...
10. 05. 2021

Michelle postala deveta zmagovalka dirke za Pokal mesta Ljubljana

Sončna majska nedelja je pričarala čudovito vzdušje na ljubljanskem hipodromu, kjer smo na zgledno pripravljeni progi videli kopico izvrstnih nastopov. Lahko bi rekli, da je so za piko na i manjkali le gledalci.

Michelle in Darja T. Dolinšek, zmagovalki dirke za pokal mesta Ljubljana. (Foto: JD)

Sočno in prijetno toplo vreme, napete dirke in dobro vzdušje. Od naštetega je v Stožicah na uvodnem tekmovalnem dnevu sezone tokrat manjkalo le slednje, saj žal zaradi epidemioloških ukrepov obiskovalci še niso smeli na hipodrom.

Uvodno preizkušnjo sezone je sta z odličnim nastopom sezone dobila domačina, ki trenirata ravno na stožiškem hipodromu. To sta Palattin (El Nino - Pernila) in Boris Vukosavljević, ki sta konkurenci bežala od štarta do cilja ter se veselila zanesljive zmage. Nastop je presenetil tudi Janeza Hrovata, ki Borisu pomaga pri treningu. "V treningu še zdaleč ne kaže takšne forme," je dejal in delil zadovoljstvo voznika in lastnika Vukosavljevića. Čas: 1:22,0. Drugo mesto je osvojil Iron Road, tretje pa Anaskalia, ki sta se zvrstila desetinko oziroma dve za zmagovalcem.

Prva dirka v sezoni, osvojil jo je Boris Vukosavljević s Pallatinom (v ospredju).

Prva dirka v sezoni, osvojil jo je Boris Vukosavljević s Pallatinom (v ospredju). (Foto: JD)

V drugi dirki, ki je, tako kot vse ta dan, potekala na srednji distanci, je sijajen nastop prikazal letošnji derbist in lanskoletni dvakratni zmagovalec Prime MS (Turbo Sund - Principessa Ovi), ki je kljub galopu na štartu na koncu uspel ujeti "ubežnike" in še več, vse tudi prehiteti. S tem se je s časom 1:19,5 veselil svoje tretje zmage kariere. Kot je v intervjuju povedal voznik Mitja Slavič, sta želela odpeljati svojo dirko, ne meneč se za konkurenco, a žal se je to pred štartom sfižilo. "Avtoštart je peljal malce prepočasi, kar je konja zmotilo in je zagalopiral. A kasneje je znova pokazal svoje kvalitete, ki jih je predstavil že na tekmi pred dvema tednoma v Budimpešti," je med drugim svoj nastop strnil Slavič.

Zmagovalec druge dirke Prime MS.

Zmagovalec druge dirke Prime MS. (Foto: JD)

Eno najlepših presenečenj prve tekme sezone je z drugim mesto pripravila Diza DŽ z Žarkom Debelakom, ki je med drugim ugnala lansko prvakinjo 3-letnikov Dear Abby, ki je končala na četrtem mestu, vmes pa se je vrinil še Lotmerk OZT. Diza lani v desetih nastopih nikoli ni končala med prvimi tremi, tokrat pa je sezono odprla z drugim mesto, potem ko je zmago izgubila praktično v zadnjih metrih dirke.

V tretji dirki sporeda smo videli še enega novega zmagovalca na slovenskih kasaških ovalih. To je postala štiriletna Rio Flora (Friction - Rio Vista Vita)z voznikom Borutom Zaletelom. Po dveh drugih mestih, je za svoja leta že precej izkušena kobila dosegla tako prvo zmago kariere. Čas: 1:20,7. Še eno zelo prijetno presenečenje je na drugem mestu pripravil Ardnas s Francem Jurešem. Tandem v karieri zmage še nima, v 22 nastopu karieri pa je bilo to zanju tretje drugo mesto. Tretje mesto je pripadlo pridni zbiralki stopničk Lady Princess.

V četrti dirki smo že spremljali nekatere izmed najboljših konj slovenskih stez in domače reje. V odprti dirki se je trojica domačih konj udarila s šesterico uvoženih iz Italije. Uspešnejši so bili tokrat kasači registra naših zahodnih sosedov, saj je po zelo zanimivi predstavi zmagal Take Me Home, pred Vittorino Jet. Na tretjem mestu je končal nekdanji konj leta Didier Bleu, za njim pa nato še Tars Stars in Jonna Go. Zmagovalca je z odličnim časom, najboljšim ta dan, 1:16,4, v cilj pripeljal italijanski voznik Paolo Scamardella.

Zmagovalka četrte dirke Take Me Home.

Zmagovalec četrte dirke Take Me Home. (Foto: JD)

V peti dirki, kjer so štirje Slovenci nastopali proti trem Italijanom, so domači konji "vrnili udarec". Zelo zanesljivo zmago je namreč dosegel Magic Look (Look de Star - Manisha Vita) z najboljšim voznikom lanske sezone Jankom Sagajem. V cilju sta se veselila že enajste zmage, konkurenco pa sta premagala kar za sekundo, s časom 1:18,3. Drugo mesto sta si razdelila klubska tovariša Udar's in Jori. Prvi je s tem potrdil, da četrto mesto v torek v Trstu ni bilo naključje, drugi pa je nakazal, da so težave z galopom očitno pozabljene.

Magic Look in Janko Sagaj, zmagovalca pete dirke.

Magic Look in Janko Sagaj, zmagovalca pete dirke. (Foto: JD)

Sledila je dirka za Pokal mesta Ljubljane, glavna preizkušnja tekmovalnega dne, vredna 3000 evrov. Na štartu so bili sami odlični konji, premalo prostora za štartnim avtomobilom pa je bilo dovolj, da je Rigill zagalopiral in bil posledično takoj izločen iz boja za najvišja mesta. V boj se je odlično podala Michelle (Impeto Grif - Money Falu), sledila sta ji Floto in Fjori. Šele 600 metrov do cilja je Fjori pričel s pospeševanjem, a Floto je izkoristil trenutek nepozornosti in klubskega kolega "izrinil" na tretjo linijo. Posledično je letos še nepremagani Don Saxo zapeljal v četrto linijo in obetal se je napet zaključek. Galop je Flotu v ovinku odnesel sanje o visoki uvrstitvi, Fjori in Don Saxo pa nista uspela streti žilave Michelle. Tako se je voznica Darja T. Dolinšek lahko veselila velike zmage, Fjori je končal kot drugi, Don Saxo pa se je moral zadovoljiti s tretjim mestom. Četrta je v cilj pripeljala Louise Luna, peti pa Planet. Čas zmagovalke: 1:17,9.

https://www.youtube.com/watch?v=3jRG0IDcw24

Michelle je s tem postala še deveta različna zmagovalka Pokala mesta Ljubljane, Darja T. Dolinšek pa se je z zmago pridružila Petru Zadelu mlajšemu in Jožetu Sagaju mlajšemu, ki sta v tej dirki slavila dvakrat, Darja, ob Lučki Müller, zmagovalki leta 2019, šele druga ženska z zmago v tej prestižni preizkušnji, je Pokal mesta Ljubljane osvojila že leta 2018 z Didierjem Bleujem.

V zadnji dirki sporeda, edini s štartom iz obrata, smo gledali na delu francoske kobile v svojem prve teku letošnjega Tour Trotteur Francais Slovenie. Najbolje je začela iz prve distance Farandole Du Menil, hitro pa se ji je priključila Berruria Gin. Za njima je peljala Elisa Gali, ob njej pa se je kljub največjemu dodatku, kmalu že znašla Dar La Nota. Slednja je v zadnjem ovinku napadla, se v ciljni ravnini priključila hlevski kolegici Farandole, nato pa mirno odpeljala v zmago. Za njo je sedel Blaž Jan. Ob največjem dodatku je seveda Dar La Nota dosegla tudi najboljši čas v dirki, odličnih 1:17,0!

Drugo mesto je v zadnjih metrih uspela "ukrasti" Elisa Gali, tretja pa je končala še ena predstavnica hleva Jan, Farandole du Menil.

Dirka za pokal mesta Ljubljana, prvi trije.

Dirka za pokal mesta Ljubljana, prvi trije. (Foto: JD)

Naslednje kasaške dirke bodo 23. maja v gorenjski prestolnici kasaštva, Komendi.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant