...
20. 02. 2023

Criterium des Jeunes po sodniški odločitvi dobil Koctel du Dain

Koctel du Dain peti Allairjev zmagovalec te klasike

Izjemno predstavo najboljših francoskih 3-letnikov je zaključila odločitev za zeleno mizo in zmagovalec je postal Koctel du Dain. (Foto: Letrot)

Koctel du Dain in Kamehameha sta v nedeljo na temnem pariškem pesku potrdila, da odstopata od "sošolcev" generacije 2020. V dirki brez taktiziranja sta tekla eden ob drugem praktično celotno dirko, Kamehamehi pa dejstvo, da vodstva ni prepustil vse do ciljne črte ni pomagalo, saj so sodniki zaradi oviranja zmago dosodili Allairjevemu varovancu.

Letošnji Criterium des Jeunes, oziroma kot se imenuje v zadnjih letih Prix Comte de Montesson, bi lahko opisali s popularno krilatico - epski. Kamehameha (oče Uniclove) in Koctel du Dain (oče Boccador de Simm) sta uprizorila zgodovinsko predstavo, ki pa žal ni dobila svojega zmagovalca na stezi, temveč so ga po sodniški odločitvi naznanili šele 15 minut po prihodu v cilj.

Allaire: "V dirki sta bila le dva konja"

Švedski šampion Björn Goop, ki je v sulkyju zamenjal francoskega voznika Erica Raffina, ki se je pretekli teden poškodoval in bo odsoten vsaj en mesec, je vozil Kamehameho, sicer v treningu pri Thomasu Malmquistu, švedskem trenerju, ki deluje v Franciji, in takoj po štartu suvereno prešel v vodstvo. Za Allairjevim asom, ki je bil tudi jasen favorit stavcev, je vnovič sedel, kot vse od začetka njegove kariere, David Thomain in ni jima preostalo drugega, kot da se "parkirata" ob bok vodilnega, ki je navil silovit tempo dirke.

V zadnjem ovinku je postajalo jasno, da vodeče dvojice ostali ne bodo uspeli ogroziti. Kamehameha je v ciljni ravnini počasi peljal proti zunanjemu robu, s tem pa oviral tudi Koctela. Po prvem blažjem dotiku sulkyjev je prišlo še do drugega, nekoliko večjega dotika, in čeprav se je zdelo, da je slednji prišel že po ciljni črti, so sodniki nanj oprli svojo odločitev in neuradnega zmagovalca prestavili za drugouvrščenega v cilju, s čimer je prvo grupa I dirko generacije "K" odnesel Allairjev varovanec. Oba najboljša sta postavila tudi nov rekord dirke 1:12,9 na 2700 metrov in prejšnjega izpred dveh let (In The Money 2021) prestavila za dve desetinki.

Posnetek sodniške odločitve: TUKAJ

Med 15 minutnim čakanjem so bili najbolj na trnih številni predstavniki Ecurie Hunter Valley, ki so rejci in lastniki triletnega sina Uniclova. Za švedsko ekipo, ki zadnja leta veliko vlaga v francosko kasaštvo, bi bila to prva grupa I zmaga v Franciji, zato je bilo razočaranje po razglasitvi še toliko večje. Goop, ki tako ni uspel vknjižiti svoje 23 grupa I zmage v Franciji, in prve po Prix d'Ameriqueu 2021 (Face Time Bourbon), je pred novinarji ohranil svoj mirni in spoštljiv odnos in dejal, da sta oba konja močno odstopila od konkurence ter prikazala vrhunsko predstavo. Odločitve sodnikov ni želel podrobneje komentirati, dejal je, da je to pač dirkanje, da odločitev je, kakršna je ter da jo spoštuje.

Za trenerja Philippa Allairja je to že peti Criterium des Jeunes, drugi zaporedni po lanski zmagi Just A Gigola, katerega oče je tako kot pri Koctelu Boccador de Simm. Allaire je takoj po dirki energično razlagal, da sodniki niso imeli druge možnosti, kot da zmago pripišejo njemu: "Sam bi si sicer želel zmagati na stezi, a dejstvo je, da bi, če Goop ne bi peljal navzven, moj konj zmagal za vsaj pol dolžine. Na Švedskem bi bil že po treh minutah diskvalificiran." Dodal je še, da sta bila po njegovem v dirki le dva konja in da ostali niso imeli resnih možnosti.

Tretji sin nekdanje zmagovalke

Ostali sicer niso zaostali veliko, v preteklih grupa dirkah pa so že dokazali, da lahko premagajo tudi oba tokrat najboljša. Tretji je bil Kanada (oče Earl Simon), potomec kobile Avile (oče Ready Cash), ki je v velikem slogu po galopu na štartu in velikem zaostanku dobila Criterium des Jeunes pred natanko desetimi leti. Za las se je na četrto mesto uvrstila najboljša kobila Kana de Beylev (oče Express Jet), peta pa je bila Kalamity d'Heripre (Un Mec d'Heripre).

V preostalih točkah sporeda smo videli še dve grupa III dirki. Monte preizkušnjo za starejše kasače je dobil 11-letni Bazirjev varovanec Chalimar de Guez (oče Nahar de Beval) z jahačem Jeanom Yannom Ricartom, dirko za evropske 4-letnike pa je dobl Jaguar Marancourt (oče Cristal Money) z italijanskom vozniom Gabrielejem Gelorminijem, sicer v treningu pri Fabriceu Souloyu.

Alexandre Abrivard z edinstvenim dosežkom

V četrtek je bil prvo ime dneva trenutno najbolj vroči voznik in jahač Francije. Alexandre Abrivard je namreč tako prvi na vozniški kot na jahaški tabeli letošnjega leta, bliža pa se tudi novemu rekordu po zmagah na zimskem mitingu. 9 tekmovalnih dni do konca jih ima namreč že 93, ob tem pa tudi kopico grupa zmag. V soboto je postal prvi v zgodovini, ki je slavil na vseh treh grupa dirkah po sedlom na isti dan.

To mu je uspelo s triletnima Karlito (oče Fabolous Wood), Kifil de Bussyjem (oče Bocador de Simm) in Inshoreom (oče Real de Lou).

image 15

Trije Abrivardovi zmagovalci. (Foto: Letrot)

V nedeljo Prix de Paris

Že ta teden bo na Vincennesu na sporedu tretja etapa in hkrati zadnja dirka serije Prix d'Amerique in sicer Prix de Paris - Marathon Race. Tudi v nedeljo bo možnost dirko spremljati in nanjo staviti na Športni Loteriji.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant