...
08. 03. 2023

Konjeva dihala

Težave konj z dihali.

V obdobjih v letu, ko se vremenske razmere hitro spreminjajo, kar se dogaja predvsem v jesenskem in zgodnjem spomladanskem času, se pri konjih največkrat začnejo ali pokažejo težave z dihali.

Konjeva dihala so zelo občutljiva na spremembe v vlagi v ozračju, prah, ki se dviga iz senenih bilk, ter na amonijak, ki ga izločajo z urinom. Vsi ti dejavniki doprinesejo k raznim sezonskim virusnim obolenjem ali poslabšajo stanje dihal predvsem takrat, ko konji manj časa preživijo zunaj, v izpustih, hleve pa ponoči zapiramo zaradi nočnih zmrzali. Konjeva dihala delimo na zgornja in spodnja dihala. Vsak del ima svojo specifično nalogo pri dihanju in glavni funkciji – izmenjavi kisika in ogljikovega dioksida v telesu.

Najpogostejši klinični znak pri težavah z dihali je zagotovo kašelj. Predvsem moramo biti pozorni, kdaj se kašelj pojavlja, je morda povezan s hranjenjem sena ali pa konj nekajkrat zakašlja, ko ga pripeljemo na primer iz hleva na jahališče in se odkašlja, ko začnemo z delom.

Kar je pri kašlju pomembno, je tudi produktivnost. Se nam zdi, da je kašelj suh in v obliki napadov kašljanja ali konj dejansko izkašlja bolj ali manj gosto sluz?

veterina2

Če konj zakašlja, ko preverimo podčeljustne bezgavke in pretipamo žrelo, potem gre zelo verjetno za neke vrste infekcijo zgornjih dihal – najpogosteje gre za sezonske, prehodne viroze. V tem primeru se navadno poslužujemo raznih zeliščnih mešanic in tinktur, ki pripomorejo predvsem pri podpori imunskemu sistemu.

Več preberite v marčevski številki Revije o konjih.

Besedilo in foto: Neva Lukša, dr. vet. med.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Paco Rui ponovil lanski uspeh v Juhantovem memorialu

Prve kasaške dirke v Komendi po lanskih poplavah

Darja T. Dolinšek z Jerco osvojila svoj tretji pokal mesta Ljubljana

Majske dirke v prestolnici

Horsy Dream z izjemnim rekordom osvojil Eliloppet

Tretje leto zapored zmagal Francoz

Andraž Rumpret je novi predsednik Kasaške zveze Slovenije

Podpredsedniško funkcijo so delegati zaupali Andreju Grilcu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant