...
22. 08. 2022

Maya Viva in Jože Sagaj ml. osvojila 32. slovenski kasaški derby

Še en derby, ki se je odigral po notah Sagajevih.

Množica gledalcev je v Ljutomeru kljub oblačnemu vremenu spremljala kasaški derby. (Foto: Boris Vranić)

Slovensko kasaštvo ima v svojem bogatem zgodovinskem arhivu še enega kasača več, ki je svoje ime zapisal z zlatimi črkami in se ovenčal z lovorjem. To je postala Maya Viva z voznikom Jožetom Sagajem mlajšim, ki je tako poskrbel za nov družinski uspeh v derbijih. Tako kot pred dvema letoma je namreč trener njegov brat Janko, rejec njegov oče Jože, lastnik pa Ekipa S.K.P.

V Ljutomeru smo spremljali še en derby, ki se bo ljubiteljem kasaštva močno utisnil v spomin. Dvanajsterica, med katero so poznavalci praktično polovico konj uvrščali med potencialne kandidate za zmago, je uprizorila izjemno zanimivo dirko, ki je na koncu okronala Mayo Vivo za novo dobitnico lovorjevega venca. Odlična štiriletnica je ponovila uspeh svojega brata Mauglija izpred dveh let in potrdila, da njena mati Manisha Vita spada med najboljše plemenske kobile slovenskega kasaštva vseh časov. Tudi njen sin Marion Mark je lani osvojil drugo mesto, pod vse te rejske uspehe pa se podpisuje prleška kasaška legena Jože Sagaj starejši. Znova so Sagajevi spisali čudovito družinsko zgodbo, saj je Mayin trener Janko Sagaj, vozil pa jo je Jože Sagaj mlajši, ki se je v sulky vrnil šele pred nekaj tedni po več kot letu premora zaradi poškodbe. Lastniki nove derby zmagovalke so združeni pod imenom Ekipa S.K.P., prvi uspeh v derbiju pa je to tudi za plemenskega žrebca Banker Halla.

xpro2898

Znamenit dvig zmagovalca v podelitvenem krogu. (Foto: Staš Rudolf)

Maya Viva je sicer spadala v krog favoritov, še posebej po tem, ko je pred tedni dobila eno izmed dveh kvalifikacijskih dirk za derby. A kljub temu je malokdo pričakoval, da bo njen nastop tako brezhiben. Dirko je namreč vodila vse od štarta do cilja, vse skupaj pa so ji še malce olajšale težave nekaterih preostalih favoritov. Night Dancer, ki je bil eden glavnih favoritov, je zagalopiral že pred štartom in kljub požrtvovalni predstavi mu je zmanjkalo moči. Le nekaj sto metrov za njim je delo močno otežil galop tudi drugemu velikemu favoritu Premalu MS, ki se je do končnega četrtega mesta prebijal iz zadnje pozicije v prvem krogu.

Ciara TP (Cala - Legendary Lover K) sicer podobnih težav ni imela, a je po bolj rezerviranem štartu vseeno morala opraviti veliko več prehitevanja kot Maya, kar se ji je poznalo v ciljni ravnini. Kljub temu se je z voznikom Mirkom Gregorcem, ki se je doslej veselili že štirih zmag v derbijih, uvrstila na drugo mesto in veselje prinesla v hlev rejcev in lastnikov, družine Mira Pirca.

xpr30098

Najboljši trije v letošnjem derbiju: od leve komentator Branko Hrga, Branko Tomažič, Vito Šadl, Jože Sagaj ml., Jože Sagaj st., Mirko Gregorc ter Miro Pirc z vnukinjama Nežo in Nejo. (Foto: Staš Rudolf)

Največje presenečenje je pripravil Merlot B. Tomažič (Meina - Impeto Grif), ki je po silovitem finišu končal na najnižji stopnički zmagovalnega podija in to šele v svojem petem kariernem nastopu. Merlot, ki je štartal iz druge vrste, je marsikoga presenetil že v kvalifikacijah, kljub impresivnemu nastopu, s katerim si je priboril mesto v derbiju, pa ju je z voznikom Vitom Šadlom malokdo pričakoval na zmagovalnem odru. Merlot prihaja iz hleva rejca in lastnika Branka Tomažiča, trenira pa ga Tomaž Košak.

Naprej so se na nagrajena mesta zvrstili še Premal MS z Mitjem Slavičem na četrtem mestu, Under Presure in Marko Slavič na petem, lanskoletna državna prvakinja Luxury Ice in Roman Jerovšek na šestem, ter še eno prijetno presenečenje Denit ter Uroš Bratkovič na sedmem mestu, ki je še zadnje prinašalo denarno nagrado.

Množica gledalcev kljub muhastemu vremenu na še enem kasaškem prazniku v Ljutomeru

Odlično organiziran tekmovalni dan v Ljutomeru je pospremilo skoraj dva tisoč gledalcev, ki jih ni pregnal niti dež, ki je le slabo uro pred derbijem dodobra razmočil tekmovalno stezo. Dan so poleg derbistov popestrile tudi druge zanimive dirke, poleg osmih kasaških znova tudi poni dirka za otroke.

vbi 7014

Jože Sagaj ml. se je po dolgem premoru vrnil na tekmovalne steze in praktično takoj znova odnesel največjo lovoriko v kasaštvu. (Foto: Boris Vranić)

Videli smo tudi dirko imenovano srečanje Avstrija - Ljutomer, v kateri so se pomerili vozniki domačega kluba z gosti iz naše severne sosede. Zmagal je Matthias Walcher s Flotom trenerja Branka Seršena. V prvi dirki za dveletnike letos je zmago odnesel L'Nesta z Milanom Žanom, zmagovito pa se je po daljšem premoru vrnil tudi Fjori s Sašem Seršenom. V preostalih dirkah smo videli kar dve "mrtvi" dirki, kjer sta si zmago razdelila dva tekmovalca - enkrat Laos (Franc Lovrenčič) in Rio Flora (Robert Hrovat), drugič pa My Pride (Janez Hrovat) in Just A Gigolo (Roman Jerovšek). Zmagala sta še Montana Peška in Janez Dolinšek ter v kvalifikacijah za triletno prvenstvo Bura in Marko Slavič.

Maya Viva 17. kobila z lovorjevim vencem

Maya Viva je po Peterki I leta 2018 znova naslov najboljše priborila za kobile. Postala je 17. predstavnica svojega spola, ki je osvojila derby. Jože Sagaj mlajši je s tem dosegel drugo zmago v derbiju, slavil je že leta 2016 z Luther Kingom. Drugo zmago kot trener je osvojil tudi najboljši trener zadnjih let Janko Sagaj, ki je leta 2020 sam sedel za svojim Mauglijem. Njun oče Jože je ob 30-letnici svoje prve zmage v derbiju, leta 1992 je v Ljubljani slavil s slavnim Durasom, dosegel svojo tretjo rejsko zmago v najprestižnejši dirki. Vzredil je namreč tudi Mauglija.

xpr30110

Družina Sagaj se veseli novega izjemnega uspeha v kasaških derbijih (Foto: Staš Rudolf).

Še četrto leto zapored je derbi ostal v občini Križevci, potem ko je leta 2019 slavil Jimpeto Joy z Dušanom Zorkom iz Borecev, leta 2020 že omenjeni Maugli z Jankom Sagajem iz Ključarovcev in lani Prime MS z Mitjem Slavičem, ki prav tako prihajata iz Ključarovcev.

vbi 2826

Zgodba Maye Vive je prav posebna. Potem, ko je zelo mlada nenačrtovano zanosila (v izpustu jo je zaplodil njen enoletni štalski tovariš), je pri dveh letih povrgla žrebe. Več kot leto dni pozneje je prvič nastopila in od takrat navdušuje s svojim izjemnim talentom. (Foto: Boris Vranić)

Za kasaški klub Ljutomer je to šesta zmaga v derbiju z zadnjih sedmih letih, potem ko so pred tem šest let zapored niso osvojili največje slovenske kasaške dirke.

Maya Viva se sicer ni približala rekordu derbijev, ki ga je lani postavil Prime MS s časom 1:16,9, a tudi razmere niso dopuščale takšnih izidov.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant