...
16. 01. 2023

Horsy Dream dva tedna pred Prix d'Amerique znova navdušil

Idao De Tillard in Horsy Dream potrdila vlogi favoritov

Horsy Dream je s četrto zaporedno zmago vrgel rokavico tekmecem le dva tedna pred Prix d'Amerique. (Foto: letrot.com)

Pretekli vikend so bile znova vse evropske kasaške oči usmerjene v francosko prestolnico. Napetost pred zadnjo kvalifikacijo je bila na vrhuncu že mnogo preden se je večina trenutno najboljših evropskih konj podala na 2850 metrov dolgo preizkušnjo Prix De Belgique. Najprej ob zaprtju roka za prijave, nato pa znova v soboto je bil v ospredju švedski zvezdnik Calgary Games oziroma bolje rečeno njegovo slovo od letošnjega mitinga.

V soboto so bili na delu znova 5-letniki, ki so v dirki Prix de Croix tekli četrti predtek Sulky World Cup, ki se bo odvil na Prix d'Amerique vikend. V 120.000 evrov dotirani preizkušnji je slavil prvi favorit in tudi eden glavnih favoritov za Prix d'Amerique Idao De Tillard (oče Severino). Čeprav so se na spletu močno kresala mnenja, ali je pokazal pričakovano formo ali je šlo zgolj za povprečen nastop, je Clement Duvaldestin v dirki opravil ravno toliko, kolikor je bilo potrebno. V dirki s počasnim tempom je finiširal šele v ciljni ravnini, Idao je bil podkovan, tudi čepki pa si ostali v ušesih. Nova, že njegova 18. zmaga in kar 13. v grupa dirkah. Po besedah trenerja Thierryja Duvaldestina je Idao svojo zadnjo nalogo pred Prix d'Amerique opravil natanko po načrtih.

idao

Idao de Tillard in Clement Duvaldestin sta zanesljivo opravila svojo zadnjo nalogo pred Prix d'Amerique, kjer bosta oba nastopila prvič. (Foto: Letrot)

Drugo mesto je osvojil Souloyev Cash Bank Bigi (oče The Bank), tretje pa Duboisov Inoubliable (oče Prodigious). Čas dirke pa tempu primernih zelo počasnih 1:15,3.

Saga okrog Calgary Gamesa in njegovega (ne)nastopa trajala več dni

Zadnja kvalifikacijska dirka za Prix d'Amerique - Prix De Belgique - je vrelišče dosegala že ob roku za potrditve nastopa. Devet minut pred dvanajsto je nastop svojega šampiona Calgary Gamesa (oče Readly Express) potrdil Timo Nurmos. Čeprav je ob tem napovedal, da bodo do dirke redno spremljali, ali se je prehlad dokončno pozdravil, so ob tem že negodovali nekateri francoski ljubitelji kasaštva, saj je zaradi njegove potrditve brez nastopa ostala odlična 6-letnica Happy Valley (oče Royal Dream), posledično pa tudi Bazirjev Heraut d'Armes, zaradi katerega bi Bazire verjetno iz dirke umaknil kakšnega drugega svojega konja, ki bo v vsakem primeru nastopi v Prix d'Amerique.

calgary

Calgary Games ne bo videl letošnjega Prix d'Ameriquea. Francoska zima, od katere so si ogromno obetali, je zanj zaenkrat "prazna": en nastop in edini poraz v karieri. (Foto: Letrot)

In kar so Francozi slutili, se je v soboto tudi udejanjilo. Zaradi še ne povsem pozdravljenega vnetega grla je Nurmos nastop Calgary Gamesa odpovedal, s tem pa je švedski fenomen ostal brez možnosti nastopa v Prix d'Amerique in je njegov zimski miting za letos (najverjetneje) končan.

Horsy Dream uprizoril nov šov in prepričal še zadnje dvomljivce

Vse zgoraj omenjeno je dvigalo prah do te mere, da so se pojavile zahteve po spremembi pravil za uvrstitev v zadnjo kvalifikacijsko dirko za Prix d'Amerique.

Na koncu se je za zadnje tri vstopnice pomerilo 17 kasačev oziroma bolje rečeno 11, saj jih je 6 že imelo svoj nastop na zadnjo januarsko nedeljo zagotovljen. Dirka je bila pravi spektakel. Odlično je poštartal Bazirjev ameriški varovanec Beads (oče Archangel) in prevzel vodstvo. Za njim je bila parkirana falanga konj, ki še niso imeli zagotovljenega nastopa v Ameriqueu: Bleff Dipa (oče Mister J.P.), Gu d'Heripre (oče Coktail Jet), Decoloration (oče Prince d'Espace), Moni Viking (oče Mahajarah), ...

Pred ciljno ravnino pa se je boj dokončno razvnel. Vodilni Beads je popustil, napadel je Gu d'Heripre in iz ozadja presenetljivo največja avtsajderka Hirondelle Sibey (oče Gazuillious). Vmes je svojo "luknjo" našel Horsy Dream (oče Scipion du Goutier), medtem ko so Bleff Dipa, Moni Viking in drugi začeli popuščati.

horsy dream q6

Odlično dirko je odločil sprint v ciljni ravnini, v njem pa je izjemno kakovost znova pokazal Horsy Dream z Ericom Raffinom. (Foto: Letrot)

Zanesljivo je slavil Horsy Dream in po zmagi v kvalifikaciji za petletnike konec lanskega leta Prix Tenor De Baune osvojil še Prix De Belgique, skupno pa že četrto zaporedno zmago. S to predstavo je ne samo dokazal, da spada med elite, temveč najverjetneje celo vložil resno kandidaturo za zmago v Prix d'Amerique. Trenutno sta ravno varovanec trenerja Pierra Bellocha in Idao De Tillard prva favorita na stavnicah.

Dve diskvalifikaciji in zadnji podeljeni vstopnici

V cilj je druga prišla Hirondelle Sibey s kvoto kar 102:1, a so jo po ogledu posnetka zaradi nečistega kasa v ciljni ravnini diskvalificirali. Drugo mesto je tako pripadlo Decoloration z Gabrielom Gelorminijem, kar je razveselilo množico navijačev, ki so že pred dirko najglasneje opozarjali, da si ob trenutni formi nastop zasluži prav ta 10-letna veteranka. Svojo vstopnico bi tako moral na tretjem mestu pobrati Gu d'Heripre, a je tudi on v ciljni ravnini zaradi težav s kasom izgubil uvrstitev. Tretji je tako postal Hohneck (oče Royal Dream), katerega smo po lanskem odličnem mitingu pričakovali skoraj popolnoma pri vrhu, a vse kaže, da letos na to še ni pripravljen. Kljub temu si je kot zadnji, dvanajsti konj, preko šestih kvalifikacij zagotovil svoje mesto v Prix d'Amerique. Preostalih šest mest bodo popolnili konji po zaslužku. Tukaj je dvanajsterica kvalificiranih:

q pda

Theo Duvaldestin v odlični formi

Na Vincennesu se zimski miting odvija naprej s polno paro. Že to nedeljo nas čaka 700.000 evrov vredna, največja monte dirka na svetu Prix De Cornulier, nato nedeljo zatem pa že Prix d'Amerique.

Tudi pretekli vikend seveda zgoraj omenjeni preizkušnji nista bili edini grupa dirki. Že v soboto se je odvila grupa III Prix Du Forez (za 7-11-letne konje z zaslužkom do 595.000 evrov), slavil pa je Franck Nivard z Emeraud De Bais (oče Repeat Love).

jeegha pride

Jeegha Pride in Theo Duvaldestin, ki je letos v sijajni vozniški formi. (Foto: Letrot)

V nedeljo sta potekali še dve grupi III in sicer monte dirka Prix Djerid (za 7-11-letnike z manj kot 675.000 evri zaslužka), zmagala pa sta Anthony Barrier in Gabiano (oče Brutus De Bailly) ter Prix De Riberac (za 4-letnike z manj kot 115.000 evriv zaslužka), kjer sta bila najboljša Jeegha Pride (oče Charly Du Noyer) in Theo Duvaldestin. Mlajši od bratov Duvaldestin je tako v soboto kot v nedeljo nastopil dvakrat in dvakrat zmagal. V 14 nastopih ima letos že 7 zmag in je tretji najboljši voznik sezone z daleč najboljšim odstotkom zmag. Medtem ko bo njegov brat Clement v Prix d'Amerique vozil vročega Idao De Tillarda, bo Theo znova napadal s Flamme Du Goutier, s katero sta lani, potem ko je osvojila Prix De Cornulier, v Prix d'Amerique presenetila z odličnim tretjim mestom.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant