...
16. 08. 2022

Kdo bo tekel derby 2022?

Derbisti 2022

ANABELLA

Voznik: Janez Hrovat

Trener: Marko Slavič

Lastnik: Danijel Plohl s.p. (KK Ljutomer)

Rejec: Milan Novak

Mati in oče: Atokris du Goutier – Onore dei Sogni

Zaslužek: 9.857 evrov

Rekord: 17,0

Rekord (dolga proga): 20,3

Rezultati kariera (starti/zmage-II.-III.): 24/2-5-4

Rezultati 2022 (starti/zmage-II.-III.): 5/0-0-3

Anabella je na steze prišla kot prva predstavnica te generacije in dobila tudi prvo in edino dveletno dirko v letu 2020. Nato je uspešno nastopala v Italiji, lani pa se borila tudi za najvišja mesta v generacijskih dirkah. Do letos je nastopila kar 19-krat in bila dvakrat prva, petkrat druga in enkrat tretja. Letos prave forme v le petih nastopih še ni našla. Zasedla je sicer tri tretja mesta, a to je manj od pričakovanj trenerja Marka Slaviča, ki se je tako odločil, da bo v derbiju raje sedel za svojo drugo predstavnico Under Presure.

V sulkiju bo tako prvič Anabello vodil Janez Hrovat. Izkušen voznik z dolgoletnim stažem se lahko pohvali z zmago v derbiju iz leta 2002 z Alf Gimlijem Vito.

Trener Marko Slavič se v karieri lahko pohvali s kopico osvojenih derbijev, tako v Sloveniji, v Srbiji, enega pa je osvojil še za časa nekdanje skupne države.

Anabella je potomka francoske kobile Atokris du Goutier in italijanskega žrebca Onore dei Sognija, za rejca Milana Novaka pa bo naskakovala prvi veliki uspeh. Z zaslužkom skoraj 10.000 evrov je najbogatejša letošnja derbistka.

under presure

UNDER PRESURE

Voznik in trener: Marko Slavič

Lastnik: Forna d.o.o. (KK Stožice)

Rejec: Boris Vukosavljević

Mati in oče: Uakea – Legendary Lover K

Zaslužek: 7.535 evrov

Rekord: 17,2

Rekord (dolga proga): 20,2

Rezultati kariera (starti/zmage-II.-III.): 16/4-6-1

Rezultati 2022 (starti/zmage-II.-III.): 7/1-3-1

Under Presure je vse od prihoda na kasaške steze izjemno konstantna. Kar četrtino od 16 dirk je dobila, na zmagovalne stopničke pa se je uvrstila kar 11-krat. Voznik in trener Marko Slavič je doslej osvojil 5 slovenskih kasaških derbijev, še dva je dobil v Srbiji, enega pa še za časa Jugoslavije. Boris Vukosavljević, ki je rejec Under Presure, je tudi lastnik družbe Forna d.o.o. V svoji dolgoletni kasaški karieri ima bogate izkušnje v derbijih, leta 2018 pa se je s Peterko I veselil tudi osvojenega najprestižnejšega priznanja v kasaštvu.

Under Presure, potomka Uakee in Legendary Loverja K, je v kvalifikacijah zaostala le za Night Dancerjem, letos pa v sedmih nastopih zabeležila eno zmago in pet uvrstitev med prve tri.

V derbiju se sicer omenja v širšem krogu favoritov, a na dober dan lahko izkoristi marsikatero svojo prednost, zato tudi zmaga ne bi bila pretirano presenečenje.

luxury ice

LUXURY ICE

Voznik: Roman Jerovšek

Trener: Milan Žan

Lastnik: Metka in Jelko Orel (KK Stožice)

Rejec: Vlado Žnidarič

Mati in oče: L'Amour Toujours – Robert Bi

Zaslužek: 4.540 evrov

Rekord: 19,5

Rekord (dolga proga): 20,0

Rezultati kariera (starti/zmage-II.-III.): 10/2-2-2

Rezultati 2022 (starti/zmage-II.-III.): 4/0-2-1

Luxury Ice je v karieri osvojila dve zmagi, a prav posebna je tista iz lanskega državnega prvenstva. Letos je v štirih nastopih zabeležila dve drugi in eno tretje mesto, a kljub temu ni zadovoljila pričakovanj ekipe okrog nje. Njen trener Milan Žan je zase pričakovano izbral Night Dancerja, vajeti Luxury Ice pa zaupal klubskemu tovarišu Romanu Jerovšku. Jerovšek je osvojil že dva slovenska derbija in sicer v zaporednih letih 2011 in 2012, trener Žan jih ima že štiri. Tudi rejec Vlado Žnidarič ima izkušnje z zmagami v derbijih, saj so se Žnidaričevi leta 2015 razveselili zmage Lotte v Stožicah.

Luxury je tik pred derbijem zamenjala tudi lastnika in bo tako branila barve KK Stožice. Nova lastnika sta postala Metka in Jelko Orel, dolgoletna kasaška navdušenca, ki imata prav tako že zmago v slovenskih kasaških derbijih. Pritekla jima jo je Pratolina OM leta 2009.

Luxury Ice je potomka tuje kobile L'Amour Toujours in odličnega italijanskega plemenjaka Roberta Bi, ki je eden od treh žrebcev, ki se v letošnjem derbiju lahko pohvali z dvema predstavnikoma. Poleg njega sta to še Onore dei Sogni in Legendary Lover K.

ciara tp

CIARA TP

Voznik in trener: Mirko Gregorc

Lastnik in rejec: T-Pirc d.o.o.

Mati in oče: Cala - Legendary Lover K

Zaslužek: 4.335 evrov

Rekord: 16,5

Rekord (dolga proga): -

Rezultati kariera (starti/zmage-II.-III.): 13/2-2-3

Rezultati 2022 (starti/zmage-II.-III.): 2/1-0-0

Ciara TP se je na zadnjem tekmovalnem dnevu pred derbijem znova "vrinila" v ožji krog favoritov za derbi. Izmed "bogatejših" 4-letnikov je praktično edina taktično izpustila kvalifikacije za derbi (zato tudi edina nima rekorda na dolgo distanco), njen edini predhodni letošnji nastop iz Italije pa še ni dal vseh odgovorov. Kar 9-mesečna pavza po lanski uspešni jeseni, ki je sledila presenetljivi diskvalifikaciji in odvzemu naslovu državnega naslova med 3-letniki, je namreč vzbujala precej negotovosti. A zmaga v Ljubljani, kjer je Ciara TP, potomka Cale in dvojnega milijonarja Legendary Loverja K, dobesedno deklasirala konkurenco in ob tem postavila še osebni rekord, je zagotovo pomirila njen štab ter vnesla nekaj dodatnega nemira v konkurenčne tabore.

Ciara TP je rejski ponos in last družbe T-Pirc d.o.o., katere glavni protagonist je znani kasaški zanesenjak Miro Pirc. Slednji je slast zmage v derbiju okusili že pred tremi leti z Jimpeto Joyem, voznik in trener Mirko Gregorc pa bo s Ciaro lovil že svoj peti kasaški derbi. Toliko jih je v samostojni Sloveniji osvojil le Marko Slavič.

indi kp

INDI KP

Voznica: Maksimiljana Marinšek

Trener: Andrej Marinšek

Lastnik: Gostišče Pr' Kovač, Andrej Marinšek s.p. (KK Komenda)

Rejec: Slavko Prejac

Mati in oče: Indiana KP – Allison Hollow

Zaslužek: 3.725 evrov

Rekord: 17,2

Rekord (dolga proga): 26,7

Rezultati kariera (starti/zmage-II.-III.): 14/0-1-1

Rezultati 2022 (starti/zmage-II.-III.): 4/0-0-0

Indi KP je zgodaj pričel z nastopi, kljub temu pa v štirinajstih nastopih ni dosegel nobene zmage. Ima sicer eno drugo in eno tretje mesto, a sploh letošnja forma še zdaleč ni na nivoji, ki bi si ga Marinškovi želeli. V štirih nastopih še ni dosegel vidne uvrstitve, tudi nastop v kvalifikacijah pa je bil bolj kot ne razočaranje. V derbi se je tako uvrstil predvsem po zaslugi svojih nastopov v Italiji, kjer je zbral večino od prisluženih 3.725 evrov.

Maksimiljana Marinšek je pred mnogimi leti v derbiju osvojila tretje mesto z Let's Gojem. Indi je potomec odlične plemenske kobile Indiane KP in znanega očeta Allison Hollowa, njegov rejec pa je Slavko Prejac. Nihče v njegovem štabu zmage v derbiju še nima, če bi pa letos osvojili svojo prvo, pa bi to pomenilo pravo malo senzacijo. A saj veste, kako je z derbiji in presenečenji …

maya viva

MAYA VIVA

Voznik: Jože Sagaj ml.

Trener: Janko Sagaj

Lastnik: KD Ekipa S.K.P. (KK Ljutomer)

Rejec: Jože Sagaj

Mati in oče: Banker Hall – Manisha Vita

Zaslužek: 2.726 evrov

Rekord: 18,3

Rekord (dolga proga): 19,8

Rezultati kariera (starti/zmage-II.-III.): 10/3-2-3

Rezultati 2022 (starti/zmage-II.-III.): 4/3-0-1

Maya Viva se je skozi celotno sezono "tihotapila" pod radarjem potencialnih derbi favoritov. Pred kvalifikacijami je nastopila le trikrat in v teh štartih dosegla dve zmagi in eno tretje mesto, kar ji je skupaj z odličnim lanskim dirkanjem naneslo skoraj dva tisočaka in pol zaslužka, s tem pa tudi miren spanec, saj je bila uvrstitev v derbi praktično zagotovljena. A kljub temu je Maya z novim voznikom v sedežu, vsem dobro znanim Jožetom Sagajem mlajšim, presenetila celo glavnega derbi favorita Premala MS in s suvereno predstavo slavila v prvi kvalifikacijski skupini. Naenkrat se je omenjeni tandem znašel v središču pozornosti, mnogi pa jima pripisujejo celo več od le potegovanja za stopničke.

Maya Viva je potomka Banker Halla in Manishe Vite, sijajne plemenske kobile, ki je tudi že mati derbi zmagovalca. To je seveda izjemni Maugli, ki še naprej navdušuje na domačih in tujih stezah, ne gre prezreti pa niti lani drugouvrščenega v derbiju Marion Marka in odličnega Magic Looka, ki je lani slavil v jesenskem kriteriju. Maya omenjenim bratom zaenkrat še ne seže do kolen, a  letošnji derbi lahko marsikaj spremeni.

Voznik Jože Sagaj ml. je v derbiju slavil z Luther Kingom leta 2016, trener Janko Sagaj je pred dvema letoma v Ljutomeru poskrbel za neverjeten trojček, ko je na stopničke spravil vse svoje konje. Rejec Jože Sagaj starejši pa se lahko poleg zmage z Mauglijem iz leta 2020 pohvali še z zmago z Durasom iz leta 1992.

Vsi pogoji za Mayin uspeh so tako zagotovljeni.

night dancer

NIGHT DANCER

Voznik in trener: Milan Žan

Lastnik: Zala Sedej Kocmut (KK Komenda)

Rejec: Milan Žan

Mati in oče: Nedra di Quattro – Robert Bi

Zaslužek: 2.494 evrov

Rekord: 16,5

Rekord (dolga proga): 20,0

Rezultati kariera (starti/zmage-II.-III.): 6/4-1-0

Rezultati 2022 (starti/zmage-II.-III.): 6/4-1-0

Night Dancer je eden najvidnejših predstavnikov letošnjega derbija. Kljub temu, da je na kasaške steze prvič stopil šele letos, je v šestih nastopih pokazal iz kakšnega testa je. Štiri zmage in eno drugo mesto so bera, ki ga je za las še »potegnila« v prvo vrsto in na žrebu številk bo lahko upal tudi na najboljše pozicije. Srečna roka pri žrebu zna biti v letošnjem izenačenem derbiju za končni plasma tudi odločilna.

Milan Žan, ki je tako voznik, trener kot rejec, ima bogate izkušnje v derbijih. Osvojil je že štiri in sicer v letih 2002 z Lili White, 2013 z Dakotom, 2015 z Lotte in 2018 s Peterko I. Letos ima poleg Night Dancerja v ognju še svojo varovanko Luxury Ice, ki mu lahko v taktičnem smislu ogromno pripomore v borbi za lovorjev venec.

Lastnica Zala Sedej Kocmut se prvič predstavlja v derbijih, že njen prvi kasač, Night Dancer pa jo zna z odebeljenimi črkami zapisati v slovensko kasaško zgodovino.

Night Dancer je potomec slavnih staršev Nedra di Quattro in Roberta Bi, Milan Žan pa kljub vsem omenjenim zmagam v derbiju, kot rejec prvo še čaka.

premal ms

PREMAL MS

Voznik in trener: Mitja Slavič

Lastnik: Skot Global kft (KK Ljutomer)

Rejec: Mitja Slavič

Mati in oče: Principessa Ovi - Dream Vacation

Zaslužek: 2.263 evrov

Rekord: 15,1

Rekord (dolga proga): 20,0

Rezultati kariera (starti/zmage-II.-III.): 5/4-1-0

Rezultati 2022 (starti/zmage-II.-III.): 5/4-1-0

Eden glavnih favoritov letošnjega derbija, ki je sploh prvi poraz v karieri doživel v zadnjem nastopu in sicer v kvalifikacijah za derbi. Med vsemi ima tudi najboljši rekord, ki ga je ob impresivni zmagi postavil na Madžarskem. Še največ težav mu utegne predstavljati pozicija v drugi štartni vrsti, sicer pa bo Mitja računal tudi na svoje bogate izkušnje iz derbijev. Mitja je aktualni derbi zmagovalec, ki je lovorjev venec lani osvojil s Premalovim bratom Primeom, potem ko je pred tem kar štirikrat stopil na stopničke, a ne na najvišjo.

Z zmago v letošnjem derbiju lahko ponovi dosežek Jolly GJ in Jerryja Louja GJ, ki sta doslej kot edina brat in sestra osvojila zaporedna derbija v letih 2011 in 2012.

victory soul man

VICTORY SOUL MAN

Voznik in trener: Janko Sagaj

Lastnik in rejec: KD Ekipa S.K.P. (KK Ljutomer)

Mati in oče: Viva Vita – Owen CR

Zaslužek: 2.258 evrov

Rekord: 18,8

Rekord (dolga proga): 22,4

Rezultati kariera (starti/zmage-II.-III.): 8/3-2-2

Rezultati 2022 (starti/zmage-II.-III.): 6/2-2-1

Victory Soul Man je svojo kariero pričel zelo impresivno. V prvih sedmih nastopih ni bil nikoli slabši kot tretji, zbral pa je tri zmage ter po dve drugi in tretji mesti. A najslabši nastop je prikazal ravno na doslej najpomembnejši dan – v kvalifikacijah. V zadnjem ovinku je popustil in končal šele sedmi, svojo vstopnico za derbi pa si prislužil zaradi kariernega zaslužka.

Kljub slabšemu nastopu v kvalifikacijah ga vsekakor ne gre prezreti, ko omenjamo kandidate za najvišja mesta. Teh je vajen in v kolikor je trenutno najboljšemu trenerju Janku Sagaju uspelo Victoryja v zadnjih treh tednih izboljšati pripravljenost za nastop na 2,6-kilometrsko derbi distanco, se lahko zgodi marsikaj. Sagaj je že osvojil derbi pred dvema letoma z Mauglijem, zadnja leta pa kraljuje na vrhu vozniških in trenerskih statistik v Sloveniji.

Victory Soul Man je tudi sin renomiranih staršev Vive Vite in Owna CR, rejec pa je Kasaško društvo Ekipa S.K.P., pod imenom katerih se skriva skupina pod vodstvom Janka Sagaja.

ramzes

RAMZES

Voznik in trener: Branko Seršen

Lastnik in rejec: Anton Lah (KK Ljutomer)

Mati in oče: Rosa – Onore dei Sogni

Zaslužek: 2.170 evrov

Rekord: 16,8

Rekord (dolga proga): 25,4

Rezultati kariera (starti/zmage-II.-III.): 11/0-3-1

Rezultati 2022 (starti/zmage-II.-III.): 4/0-1-0

Ramzes je eden od treh, poleg Denita in Indi KP, ki prvo zmago v karieri še čaka. Letošnja forma je kljub nekaterim vzponom pred derbijem na mnogo nižji ravni, kot bi si voznik in trener Branko Seršen želel. Kljub ponesrečenemu nastopu v kvalifikacijah sta si kot zadnja priborila mesto v derbiju po kriteriju zaslužka. Letos sta sicer osvojila eno drugo mesto, ki sta ga dodala skupni beri treh drugih mest v karieri, med katerimi je najpomembnejše tisto iz lanskega državnega prvenstva. Ponovitev takšnega rezultata v derbiju bi bilo prvovrstno presenečenje.

Tako Seršen kot rejec in lastnik Anton Lah zmage v derbiju še nimata. Tandem, ki sodeluje že dolga leta, je imel pred leti že dva vroča aduta Ramba in Rožleta, a prvemu se je ponesrečil derbi, drugi je zaradi bolezni ostal brez dirke življenja. Letos svoje upe polagata v potomca Rose in Onore dei Sognija, ki pa bo moral upati tudi na napake favoriziranih sotekmovalcev.

denit

DENIT

Voznik in trener: Uroš Bratkovič

Lastnik: Uroš Bratkovič in Jože Judež (KK Šentjernej)

Rejec: Jože Boc

Mati in oče: Denita BJ - Always King

Zaslužek: 1.147 evrov

Rekord: 17,5

Rekord (dolga proga): 21,2

Rezultati kariera (starti/zmage-II.-III.): 15/0-2-3

Rezultati 2022 (starti/zmage-II.-III.): 8/0-1-3

Denit in Uroš Bratkovič sta edina predstavnika KK Šentjernej in hkrati eno najlepših presenečenj letošnjega derbija. V dirko življenja sta se prebila po odlični predstavi in tretjem mestu v drugi kvalifikacijski skupini. Nasploh sta letos izjemno konstantna, saj v osmih nastopih še nista bila slabša kot peta.

Uroš je s kasaštvom pričel šele pred nekaj leti, Denit pa je prvi konj, ki ga je sam pripravil do prvih kasaških nastopov. Potomec Denite BJ, ki je pri dveh letih osvojila državno prvenstvo, in francoskega žrebca Always Kinga, mu za njegov miren in potrpežljiv pristop vrača z vse boljšo formo in manjka jima le še zmaga. Osebni rekord je padel prav v zadnjem nastopu, kar je lepa popotnica za derbi, kjer bo zanju vsaka uvrstitev na nagrajena mesta zelo lep uspeh.

Denit je zadnji vzrejen konj rejca Jožeta Boca, ki nas je zapustil le nekaj mesecev po Denitovem rojstvu, v svoji dolgoletni rejski karieri pa je vzredil veliko odličnih tekmovalcev, med njimi tudi zmagovalca derbija leta 2003 Dona.

Denit bo zastopal lastnika Uroša Bratkoviča in Jožeta Judeža, v svojo najpomembnejšo dirko pa se bo podal iz druge štartne vrste.

merlot b tomazic

MERLOT B. TOMAŽIČ

Voznik: Vito Šadl

Trener: Tomaž Košak

Lastnik in rejec: Branko Tomažič

Mati in oče: Meina - Impeto Grif

Zaslužek: 764 evrov

Rekord: 18,5

Rekord (dolga proga): 21,3

Rezultati kariera (starti/zmage-II.-III.): 4/1-1-0

Rezultati 2022 (starti/zmage-II.-III.): 3/1-1-0

Najbolj presenetljiv udeleženec letošnjega derbija je gotovo Merlot B. Tomažič. V kvalifikacije se je podal z le dvema kariernima nastopa, od tega le enim letošnjim. Kljub drugi vrsti in galopu na štartu je nato prikazal precej vzdržljivosti in kvalifikacije končal na četrtem mestu ter se kot zadnji uvrstil v letošnji lov na lovorjev venec.

Da vse skupaj ni bilo popolno naključje, je opozoril teden dni kasneje v Ljubljani s krstno zmago in novim osebnim rekordom ter potrdil domneve trenerja Tomaža Košaka, ki vse od začetka leta, ko je Merlota vzel v svoj hlev, verjame v njegov talent in potencial.

Merlot B. Tomažič je rejski ponos Branka Tomažiča iz Vipave, ki je hkrati tudi lastnik. Voznik Vito Šadl je prav tako Merlota prevzel šele letošnjo sezono, poleg zadnje zmage in četrtega mesta v kvalifikacijah pa sta skupaj osvojila še eno drugo mesto.

V derbiju bo Merlot znova štartal iz druge vrste, vsekakor pa bo za dobro uvrstitev moral kasač z daleč najmanjšim zaslužkom med derbisti izkoristiti vsako najmanjšo napako favoriziranih tekmecev.

Avtorji fotografij: Boris Vranič, Jošt Dolinšek in Jaka Blaž.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant