...
24. 05. 2021

Žarko Debelak po nesreči v Komendi že naprej trenira

Voznik Žarko Debelak je nesrečni incident na dirkah v Komendi prestal brez hujših posledic.

Žarko Debelak (v sredini) je po nedeljskem incidentu že doma, namesto počitka pa že kuje nove kasaške načrte. (Foto: Jošt Dolinšek)

Pred šesto dirko nedeljskih dirk v Komendi je prisotnim na hipodromu ter gledalcem preko spletnega prenosa zastal dih. Zaradi sunkovitega udarca v glavo je namreč na stezi negibno obležal voznik Žarko Debelak. Debelak se je zaradi zamaha italijanske kobile Valez onesvestil, a je bil po nekaj minutah že pri zavesti. Odpeljali so ga v ljubljanski klinični center, kjer je ostal na opazovanju, brado, kamor je prejel udarec, pa so mu 'pokrpali' s sedmimi šivi. Nesrečni incident je tako prestal brez zlomov ali drugih hujših posledic.

Žarko Debelak, poznan kot neumorni zanesenjak, nam je danes zaupal, da je že uro in pol po prihodu iz bolnišnice, vpregel svojega dveletnika Dika DŽ (Speedo Graffiti - Donata DŽ), namesto o počitku in okrevanju pa že razmišlja o dirkah prihodnji torek v Trstu.

Trenutka nesreče se ne spomni. Pravi, da so mu o tem, kaj se je natančno zgodilo povedali drugi, naslednji dan pa si je pogledal še posnetek. "Vse je bilo tako, kot sem mislil," nam je zaupal in dodal, da se spomni vsega, kar se je dogajalo prej in kasneje, ko je prišel k zavesti. Meni, da je za udarec kobile krivo to, da so ga gledalci z mahanjem in dežniki želeli opozoriti na tekmovalca, ki se mu je z visoko hitrostjo približeval, to pa je kobilo prestrašilo. "Kobila ni nič kriva," pravi in zavrne možnost, da bi jo dirkaško upokojil in ji namenil plemensko vlogo.

"Nič, malo me srbi. Dobil sem sedem šivov. Ampak v torek je Trst že naš," v smehu doda Debelak in se že ozira proti novim podvigom. Žarko je sicer med kasaškimi prijatelji znan, da mu ne uide noben nastop slovenskih konj v tujini. V Sloveniji praktično ne mine dirkalni dan, kjer Žare ne bi bil prisoten, pogosto pa se odpravi tudi na dirke v Italijo. Tam dirka s svojimi konji ali pa zgolj pomaga prijateljem.

Žarko Debelak ima v karieri preko 500 nastopov. V karieri je vzredil in treniral že nekaj deset konj, trenutno pa skrbi za dvomestno število konj v svojem hlevu. Konji, katerih rejec je Žarko Debelak nosijo 'priimek' DŽ.

Od leta 2010 je zabeležil 4 zmage, zadnjo pred dvema letoma v Šentjerneju, njegovi konji pa so v tem času nekaj zmag dosegli tudi v Budimpešti. Letos je navdušil na otvoritvenih dirkah v Ljubljani, kjer je moral s kobilo Dizo DŽ premoč priznati le odličnemu 4-letniku Primeu MS.

Žare, čimprejšnje okrevanje in povratek na dirkalne steze!

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Under Presure osvojila Juhantov memorial

Nevia Viking in Mario Moleh v Komendi dosegla prvo zmago kariere.

Epidemija debelosti pri konjih – problem ali ne?

Veliko ljudi ob pogledu na konje sredi prostranega živo zelenega pašnika prevzameta mir in veselje; nekakšna romantična predstava o tem, kako naj bi konji živeli, na prostranih pašnikih, v čredi. Na žalost pa se vedno bolj izkazuje različnost med konjevim primarnim življenjskim okoljem in življenjskim prostorom, ki mu ga nudimo ljudje. Ena od posledic te različnosti je tudi prekomerna telesna teža domačih konj.

Uporaba in koordinacija dejstev

V vsakem priročniku o učenju jahanja se dejstva delijo na tri kategorije: delovanje teže, nog in rok oz. vajeti. Kot gre teorija, tako se tudi v praksi dejstev učimo sistematično in vsakega posebej, preden jih povežemo v delujočo celoto.

FEI Solidarity

Med 7. in 10. aprilom je v Centru konjeniške delavnosti Matej in M hotelu v Ljubljani potekal seminar za trenerje in sodnike v dresuri. Seminar sta vodila izkušeni mednarodni sodnik Péter Hanságy ter bivša profesionalna tekmovalka in odlična trenerka dresurnega jahanja Larasati Geding. Izobraževanju je prisostvovalo devet trenerjev, osem sodnikov in dvanajst jahačev, ki so pod budnim očesom obeh tujih strokovnjakov napredovali iz dneva v dan.

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant