...
08. 03. 2023

Kako dolgo naj delam s konjem?

Individualna prilagoditev časa dela s konjem.

V človeškem svetu mnogo aktivnosti traja eno uro. Eno uro traja pilates, ki ga obiskujemo, eno uro traja naša najljubša serija, eno uro traja učna ura jahanja. Ker se v jahalni šoli navadimo, da jahanje traja eno uro, se pogosto tega časovnega okvirja držimo tudi kasneje z lastnim konjem.

Ljudje se radi držimo določenih časovnih okvirjev tudi zato, da lažje načrtujemo svoj dan. Konji tovrstnih časovnih okvirjev nimajo. Mnogim je ena ura dela na dan preveč, nekaterim premalo. Koliko časa moramo posvetiti delu s konjem, da dosežemo optimalni razvoj mišic, drže in vzdržljivosti?

praksa cas2

Koliko časa je optimalno posvetiti treningu, je seveda odvisno od mnogih dejavnikov. Med njimi so morda najpomembnejši starost in fizična pripravljenost konja (in jahača), cilji in ambicije ter tip treninga, ki ga izvajamo. Če so naši cilji tekmovalne narave, moramo treningu posvetiti dovolj časa, da razvijemo konjevo vzdržljivost in moč. Pri tem je ključna predvsem konsistentnost dela. Kadar je naš cilj izboljšanje atletske sposobnosti, je resen trening potrebno izvajati dvakrat ali trikrat na teden, za ohranjanje kondicije pa je dovolj, da delamo dvakrat ali celo enkrat na teden. Pri športnih konjih je večkrat težava ta, da s konjem delamo preveč. Ne pozabimo, da so za razvoj in ohranjanje vzdržljivosti potrebni dolgi, nizkointenzivni treningi, za razvoj moči pa krajši, visokointenzivni treningi.

Več preberite v marčevski številki Revije o konjih.

Besedilo in foto: Katja Porenta EEBW

Foto: PXHere

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant