki je sedel za Cuatrom, odločil "parkirati" za vodilnim, a ga izkušeni Yannick Gingras, ki je sedel za Delayed Hanovrom, ni pustil predolgo oklevati in je luknjo za Captain Coreyem "zamašil". Wallin se je zato na polovici dirke odločil za nov napad, ki seveda proti kasnejšemu zmagovalcu ni obrodil sadov. V tistem trenutku je seveda tudi Wallin vedel, da je njegove dirke konec in upi o presenečenju so se sesuli v prah (več o čudoviti zgodbi Cuatro de Julia in njegove trenerke Marie Ortolan Bar pa v enem izmed prihodnjih člankov).

V ciljni ravnini dvoma o zmagovalcu ni bilo, čeprav so se konkurenti glede na vsa pospeševanja Captaina Coreya nadejali, da bo začel popuščati. "Dober konj je, ki se vselej bori do konca, ampak danes je bil pa zares močan," je po dirki o junaku dneva povedal Svanstedt in dodal: "Bal sem se, da bodo drugi prišli za nama v ciljni ravnini." A čeprav se je večkrat ozrl čez ramo, v vidnem polju ni bilo nikogar, ki bi ogrozil drugo zmago v klasiki za 3-letnike za 62-letnega švedskega konjarja.

Kot ponavadi so na Meadowlandsu v sklopu Hambletoniana priredili tudi več drugih velikih "klasik". Hamlbetonian Oaks, izvedbo za kobile, je dobila Bella Bellini (oče Bar Hopping) z voznikom Dexterjem Dunnom za trenerja Niftyja Normana.

John R Steel Memorial je šel v roke Atlanti (oče Chapter Seven) z voznikom Yannickom Gingrasom za trenerja Rona Burka.

Zmago v John Cashman Memorialu pa je za nekaj centimetrov ubranila Manchego (oče Muscle Hill) z Dexterjem Dunnom za trenerko Nancy Takter.

Veliko dirko za 2-letnike Peter Haughton Memorial je vzel še neporažen serijski zmagovalec King Of The North (oče Walner) z voznikom Markom McDonaldom za trenerja Raya Schnittkerja.

Tudi med dveletnimi kobilami je Jim Doherty Memorial pripadel neporaženi serijski zmagovalki. To je bila še ena potomka Walnerja Venerable z voznikom Davidom Millerjem za trenerja Niftyja Normana.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant