...
17. 05. 2021

Delie du Pommereux ne bo na Elitloppet

Kazen za voznika Raffina potrjena, lastnik kobile iz protesta zavrnil vabilo.

Delia du Pommereux po zmagi v Paralympia Travetu. (Foto: Letrot)

Nova drama na relaciji Francija-Švedska dobiva epilog. Po sijajni in napeti dirki Paralympiatravet so se vnovič pojavila trenja med evropskima kasaškima velesilama. Zmaga in s tem vabilo za Elitloppet je zasluženo pripadlo sijajni francoski kobili Delii du Pommereux, njen voznik Eric Raffin pa si je od švedskih sodnikov zaradi nepravilne uporabe biča prislužil kar 1500 evrov kazni. Ker je šlo po mnenju lastnika kobile Noela Lulica za neupravičeno kazen, je zavrnil možnost prihoda na Elitloppet.

Zgodovina francosko-švedskih "incidentov" je v zadnjih letih še posebej pestro pobarvana. Ni jih malo francoskih trenerjev in voznikov, ki so napovedali bojkot velikih švedskih dirk, saj naj bi Švedi preko svojih strogih sodniških odločitev pogosto škodovali francoskim gostom. Spomnimo se samo diskvalifikacije Un Mec d'Heripreja po zmagi v Hugo Abergs Memorialu leta 2014. To je takrat kot svoj zadnji obisk švedskih dirk označil Fabrice Souloy, seznam francoskih "protestnikov" pa med drugim zajema še prvo vozniško ime Jean-Michela Bazirja ter od letošnjega Paralympiatraveta (nekdanji Olympiatravet, ki je kljub dolgoletni tradiciji zaradi zaščitenega imena olimpijskega gibanja, spremenil svoj naziv) tudi ekipo trenerja Sylvana Rogerja in lastnika Noela Lulica, ki sta v zadnjih letih zablestela s konji s priimkom "du Pommereux".

Razlog tokrat ni diskvalifikacija, saj je Delia poskrbela za čudovito in lahko zmago, s časom 1:10,9 na 2140 metrov pa je premagala tudi številne favorite za letošnji Elitloppet, kot so denimo Ecurie D, Aetos Kronos in drugi.

Po dirki je mednarodni "incident" zakuhala sodniška ekipa, ki je Deliinega voznika, sicer aktualnega vozniškega šampiona Francije Erica Raffina kaznovala s tremi dnevi prepovedi vožnje in kar 1500 evri kazni. Razlog: nepravilna uporaba biča. Po novih, še poostrenih švedskih pravilih namreč voznik ne sme dvigniti komolca preko višine ramena, ne glede na to, s kakšno močjo sledi zamah. Raffin je kljub temu, da je bič uporabil le enkrat in še to zdaleč ne premočno, prekršil točna ta paragraf švedskega pravilnika. In pregovorno natančni severnjaki so mu dodelili omenjeno kazen.

Čeprav je bila nagrada za zmago kar stokrat višja od omenjene kazni, slabih 150.000 evrov torej, Delia sama pa je v karieri zaslužila še desetkrat toliko, je novica o kazni hitro završala med kasaškimi veljaki po Evropi. Lastnik kobile Lulic je tako kmalu za francoske medije zagotovil, da njegovih konj švedske steze ne bodo več videle, čeprav to pomeni, da se bo odpovedal nastopu v eni izmed najprestižnejših dirk na stari celini. Dodal je, da se bodo zoper dodeljeno kazen pritožili.

Da je kazen nesmiselna in "umor pravice" je komentiral tudi Stefan Hultman, trener, ki je zmagoval največje dirke tako na Švedskem kot v Franciji, leta 2013 tudi Prix d'Amerique z Maharajo, danes pa opravlja vlogo strokovnega komentatorja za švedsko televizijo. Ker je ravno tisti dan zbolel in ni bil na delovnem mestu, je šele pozneje v odzivu za švedske medije zatrdil, da je kazen absolutno pretirana in se celo ponudil, da ekipi Delie du Pommereux sam pokrije izrečeno globo, samo da si premislijo in se udeležijo Elitloppeta.

A v preteklih dneh je iz švedskih kasaških pisarn prišlo sporočilo, da je kazen za Raffina po pritožbi njegove ekipe, vendarle potrjena. S tem je verjetno dokončno jasno, da Delie na letošnjem Elitloppetu ne bo, število francoskih gostov pa se bo v naslednjih letih verjetno res še zmanjševalo, saj praktično ne mine leto, ko trenerji iz dežele galskih petelinov ne bi švedskim organizatorjem očitali prirejanja rezultatov.

Spomnimo se samo lanskega Elitloppeta, ko si je diskvalifikacijo prislužil drugouvrščeni Earl Simon, po odmevnem škandalu zmagovalca Propulsiona pa se je celo izkazalo, da bi Earl Simon cenjeno lovoriko odnesel v Francijo. Zmagovalec je tako postal Cokstile, čeprav je v cilj pritekel šele kot tretji. To je bilo sicer že drugič v zgodovini Elitloppeta - leta 2006 je kot tretji v cilj pritekel Conny Lobell, nato pa bil zaradi pozitivnih doping vzorcev tako zmagovalca Jag de Belloueta kot drugouvrščenega Lets Goja okronan za zmagovalca.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant