...
01. 06. 2022

Etonnant dočakal zadoščenje in v velikem slogu dobil Elitloppet

Etonnant največjo švedsko lovoriko "odnesel" v Francijo

Etonnant je z veličastno predstavo, kljub galopu, slavil v finalu Elitloppeta. (Foto: solvalla.se)

Zadnjo majsko nedeljo so bili kasaški navdušenci širom Evrope prikovani pred zaslone. Slabih 20.000, kar je nekoliko manj, kot v "predepidemičnih" časih, jih je uživalo na največjem švedskem hipodromu Solvalla, in imeli so privilegij prisostvovati vrhunskemu konjeniškemu spektaklu. Pika na i je bila fenomenalna predstava v režiji Etonannta, ki je kljub galopu vzel vzel mero favoriziranim tekmecem.

Razplet letošnjega Elitloppeta je postregel s pravo poslastico, ob kateri je ostal ravnodušen malokateri kasaški ljubitelj. Smetano je na koncu presenetljivo pobral edini francoski gost letošnje edicije, Etonannt, in s tem dočakal zadoščenje po velikem neuspehu v letošnjem Prix d'Ameriqueu, v katerega je vstopil kot veliki favorit, na koncu pa osvojil samo osmo mesto. A pojdimo po vrsti.

Po prvem predteku nič ni kazalo na presenečenje

Prvi predtek se je iztekel bolj ali manj v skladu s pričakovanji. Po dobrem štartu Önas Princea je v zaključku dirke največ moči pokazal lanskoletni zmagovalec Don Fanucci Zet z voznikom Örjanom Kihlströmom. Mednju se je tik pred ciljem vrinil še Click Bait, po precej zahtevni dirki in veliko vožnje po tretji liniji, je osamljen na četrtem mestu v cilj pritekel Etonnant, ki mu kot relativno slabemu štarterju v dirkah z avtoštartom pozicija 7 nikakor ni šla na roko. Na njegovo srečo Cokstile, Brother Bill, Vernissage Grif in Perfetto niso imeli najboljšega dne. Za uvrstitev v finale je tako zadoščal čas 1:09,5, kolikor je tekel Etonnant, zmagovalec je dosegel čas 1:09,1.

Drugi tek v roke največjega avtsajderja

V drugem teku smo videli le sedem konjev, saj je zaradi poškodbe svoj nastop odpovedal danski predstavnik Extreme. Prvi favorit je bil na stavnicah še drugi adut Daniela Redena Hail Mary. Reden je imel v njem in Don Fanucci Zetu dvojico sijajnih kandidatov za osvojitev drugega zaporednega Elitloppeta, potem ko je lani spomladi po kontroverznem postopku izgubil zmago iz leta 2020, ki mu jo je pritekel Propulsion.

ft7u3mhxeaaghq0

Mister F Daag je bil veliko presenečenje drugega predteka. (Foto: Solvalla.se)

Štartal je najbolje Night Brodde, ki so ga v dirko izglasovali navijači, za njim pa sta se zvrstila Who's Who in Snowstorm Hanover. Hail Mary je napadel na nasprotni ravnini in vse je že kazalo, da bo dosegel lahko zmago. Izza njegovega zavetrja se je nato v ciljni ravnini kot puščica izstrelil fenomenalni Mister F Daag, belgijski predstavnik v nizozemskem treningu, ki ga je za trenerja Paula Hagoorta vozil Robin Bakker. Mister F Daag je imel kvoto za zmago kar 43:1, dosegel pa je kilometrski čas 1:09,1. Hail Mary je bil drugi, na tretje mesto pa se je v ciljni ravnini prebil Vivid Wise As. Kot četrti se je s časom 1:09,7 v finale uvrstil Night Brodde. Brez finala so ostali Who's Who, Snowstorm Hanover ter Admiral As, še drugi predstavnik italijanskega rejskega hleva Allevamento Serenissima, ki je zagalopiral v ciljni ravnini.

Finale po francoskih željah

Pred finalom je kljub presenetljivemu razpletu drugega predteka na stavnicah izgledalo po pričakovanjih. Redenova varovanca sta bila prva favorita in zares si je bilo težko zamisliti slučaj, po katerem bi Reden ostal brez nove lovorike.

ft8jva6xsaaxuos

Anthony Barrier je dosegel svojo največjo zmago v karieri, potem ko jima z Etonnatom ni uspel veliki met v letošnjem Prix d'Ameriqueu. (foto: Solvalla.se)

A upanje, da Don Fanucci Zet postane šele prvi kasač po dvajsetih letih in legendarnemu Varenneju, ki bi mu uspelo ubraniti titulo, se je v prah sesulo praktično po nekaj metrih dirke. Don Fanucci Zet, za katerega je Kihlström v finalu presenetljivo izbral štartno pozicijo 1, je zagalopiral in ostal daleč, predaleč zadaj. V vodstvo se je tako prebil iz trojke Click Bait, za njega se je parkiral zmagovalec drugega predteka Mister F Daag, Hail Mary je moral ostati na "mrtvi špuri". Etonnant, ki je še enkrat več začel iz sedmice, se je pričakovano pomaknil v ozadje.

ft8jva8xoagwuc

Richard Westerink se veseli svojega tretjega Elitloppeta. (foto: Solvalla.se)

Kilometer do cilja se je za napad odločil Mathieu Abrivard z Vivid Wise Asom, sledil pa mu je rojak Anthony Barrier z Etonanntom, ki pa je sredi ovinka zagalopiral. Čeprav je popravil napako relativno hitro in se tako izognil diskvalifikaciji, je izgledalo skoraj nemogoče, da se vrne v dirko. A uporni Etonnant je nekako priključil v skupini in v zadnjem ovinku napadel najprej po tretji nato pa celo po četrti liniji in počasi lomil tekmece. Ob vhodu v ciljno ravnino je vodstvo prevzel Hail Mary, a kmalu je postalo jasno, da je nepopustljivi Francoz še dovolj močan. Uprizoril je zares fenomenalno predstavo in šokiral domačo publiko.

Kakršen oče, takšen sin

Etonnant je postal prvi kasač, katerega oče je bil zmagovalec Elitloppeta, tudi sam pa je ponovil njegov uspeh v največji švedski dirki. Timoko je slavil kar dvakrat, v letih 2014 in 2017, obakrat pa je bil njegov trener in lastnik Richard Westerink, ki je tudi lastnik Etonnanta. Westerink je s tretjo zmago prišel v res elitni klub trenerjev, ki jim je to uspelo. Taki so v zgodovini le štirje, med njimi tudi eden in edini Stig H. Johhansson s petimi zmagami.

Etonnant je po razočaranju v Prix d'Amerique ter novi mlačni predstavi in galopu v Prix de France, je od Prix de Parisa dalje stopil na plin. V maratonski dirki je bil najprej drugi, nato je vzel mero Vivid Wise Asu v kriteriju hitrosti na južni francoski obali. Ko mu je Italijan vrnil v Prix de l'Atlantique, je Etonnant za zadnjo pripravo na Elitloppet dobil dirko grupe II v Caenu.

Francozi pobrali skoraj vse, kar so lahko

Po precej uspešnem sobotnem sporedu, ko so Francozi z le dvema svojima predstavnikoma slavili v dveh dirkah, tudi v grupi I Harper Hanover, ki jo je z izjemno predstavo dobil Diable de Vauvert, so tudi v nedeljo nadaljevali z odlično formo. Poleg Etonnantove zmage so namreč preko Florida Sport in Mathieu Mottiera osvojili tudi največjo monte dirko na Švedskem Monteeliten ter grupo II za 4-letnike Tommy Hannes dirko, ki jo je prepričljio osvojil italijanski kasač v treningu pri Francozu Philippu Allairu, Callmethebreeze. V isti dirki je bil drugi francoski kasač Invictus Madiba, sicer v treningu na Švedskem pri Thomasu Malmquistu.

285046504 730815931442332 411971266363982184 n

Callmethebreeze in Andrea Guzzinati sta v dirki za 4-letnike upravičila vlogo favoritov. (Foto: Solvalla.se)

V grupi I za 3-letnike, finalu Breeders Crowna, je popolno zmagoslavje dosegel trener Paul Hagoort, ki je konji treh nacionalnosti dosegel trojno zmago. Zmagal je Danec Hurricane, na vajetih Robina Bakkerja, drugi je bil Šved Monastery Boko z mladim Micho Brouwerjem, ki si je po dirki privoščil škandalozno izjavo, da so vozili "timsko", za kar si je prislužil skoraj 1000 evrov kazni, tretji pa je bil Italijan Diapason z Björnom Goopom.

huricane

Hurricane slavi trojno zmago trenerja Paula Hagoorta v Breeders Crownu za 3-letnike. (Foto: solvalla.se)

Frodo S z novim državnim rekordom

V tretji dirki sporeda je nastopil tudi slovenski rekorder Frodo S s svojim trenerjem Goopom v sulkiju in dosegel sedmo mesto. Potem ko je bil prvi štart, nastopal je namreč v dirki s štartom iz obrata, razveljavljen, je v drugem prišlo do nesreče in dirka je bila ustavljena. V drugem poskusu po kratki prekinitvi so štart znova ponavljali trikrat, a je Frodo iz druge distance kljub temu dobro pričel. Nato je imel sicer obilo taktične smole, tako da je končal precej zaprt.

Ob sedmem mestu je Frodo dosegel kilometrski čas 1:14,8 na dolgo distanco s štartom iz obrata, s čimer je za desetinko popravil lastni državni rekord, ki ga je postavil lani, izenačil pa že v enem nastopu letos.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant