...
29. 05. 2021

Elitloppet en gång om året*

Napoved za letošnji Elitloppet izpod peresa velikega poznavalca in udeleženca letošnje izvedbe Aleša Pavšiča.

Lanskoletni zmagovalec Cokstile. (Foto: Lena Emmot)

Elitloppet enkrat na leto*, bi lahko prevedli gornji naslov, ki je obenem tudi priljubljeni slogan švedskih ljubiteljev kasaških dirk.

Letošnja izvedba bo, podobno kot lanska, zaradi korona krize potekala nekoliko drugače kot smo jo navajeni, pa tudi sama zasedba bi po mnenju mnogih lahko bila močnejša. Tako na primer pogrešamo najboljše konje iz ZDA in Avstralije, pa tudi nekaj francoskih prvokategornikov, ki so iz takih in drugačnih razlogov svoj nastop pred kratkim odpovedali. Tribune bodo tudi tokrat namesto 25.000 glave množice samevale, za nekaj srečnežev bo odprta le ena od restavracij v Stockholmski areni Solvalla, pa se v tej bodo veljala stroga pravila gibanja. 

Se bodo pa s prvim junijem švedski hipodromi počasi ponovno odprli za dirk lačno publiko, ki si zeli prihajajočo poletno sezono velikih dirk ogledati v živo.

Šestnajst konj, ki si je nastop prislužilo bodisi z zmagami v kvalifikacijskih dikah ali pa s povabilom organizatorja na osnovi svojih zadnjih nastopov, je kot običajno razdeljenih v dve kvalifikacijski skupini. Startne pozicije je določil žreb, po štirje prvo uvrščeni pa se bodo za zmago, 300.000 EUR in vstop med nesmrtne pomerili v finalu.

1. predtek

1. VIVID WISE AS (IT)-Alessandro Gocciadoro 

Dve zmagi v zadnjih treh nastopih. V Elitloppu že lani, takrat v režiji Björn Goopa, vendar je bil popolnoma "neuporaben". Mnogi ga štejejo za favorita predvsem zaradi startne pozicije. V svoji najboljši izvedbi lahko slavi, nekaj dvoma pa porajajo občutna nihanja v formi.

2. MONI VIKING (NO)-Björn Goop 

Sicer izjemen dolgoprogaš, ki pa je že lani pokazal, da mu tudi sprinterske distance odlično ustrezajo. Pred kratkim se je vrnil v hlev Björna Goopa. Eden najresnejših favoritov za zmago tudi v finalu.

3. MILLIONDOLLARRHYME (SE)-Fredrik B. Larsson

 Njegovo povabilo je dvignilo največ prahu, saj si po mnenju mnogih nastopa ni ravno zasluzil. Res gre za konja, ki je sposoben razviti izjemno hitrost na kratkih delih dirke, a vendarle potrebuje "pomoč" sotekmovalcev, če se zeli zavihteti na vrh.

4. AETOS KRONOS (SE)-Magnus A. Djuse

Petletnik, eden najboljših v izjemni generaciji lanskoletnih derbistov na Švedskem. Kljub odličnim rezultatom še vedno nekoliko nezrel, a tudi kot tak sposoben ugnati kogarkoli v svoji skupini. Kot zanimivost, enaindvajset letni Magnus A. Djuse je s ponijev na "velike" konje presedlal zgolj pred petimi leti.

5. HICKOTHEPOOH (NO)-Vidar Hop

Nastop si je zagotovil z zmago v Finlandia Ajö, ko je izkoristil "divjanje" tekmecev v prvi polovici dirke in na koncu presenetljivo, a povsem zasluženo slavil. Outsider.

6. BAHIA QUESNOT (FR)-Junior Guelpa

Izkušena Francozinja, ki pa ji nedvomno precej bolj ustrezajo daljše distance. Žal imajo pri njej mnogi občutek, da je povabilo prejela zgolj po "nacionalni" osnovi.

7. CYBER LANE (SE)-Johan Untersteiner

Eden izmed večih osmoljencev žrebanja startnih pozicij. Eden izmed, če ne celo najboljši starter v Skandinaviji, bo s številke 7 težko izkoristil to svojo vrlino. Na srečo pa gre za konja, ki je najmanj toliko dober tudi iz ozadja, za kar pa je seveda potrebno nekaj več sreče v poteku dirke. Načrt je samo eden, uvrstitev v finale.

8. DON FANUCCI ZET (SE)-Örjan Kihlström

Drugo uvrščeni lanskoletnega švedskega Derbija, tudi on  brez sreče pri žrebu. Najmanj izkušen od vseh nastopajočih, prvič se bo pomeril z elito starejših konj.

2. predtek

1. COKSTILE (NO)-Vincenzo Gallo

Lanskoletni zmagovalec Elitloppa, ki pa je kasneje zaradi poškodbe izpustil 8 mesecev na tekmovalni stezi. Odličen comeback z drugim mestom v Copenhagnu pred dvema tednoma. Finale mu ne bi smelo uiti.

2. HEAVY SOUND (SE)-Kenneth Haugstad

Izkušeni prvokategornik, ki pa ga zal pogosto pestijo poškodbe. Tri zmage v štirih nastopih letos, res pa da vse v precej slabši konkurenci.

3. SEISMIC WAVE (US)-Claes Sjöstöm

Import iz ZDA, ki je letos zabeležil zmago in drugo mesto v dveh nastopih. Kljub odličnim rezultatom tudi on precej zelen v elitni konkurenci.

4. GELATI CUT (FR)-Gabriele Gelormini

Odličen štarter, vendar pa je tudi on večino svojih nastopov opravil na daljših distancah, tako da so njegove realne možnosti precejšnja neznanka

5. GARETH BOKO (SE)-Mats E. Djuse

Pozimi se je preselil v hlev Jerry Riordana, ki je konja v kratkem času dobesedno preporodil. Sicer tudi njega pestijo težave s poškodbami, vendar pa je v zadnjih dveh nastopih pokazal življenjsko formo.

6. ECURIE D. (DK)-Ulf Ohlsson

Danska senzacija, ki je dobesedno pometala s konkurenco v "mlajših" kategorijah. V zadnjem nastopu v Paralympiatravetu je povsem odpovedal, vendar pa so težave z dihali sedaj odpravljene in zanimivo bo videti njegov nastop v konkurenci izkušenih prvoligašev.

7. CLICK BAIT (US)-Per Lennartsson

Tudi on uvožen iz ZDA, vendar pa je celo svojo tekmovalno kariero opravil na Švedskem. Distanca mu več kot ustreza, startna pozicija pa seveda precej manj. Nastop v finalu v tem trenutku zveni kot maksimalni izkupiček.

8. VERY KRONOS (SE)-Erik Adielsson

Zasijal v drugi polovici lanske sezone. Zahteven in svojeglav konj, ki mu precej preglavic povzročajo pogosti galopi. Najslabša štartna pozicija in 100-odstotni izkupiček galopov na kratkih distancah puščajo precej dvoma o njegovih možnostih

Predteka bosta na sporedu v nedeljo ob 15.30 in 16.00 uri, finale pa ob 18.10.

image

Aleš Pavšič

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant