...
13. 01. 2023

Slovenski dan v Kalmarju

Frodo S in Marion Mark znova v V75

Peter Zadel ima z Marion Markom na Švedskem že dve zmagi. (Foto: Urban Kihlman/ALN)

Slovensko kasaštvo bo na V75 dirkah v soboto v Kalmarju priča zanimivemu slučaju. Na isti tekmovalni dan bodo nastopili kar trije konji slovenske kasaške reje, prav vse pa bo vozil slovenski voznik. Pravi slovenski dan na severu Evrope bodo zaznamovali Frodo S, Marion Mark, Tera in Peter Zadel mlajši.

Najboljši slovenski kasač zadnjega obdobja Frodo S (Uniclove - Fijona) se bo znova preizkusil v dirki V75. V predteku srebrne divizije (Silverdivisionen) z zmagovalno nagrado kar 12.500 evrov se bo varovanec družine Slana iz težke štartne pozicije 12 pomeril z enajstimi odličnimi kasači. Dirka je na sprinterskih 1640 metrov z avtoštartom.

Frodo S postavil še sedmi slovenski rekord. (Foto osebni arhiv)

Frodo S je najbogatejši slovenskih kasač vseh časov in lastnik več kot desetih državnih rekordov.

Frodo S je doslej na Švedskem slavil 11-krat in v treh letih zaslužil približno 1,3 milijona švedskih kron oz. slabih 125.000 evrov. Že vso "švedsko" kariero se nahaja pri trenerju Björnu Goopu, ki ga tudi najpogosteje vozi. Tokrat bo za njim sedel Peter Zadel, ki ga je doslej vozil le enkrat.

Štartna lista - TUKAJ.

Marion Mark (SJ's Photo - Manisha Vita) se je iz hleva Sagajevih na Švedsko podal po prodaji švedskim kupcem v začetku lanskega leta. Od takrat je dobil že štiri dirke in zaslužil približno 25.000 evrov. Dve zmagi je dosegel tudi z Zadelom, ki ga bo tokrat vozil osmič, v svojem zadnjem nastopu pa je Marion Mark vknjižil svojo prvo V75 zmago.

Tudi tokrat se bo pomeril v konkurenci V75 in sicer v dirki na srednjo distanco (2140 metrov, avtoštart), tudi on pa ima deficit druge vrste - stoji na št. 10. Prvo mesto je "vredno" nekaj manj kot 11.000 evrov.

Štartna lista - TUKAJ.

Nekoliko bolj pozabljena je 5-letna Tera (Impeto Grif - Tiff Stars) rejca Ivana Senekoviča. Ob koncu svoje dveletne sezone se je preselila k novi lastnici Kim Hägström, ki je tudi njena trenerka, a je žal zaradi zdravstvenih težav doslej na Švedskem opravila le osem nastopov, prav vse lani. Kljub temu je že v drugem nastopu zabeležila osebni rekord 1:16, na srednjo distanco iz obrata, najboljša njena uvrstitev pa je drugo mesto.

Razumljivo Tera ne nastopa v V75 dirki, ima pa v dirki, kjer je prvo mesto dotirano s slabimi tremi tisočaki, številko 3 na prvi distanci štarta iz obrata na 2140 metrov.

Štartna lista - TUKAJ.

Zadel na Švedskem doslej zbral 89 zmag

Peter Zadel in njegova partnerka Nika Ljubojević sta se na Švedsko podala leta 2015 in po krajši epizodi v hlevu Wilhelma Paala nato 5 let delala pri trenerju Petru Untersteinerju. Od tam sta se leta 2021 odpravila v hlev trenerke Marie Törnquist, lani pa se odzvala vabilu Björna Goopa, pri katerem je Zadel zasedel mesto njegovega pomočnika oz. second trainerja.

Peter Zadel mlajši

Peter Zadel je leta 2021 z Mauglijem slavil v ljubljanski milji, v letih 2021 in 2020 pa je osvojil tudi srbski derby. (Foto: Boris Vranić)

Zadel je v Sloveniji do svojega odhoda leta 2015 zbral nekaj manj kot 86 zmag, nato pa v zadnjih sedmih letih ob posameznih obiskih še sedem. Tem je dodal še pet zmag v Srbiji, med drugim v letih 2020 in 2021 tudi v tamkajšnjem derbyju. Na Švedskem je doslej kot voznik slavil 89-krat in lastnikom privozil za nekaj manj kot 700.000 evrov nagrad.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant