...
09. 05. 2021

Frodo S še naprej ruši rekorde: dolgo distanco pretekel v 1:13,4!

Frodo S, aktualni konj kasač leta ter lastnik številnih državnih rekordov, z rušilno močjo nadaljuje pohod po rekordnih znamkah.

Frodo S postavil še sedmi slovenski rekord. (Foto osebni arhiv)

V soboto, 8. maja, je na Švedskem, kjer trenira že več kot leto in pol, popravil lastni državni rekord na dolgo distanco in to kar za osem desetink sekunde. Nov rekord na 2640 metrov, s katerim se lahko postavimo ob bok nekaterim največjim evropskim kasaškim državam, zdaj znaša 1:13,4!

Kar bi še pred le dvema letoma bil skoraj izenačen absolutni državni rekord, je v soboto postal nov rekord slovenskih kasačev na dolgo distanco. Frodo S je dirko sicer začel iz druge vrste iz številke devet. Znan kot odličen štarter je brez težav sledil kolegom v prvi vrsti in se v prvi ovinek pripeljal "na hrbtu" vodilnega, ki pa je nato vodstvo prepustil prvemu favoritu dirke. Frodo je tako naslednjih dobrih 2000 metrov peljal na notranji poziciji tretjega para, na finiš pa je kljub poskusom napada na prvo trojico moral priznati premoč. Brez težav je ohranil svoje četrto mesto in v cilj prikasal z zaostankom treh desetink sekunde. Zmagal je Easy Cash z Robertom Berghom. To je že njuna četrta zmaga v zadnjih petih nastopih in skupno deveta v karieri.

Frodo S, rejski produkt družine Slana iz Bolehnečicev, je s četrtim mestom v V75 dirki, ki služi kot kvalifikacija za finale na Elitloppet vikend, presegel 600.000 kron kariernega zaslužka, kar je več kot 59.000 evrov. S tem je le dobre tri tisočake oddaljen od tega, da postane najbogatejši slovenski kasač, kljub temu, da šele prihaja v najboljša kasaška leta.

Frodova osebna izkaznica:

Rojen: 15. junij 2016

Oče: Uniclove (FR) (rekord 1:10,9 - zaslužek 551.900 evrov)

Mati: Fijona (rekord: 1:17,1 - zaslužek 1975 evrov)

Oče matere: Sierra Ranger (US) (rekord: 1:17,2)

Rejec: Branko Slana

Lastnica: Marjeta Slana

Prvi nastop: 21. 10. 2018 (Ljutomer)

Prva zmaga: 22. 4. 2019 (Ljutomer)

Prvi nastop (in zmaga) na Švedskem: 22. 1. 2020 (Stockholm)

Starti: 30

Zmage: 10

Uvrstitve med prve tri: 21

Zaslužek: 59.200 evrov

Rekord na kratko distanco: 1:11,6 (Stockholm, 23. 6. 2020)

Rekord na srednjo distanco: 1:12,6 (Stockholm, 14. 8. 2020)

Rekord na dolgo distanco: 1:13,4 (Aby, 8. 5. 2021)

Še pred leti nepredstavljiv dosežek, danes evropsko primerljiv čas. Za primerjavo, poglejmo dva tuja kasača, ki sta dvignila ugled slovenskih trenerjev in lastnikov v Franciji. Legendarna Romi MMS, ki je zaslužila več kot četrt milijona evrov in zadnja leta kariere pretekla v Franciji, kjer so znani, da dirke pogosto prirejajo na daljše distance, ima rekord na dolgo distanco 1:13,1. Eros Josselyn, ki je začel svojo kariero v Sloveniji, nato pa se preselil v rodno Francijo in zbral že preko 100.000 evrov kariernega zaslužka, se lahko na dolgo distanco pohvali s časom 1:14,4.

V soboto pa je v Abyju potekal tudi vrhunec spomladanske sezone pred najpomembnejšo dirko leta na Švedskem, Elitloppetom. Napeto dirko, kjer so vodilni v uvodnih 600 metrih tempo navili na neverjetnih 1:06, je na koncu dobila Delia du Pommereux, ki je s potrpežljivim štartom in napadalnim finišem pokorila vse skandinavske kolege. V cilj je zlahka pripeljala kot vodila s časom 1:10,9 in tako v nekaj mesecih še enkrat dokazala, da je prava specialistka za dirke na srednjo distanco z avtoštartom. Februarja je namreč v Prix de France premagala verjetno največjega zvezdnika evropskega kasaštva ta hip Face Time Bourbona. Tokrat je za sabo pustila Very Kronosa in Aetos Kronosa, ki sta zasedla preostali mesti na stopničkah, med poraženci dirke pa je do včeraj verjetno prvi favorit prihajajočega Elitloppeta Ecurie D, ki je popolnoma popustil in končal zadnji. Kasneje so sicer zapisali, da je imel Ecurie D zdravstvene težave (grlo) in mu dodelili 10-dnevno prepoved nastopanja, ki pa ne posega v Elitloppet vikend. Četrto mesto je šlo v roke Gelati Cupa, peto pa Ble du Gers.

Delia du Pommereux ugnala vse skandinavske fante. (TR BILD)

Delia du Pommereux ugnala vse skandinavske fante. (TR BILD)

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant