...
27. 05. 2022

Kasači nadaljujejo sezono pod Gorjanci

V nedeljo velike kasaške dirke v Šentjerneju

Hipodrom pod Gorjanci v nedeljo pričakuje lepo vreme in veliko gledalcev. (Foto: Visitdolenjska.eu)

Kasaška sezona je že v polnem teku in zadnjo nedeljo v maju nas na šentjernejskem ovalu čakajo četrte letošnje dirke oz. že tretja prireditev v mesecu maju. V šestih dirkah je prijavljenih 48 kasačev, znova pa bomo videli tudi dirko ponijev. Za konec bogatega konjeniškega programa so organizatorji pripravili še dirko kmečkih dvovpreg.

Dan bo otvorila deveterica kasačev z najmanjšim kariernim zaslužkom, od katerih bodo štirje sploh prvič občutili dirkaško strast. To so Ringo II, Calais, Maky in Paco Rui. Med preostalimi udeleženci dirke je v svojem zadnjem nastopu najboljši vtis pustila Olja, ki bo po za las zgrešeni zmagi v Komendi tokrat zagotovo pripravljena na svoj prvi uspeh. Dobro se je v svojem debiju v Ljubljani odrezal tudi Nookie, na domačem gorenjskem terenu pa je z uvrstitvijo na tretje mesto nase opozoril tudi Sunny Boy.

Prav vsa štartna mesta bodo zapolnili kasači v naslednji točki kasaškega urnika. Dirka glede na predstave nekaterih udeležencev na začetku te sezone napoveduje veliko. Kar trije izmed njih so letos že slavili - Nevia Viking in Lennox na zadnjih dirkah v Komendi, Night Dancer pa še teden dni prej v Stožicah. Vsi trije so zares navdušili ob slavju, nič manj pa ne gre pričakovati od nekaterih, ki se redno uvrščajo na zmagovalni oder in komaj čakajo priložnost za svoj prvi pokal. Tu ciljamo predvsem na triletno Jerco, ki je v petih nastopih kariere že trikrat osvojila drugo mesto, tudi v edinem letošnjem nastopu. S popotnico tretjega mesta v dirko vstopata polbrata Denit in Pierre, da sta lahko zares hitra pa sta svoj čas že dokazala tudi Just A Gigolo in Shamy.

komenda 15 5 22 13

Dvoboj Ulfasta in Flota v Komendi (Foto: Klara Horvat)

Tudi v tretji dirki se obeta napet boj. Prav na zadnji štartni poziciji pod številko 9 se skriva prvi favorit. Domačin Boaz Nas je v obeh letošnjih nastopih zabeležil zmago in je v sezono 2022 vstopil v sijajni formi. Med konkurenti bo moral paziti predvsem na Dalio OZT in Vito HB, ki se redno sukata okoli najvišjih mest, v njuno korist pa gresta tudi najboljši štartni poziciji 1 in 2. Razen Bonaparteja Peškega, ki je bil v zadnjem štartu tretji v Komendi, preostali še niso našli pravih "nastavitev" v letošnji sezoni, kljub temu pa je še prezgodaj trditi, da niso nevarni za sam vrh.

Sedmerica kasačev s kariernim zaslužkom do 5000 evrov je verjetno najbolj nehvaležna skupina za izbiro favorita. Med njimi je letos zmago dosegel sicer le Iron Road, a tudi Malvazija B Tomažič, Rio Flora in Luxury Ice so se že izkazali z nekaterimi odličnimi nastopi. Predvsem slednja, državna prvakinja 3-letnikov, je nudila odličen odpor v Juhantovem memorialu v Komendi, na koncu pa zasedla drugo mesto.

Vita HB

Vita HB je lani osvojila memorial Janeza Košaka na domačem hipodromu v Šentjerneju. (Foto: Emil Turk/Oglasna deska Šentjernej)

Pet zares vrhunskih kasačev se bo udarilo v peti točki sporeda, kjer bodo domačini stavili na prekaljenega Planeta, ki je v pokalu mesta Ljubljana v začetku meseca dosegel tretje mesto. Za zmago bo moral premagati ljubljansko favoritko Dear Abby, eno najboljših kobil svoje generacije, ki letos že izziva starejše tekmece v višjih kakovostnih skupinah slovenskih dirk. Pri tem je zelo uspešna, saj je dosegla že drugo in tretje mesto v letošnji sezoni. V fantastični formi v dirko vstopata Ulfast in Floto, ki sta med sabo obračunala za zmago v Komendi, uspešnejši pa je bil v dvoboju dveh 9-letnikov Ulfast. Floto je sicer pred tem zmago dosegel v Ljubljani.

V zadnji uradni kasaški dirki dneva se bo domača in tuja skupina kasačev poskusila zoperstaviti dvojici iz hleva Kobilarne OZT, ki se skupaj lahko pohvalita že s šestimi zmagami sezone. Govorimo seveda o neuničljivem Take Me Homeu, ki je slavil ravno v torek v Trstu, ter Krack du Clocherju, ki ima že 4 zmage letos, tudi dve iz Ljubljane in Komende, kjer je konkurenco premagal z odličnim časom.

Dirke Stozice 8. maj 2022

Krack du Clocher je v odlični formi, slavil je tako v Ljubljani kot v Komendi. (Foto: Jaka Blaž)

A delo iz druge vrste bo za oba precej zahtevno. Na enici se namreč nahaja Michelle, zelo hitra domača kobila, ki je lani dosegla kar 8 zmag, letošnjo sezono pa odprla z drugim mestom v pokalu mesta Ljubljana. Sijajno je v novo leto vstopila tudi njena hlevska kolegica Abbadia, ki je v Ljutomeru osvojila drugo mesto, z enim tretjim mestom v dveh štartih pa se lahko pohvali tudi lanskoletna skupna zmagovalka dirke francoskih kobil Elisa Gali. Tretje mesto iz uvoda v sezono prinaša tudi Aquila Jet, precejšnjo neznanko pa predstavlja nova francoska kobila iz KK Šentjernej Guyan de l'Iton.

V dirki ponijev bomo videli šest nastopajočih, med njimi tudi obe dosedanji zmagovalki Brino z Nežo Gorenc ter Bebi s Karin Kepic. Preostali, ki se bodo pomerili na distancah od 1000 metrov do 1060 metrov so: Srečka (Vid Gorenc), Lino (Lucija Sitar Šarc), Di Di (Vanesa Cimerman) in Lila K (Miha Kepic).

Celotni bilten si lahko ogledate TUKAJ.

Lepo vabljeni na hipodrom pod Gorjance.

Dirke se pričnejo ob 14. uri.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant