...
18. 07. 2023

Don Saxo slavil v Pirčevem memorialu na Igu

Don Saxo je šampionskemu naslovu dodal novo zmago, tokrat v prestižni dirki v Vrbljenah. (Foto: Boris Vranić) Eden najlepših "mikro" hipodromov v Evropi je gostil svoj tradicionalni dogodek. Dirke domači klub priredi le enkrat letno, tudi tokrat pa so organizatorji več dirk namenili spominu na pomembne preminule člane. Glavno dirko dneva je odnesel Don Saxo, […]

Don Saxo je šampionskemu naslovu dodal novo zmago, tokrat v prestižni dirki v Vrbljenah. (Foto: Boris Vranić)

Eden najlepših "mikro" hipodromov v Evropi je gostil svoj tradicionalni dogodek. Dirke domači klub priredi le enkrat letno, tudi tokrat pa so organizatorji več dirk namenili spominu na pomembne preminule člane. Glavno dirko dneva je odnesel Don Saxo, z dvema zmagama pa se je izkazal voznik Roman Jerovšek.

Dan se je pričel natanko po željah domačinov, saj je uvodno dirko za svojo krstno zmago kariere dobil Elvis The King (Always King - Elvira NS) z Borutom Zaletelom pred še eno predstavnico krimskega kluba No Clarisa Secret z Romanom Jerovškom.

Borut Zaletel

Borut Zaletel je dosegel zmago, drugo in tretje mesto. (Foto: Boris Vranić)

V drugi točki, spominski dirki Srečka Pristavca, so bili najboljši Ljutomerčani. Svojo prvo zmago kariere je v dvanajstem nastopu dosegel Orsi (Up Front Larry - Oyuki) z Rokom Hericem, ki je bil boljši od klubske kolegice in doslej dvakratne zmagovalke v prav toliko nastopih Vaiane Vive z Jankom Sagajem. Tretja je cilj prečkala Lučka Müller s Hastalavisto Baby, ki ima letos prav tako že dve zmagi.

Orsi

Orsi z Rokom Hericem na poti do zanesljive in svoje prve zmage. (Foto: Boris Vranić)

V tretji dirki je zmagovalca zadnje dirke v Lenartu Makyja z Marjanom Prebilom v ciljni ravnini s silovitim manevrom prehitel Just A Gigolo (Angus Hall - Jasa GJ), ki je Romanu Jerovšku pritekel prvo zmago dneva. Za obema Komendčanoma, ki sta iztekla čas 1:21,1, do tedaj najboljši čas dneva, je z novo dobro predstavo stopničke dopolnil ljutomerski predstavnik Anto s Francem Jurešem. Zanimivo - vsi trije omenjeni so petletniki - tako kot Orsi - tudi na četrtem in petem mestu pa sta končala njihova "sošolca" Denit in Montana Peška.

Roman Jerovšek Just a Gigolo

Roman Jerovšek je bil z dvema zmagama prvo vozniško ime dneva. Na sliki Just A Gigolo. (Foto: Boris Vranić)

V četrti točki sporeda smo bili priča najbolj dominantni predstavi dneva in še drugi zmagi komendskega asa Romana Jerovška. Z več kot dvema sekundama in pol prednosti v skupnem času je slavil s 7-letnim Jerryjem Joyem (Persugill - Joy Love), za katerega je to že peta zmaga kariere. Drugo mesto je po dolgotrajnem vodstvu osvojila italijanska štiriletnica Daikala Rek z Miho Frelihom, ki sta na zadnjih dirkah ob zmagi dosegla v Lenartu tudi najboljši čas dneva. Tretji je dirko končal domačin Zaletel z Malvazi B. Tomažič.

vbi 4408

Še druga zmaga z Jerry Joyem. (Foto: Boris Vranić)

V predzadnji kasaški dirki, ki je bila hkrati tudi najpomembnejši dogodek sporeda - memorial Franca Pirca, smo videli napet boj. Po sodniški odločitvi je slavil Don Saxo (Saxo de Vandel - Dinka), aktualni šampion z aktualno zlato čelado Jankom Sagajem iz KK Ljutomer. V ciljni ravnini sta ju sicer prehitela domača upa Ciara TP in Dušan Zorko, a pri tem nedovoljeno prečkala meje hipodromske steze in bila kasneje diskvalificirana. Drugo mesto je tako zasedel Ulfast z Romanom Jerovškem, tretja pa je bila Dubhe z Borutom Zaletelom. Krack du Clocher, ki je lani s Paolom camardello v izjemnem stilu postavil nov rekord hipodroma Vrbljene - 1.17,3 - je tokrat zagalopiral. Don Saxo je bil tokrat nekoliko počasnejši, iztekel je čas 1:18,7, kar je za 2170 metrov dolgo dirko na le 550-metrski ižanski stezi še vedno odličen rezultat in je bil hkrati najboljši čas dneva.

Floto

Branko Seršen je taktično pokoril konkurente s Flotom, za katerega je to druga zaporedna zmaga. (Foto: Boris Vranić)

V zadnji dirki so se pomerili kasači z zaslužkom nad 10.000 evrov, dirko pa so organizatorji posvetili Jožefu Novaku, ki nas je zapustil lani. Po taktični dirki in pretkani vožnji ljutomerskega voznika Branka Seršena (o čemer priča kilometrski čas 1:24,0) se je zmage veselil 10-letni veteran Floto (Mystical Crown - Frisa) in s tem ponovil uspeh izpred dveh tednov, ko je zmago dosegel v dirki povratnikov v Lenartu. Drugo mesto je v dirki s silovitim finišem dosegel madžarski konj Baszville z Markom Slavičem, tretji pa je bil Planet s Slavkom Frankom iz Šentjerneja.

Naslednje dirke bodo zadnjo julijsko nedeljo, 30. 7., v prleški prestolnici in zibelki slovenskega kasaštva. Osrednja točka sporeda bodo kvalifikacije za 33. slovenski kasaški derbi, ki bo 3. septembra v Stožicah. Poleg tega bomo prvič videli t.i. "Kriterij 3-letnikov" z bogatim nagradnim skladom ter zdaj že tradicionalno sprintersko preizkušnjo voznico, imenovano "Najhitrejša v sulkiju".

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant