...
21. 05. 2021

Slovenec na Elitloppu! Cyber Lane končno povabljen, Bazire Švede zavrnil

Vabila za Elitlopp kopnijo. Končno ga je dočakal Cyber Lane, s čimer bodo del spektakla prvič tudi Slovenci!

Cyber Lane je pri osmih letih in več kot 1,3 milijona evrov zaslužka vendarle dočakal prvo vabilo v Elitlopp.

Napetost pred največjim švedskim kasaškim dogodkom leta narašča. Vabil za letošnji Elitlopp počasi zmanjkuje, od šestnajsterice, ki se bo razdelila v dva predteka, jih je znanih že 14. Zasedba je že sedaj zastrašujoča in obetamo si lahko res izjemne predstave nekaterih, trenutno najboljših konj v Evropi.

Aktualen seznam izgleda takole:

 • Ecurie D (Danska - oče: Infinitif - rek. 1.09,2 - zasl. 331.757 €)
 • Don Fanucci Zet (Švedska - oče: Hard Livin - rek. 1.09,6 - zasl. 502.716 €)
 • Vivid Wise AS (Italija - oče: Yankee Glide - rek. 1:08,6 - zasl. 1.221.898 €)
 • Aetos Kronos (Švedska - oče: Bold Eagle - rek. (SP) 1:10,0 - zasl. 844.128 €)
 • Hickothepooh (Norveška - oče: Triton Sund - rek. 1:09,9 - zasl. 303.425 €)
 • Very Kronos (Švedska -oče: Ready Cash - rek. (SP) 1:10,9 - zasl. 457.425 €)
 • Milliondollarrhyme (Švedska -oče: Ready Cash - rek. 1:09,2 - zasl. 486.693 €)
 • Heavy Sound (Švedska -oče: Ken Warkentin - rek: 1:09,2 - zasl. 805.297 €)
 • Moni Vikind (Norveška -oče: Maharajah - rek. 1:09,4 - zasl. 723.508 €)
 • Cokstile (Norveška - oče: Quite Easy - rek. 1:09,4 - zasl. 990.480 €)
 • Seismic Wave (Švedska -oče: Explosive Matter - rek. 1:08,5 - zasl. 169.646 €)
 • Cyber Lane (Švedska -oče: Raja Mirchi - rek. 1:09,7 - zasl. 1.316.775 €)
 • Gelati Cut (Francija - oče: Coktail Jet - rek. (SP) 1:11,1 - zasl. 515.135 €)
 • Click Bait (Švedska -oče: Cantab Hall - rek. 1:09,5 - zasl. 222.407 €)

Med zadnjimi je vabilo pričakovano prejel tudi Cyber Lane, ki je pred dnevi drugič v karieri osvojil Copenhagen Cup. S tem bo prvič nastopil v švedski veliki dirki, kljub temu, da ima v karieri že več kot 1,3 milijona evrov zaslužka, kar je največ med trenutno povabljenimi, težko pa je verjeti, da bi kdo od preostale dvojice konj, ki bosta zadnja povabljena, lahko imel več. Nenavadno, a resnično.

Kakorkoli že, s tem bo Slovenija prvič v svoji zgodovini postala del prestižnega Elitloppa. Če smo v preteklosti že imeli konje ter voznike, ki so nastopali na Elitloppet vikend, pa bo tokrat prvič Slovenec del največjega spektakla. Aleš Pavšič za Cyber Lanea skrbi že nekaj let in je soodgovoren za njegove uspehe. Švedi na oskrbnike konjev, ki s svojimi varovanci preživijo največ časa in so pogosto podaljšana roka trenerja pri odločitvah, veliko dajo. Tako so na seznamu sodelujočih konj v Elitloppu zraven dopisani tudi oskrbniki (skötare), v večjih dirkah pa prejmejo tudi častno nagrado, podobno kot voznik ali lastnik.

Aleš, ki se je na sever Evrope odpravil pred nekaj več kot desetimi leti, je "desna roka" mladega trenerja Johana Untersteinerja, leta 2019 dobitnika priznanja za najboljšega švedskega trenerja.

Protestne zavrnitve Francozov

Seznam je letos presenetljivo prazen italijanskih ali francoskih gostov. Če bi za prve še lahko trdili, da trenutno nimajo take "ponudbe" najboljših kasačev, ki bi pritegnile švedske organizatorje, in je zato na seznamu le Vivid Wise AS, pa za Francoze razlogi tičijo drugje. Kot smo že pisali je do novih medsebojnih napetosti med kasaškima velesilama Francijo in Švedsko prišlo po letošnjem Paralympiatravetu. Ekipa zmagovalke Delie du Pommereux je namreč vabilo zavrnila zaradi, po njihovem, nepravične kazni vozniku Ericu Raffinu. Ta je moral plačati kar 1500 evrov in dobil tri dni prepovedi vožnje zaradi nepravilne uporabe biča, čeprav ga je uporabil zares minimalno.

Deliinemu zgledu pa je zdaj sledil še Jean Michel Bazire, za mnoge Evropejce prvo kasaško ime Francije. Ta je zavrnil vabilo za svojega Dorgos du Gueza zaradi "neumnih švedskih pravil". Čeprav se je neuradno po francoskih hlevih govorilo, da je odločitev plod tudi zaradi slabše Drogosove forme in nekaj slabših nastopih v domači Franciji, pa je Bazire svojo odločitev utemeljil z Deliinim primerom in okrcal švedska pravila. Bazire se je sicer Skandinavije izogibal že nekaj let - spomnimo, tudi ko je v največjih dirkah sodeloval s svojimi konji, jih je dal za voziti drugim. Ko je denimo, takrat verjetno najboljši kastrat na svetu, Abrion du Gers, pred dvema letoma nastopil na Elitloppu, je Bazire dal vajeti v roke Josu Verbeecku. V predteku sta osvojila prvo mesto, v finalu pa sta končala druga za svojim rojakom Dijonom.

Čedalje manj Francozov v Elitloppu

Na startni listi je tako le en francoski konj. To je mladi, 5-letni Gelati Cut, eden najboljših kasačev svoje generacije. To je seveda mnogo manj, kot smo bili vajeni v preteklih letih, število francoskih gostov pa zaradi povečanih trenj med državama upada iz leta v leto. Lani smo videli nastopiti dva Francoza, predlani pa tri, leto pred tem štiri, 2017 tri in 2016 štiri. V tem času osvojili kar štiri predteke (2016 Timoko, 2017 Bold Eagle, 2019 Aubrion du Gers in 2020 Earl Simon) in dva finala (2017 Timoko in 2019 Dijon).

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant