...
08. 09. 2023

Jerca do zmage življenja, Darja T. Dolinšek kot prva ženska osvojila derbi

Nežnejši spol v Stožicah pisal zgodovino

V ljubljanskih Stožicah smo bili prvo septembrsko nedeljo priča pravemu kasaškega spektaklu, ki je v mnogih ozirih znova pisal zgodovino. Okroglih sto let od prvega derbija na naših tleh smo prvič dobili žensko zmagovalko. Darja Trontelj Dolinšek je s svojo šampionko Jerco suvereno upravičila vlogo velike favoritke in osvojila najbolj cenjeno lovoriko v kasaštvu.

Kasaški klub Stožice se je še enkrat več izkazal kot izjemen organizator. Čudovita septembrska nedelja je ob prijetnem pozno poletnem vremenu na osrednji hipodrom v prestolnici privabila nekaj tisoč glavo množico. Ta je lahko uživala v bogatem programu tako ob kot na hipodromski stezi. V tekmovalnem smislu so tekmovalci in kasači znova poskrbeli, da bo izjemen tekmovalni spored, ki je ponudil osem dirk s skupnim nagradnim skladom preko 33.500 evrov, ostal zapisan v kasaških analih.

Karte pred letošnjim derbijem že dolgo niso bile tako odprte – Jerca in Darja T. Dolinšek iz domačega kluba sta veljali za absolutni favoritki, ki so ju drugi morali premagati, če so želeli poseči po najvišjih mestih. Med ostale favorite so mnogi šteli predvsem odličnega Lennoxa iz hleva Slavka Makovca in Buro iz hleva Borisa Vukosavljevića, pa tudi Jerovškovo Nevio Viking.

Napovedi poznavalcev so se izkazale za zelo natančne. Jerca je iz dobre štartne pozicije 2 zanesljivo prevzela vodstvo, nato pa je v prvem ovinku po zunanji strani napadel Janez Hrovat z Buro. Ta je za hip prešla v vodeči položaj, a kmalu je Jerca vrnila uslugo in nadzorovala potek dirke. Stvari se niso bistveno spreminjale skoraj dva kroga, dobrih 600 metrov do cilja pa je sledil napad Lennoxa iz četrte pozicije. Hitremu manevru sta odlično odgovorili obe vodeči kobili, ki sta evidentno pospešili in se v ciljno ravnino pripeljali z lepo prednostjo. Zmage Jerce in drugega mesta Bure ni mogel ogroziti nihče od zadaj, medtem ko se je na tretje mesto pred Lennoxa v zadnjih metrih prebila Nevia Viking.

 Najlepšo zgodbo dneva je tako spisala voznica in trenerka Darja Trontelj Dolinšek, ki je sijajno Jerco, sicer vzrejeno na Dolenjskem pri Anici in Ivanu Košaku iz Dobrove pri Šentjerneju, pripeljala že do druge rejske zmage. Najboljši sta bili že lani v državnem prvenstvu triletnikov, veliki dvojček, sicer redko viden na slovenskih hipodromih pa sta dopolnili z lovorjevim vencem, ki ga doslej ni osvojila še nobena ženska. Niti v slovenskem, niti prej v jugoslovanskem derbiju, ki so ga prvič tekli že pred natanko 100 leti, leta 1923.

Foto: Boris Vranić

Več pa preberite v novi številki Revije o konjih, ki je že na prodajnih policah, nanjo pa se lahko tudi naročite na tej povezavi: https://konj-magazin.si/revija-o-konjih/

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant