...
20. 05. 2021

Je zmaga Cyber Lanea v Copenhagnu končno dovolj za vabilo v Elitloppet?

Največjo dansko dirko drugič v karieri dobil 'slovenski' Cyber Lane. Navdušile so tudi mnoge bodoče zvezde evropskega kasaštva.

Cyber Lane je po letu 2018 znova osvojil Copenhagen Cup. Na sliki z voznikom Johanom Untersteinerjem in skrbnikom Alešem Pavšičem.

V Copenhagnu je vsako leto nekaj tednov pred švedsko dirko vseh dirk zelo pester nedeljski popoldne. Največji danski hipodrom Charlottenlund namreč gosti Copenhagen Cup, poleg tega pa še kopico zanimih dirk, ki privabijo konje iz mnogih evropskih držav, vse od Francije, Nizozemske, Nemčije, Švedske, Italije in drugod.

Bo Cyber Lane vendarle prejel vabilo v Elitloppet?

Kar nekaj nastopov, tako ali drugače povezanih s Slovenijo, smo lahko videli. Med njimi je bil tudi zmagovalec največje dirke dneva, letos prvič, zaradi znižanja nagradnega sklada, tretirane kot Grupa II, zato pa nič manj polna odličnih konjev. To je seveda Cyber Lane, 8-letni švedski kastrat, ki ga je do že druge zmage v Copenhagen Cupu pripeljal njegov trener Johan Untersteiner, sicer pa zanj že praktično vso kariero skrbi Aleš Pavšič. Cyber z rekordom 1:09,7 je tokrat na distanci 2011 metrov slavil s časom 1:10,9, upa pa, da mu bo nova zmaga v največji danski dirki končno prinesla prvo vabilo na Elitloppet, kamor nekdanji zmagovalec švedskega derbija kljub že dokaj zrelim letom še ni bil povabljen. Športni direktor stockholmskega hipodroma Solvalla Thomas Malmrot za medije po dirki na to vprašanje ni želel direktno odgovoriti, zdi pa se, da mu po Cyberjevem odličnem nastopu drugega zdaj skoraj ne preostane.

Drugo mesto v največji danski dirki je pripadlo italijanski navezi Zaccario Bar - Alessandro Gociadorro, tretje pa neuničjivemu francoskemu tandemu Bahio Quesnot -Junior Guelpa.

https://www.youtube.com/watch?v=jonJhRuQFAI&feature=emb_imp_woyt

Untersteiner s tremi zmagami, nastopal tudi Osterc

Prvo ime dneva je bil sicer ravno mladi Untersteiner, ki je zmagal kar trikrat. Poleg dirke dneva še z Pere Ubujem, ki ga trenira njegov oče Peter Untersteiner, in s svojim varovancem Guzz Mearasom. Ravno v tej dirki je tretje mesto osvojil Osterc, 5-letni ameriški kasač, ki ga je Christina Takter, žena enega najboljših trenerjev v zgodovini ameriškega kasaštva Jimmyja Takterja, poimenovala po pokojnem slovenskem trenerju Tomažu Ostercu.

Dve zmagi je dosegla nizozemska vozniško-trenerska naveza Jaap van Rijn - Hugo Langeweeg jr., izpostaviti pa velja še tri sijajne dirke. Francoski predstavnik Digne et Droit  je na miljski preizkušnji Copenhagen Open z voznikom Gabrielejem Gelorminijem premagal lanskoletnega zmagovalca Elitloppeta Cokstileja z Vincenzom Gallom. Zmagovalca je določil šele fotofiniš, konja pa sta s časom 1:10,0 izenačila rekord steze Charlottenlund.

Sijajne predstave mladih nemških in italijanskih konjev

Navdušil je tudi nemški konj Venture Capital z najboljšim nemškim voznikom zadnjih let Michaelom Nymczykom, ki je dosegel že svojo 10. zaporedno zmago, sicer pa 13 v le 16 nastopih kariere. Slavil je z ogromno prednostjo in časom 1:11,8 na srednjo distanco.

Prav tako na fotofiniš pa je bila odločena dirka 3-letnikov, kjer sta neverjeten dvoboj uprizorila "bratranca" Usain Lobell, konj nemškega registra, potomec Bold Eagla, in Cobra Killer Gar, italijanski kasač, brat izjemne Shadow Gar in sin Readly Expressa. Prvi, v treningu pri Paulu Hagoortu in na vajetih Robina Bakkerja, je bil za las hitrejši od Gocciadorovega varovanca, ki je s tem doživel šele drugi poraz v karieri v sedmih nastopih. Dosegla sta čas 1:13,3 na srednjo distanco. Oba si velja zapomniti, saj bomo zanju, glede na zadnjo predstavo, gotovo še velikokrat slišali.

Nekoč Copenhagen "domače dvorišče" slovenskega šampiona Persugilla

Danska prestolnica in njen hipodrom Charlottenlund je bil po prelomu tisočletja kraj, kjer smo Slovenci prvič spremljali serijske zmage kakšnega slovenskega kasača na skandinavskih hipodromih. Po zmagi v derbiju leta 2001 je namreč svojega varovanca Persugilla, potomca Supergilla, tja v trening poslal Tomaž Košak. Brat Persugillove mame Patricie Le Ann Rudolf Le Ann je tudi nekdanji danski zmagovalec derbija.

Glavni trener in voznik slovenskega derbi zmagovalca pa je postal Danec Rene Sejthen, Persugill pa je že tako odlični "slovenski" karieri, v kateri je zbral kar 14 zmag, dodal še neverjetnih 13 "danskih" zmag. Postavil je tudi absolutni slovenski rekord 1:13,5 ter slovenski rekord na dolgo distanco 1:16,0. Zadnjega je iztekel kar na 3000-metrski distanci in to s štartom iz obrata. Tekmovalno kariero je končal z zasluženimi 45.000 evri, nato pa do leta 2018 plemenil v Sloveniji.

Na slovenskih stezah še danes teče ogromno njegovih potomcev, ki so v zadnjem desetletju krojili sam vrh slovenskega kasaštva. Z Jerryjem Loujem GJ in Riogillom je osvojil tudi dva derbija, Tars Stars je zmagovalec dveh Šampionatov, Denita BJ pa je osvojila prvenstvo 2-letnikov. Njegova potomka Tiffany Stars je lani postavila nov absolutni slovenski rekord s časom 1:11,5. Skupno je na stezo prišlo več kot 50 njegovih konj. Persugill je tako brez dileme postal najboljši plemenjak slovenskega registra.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant