...
26. 07. 2021

Na domačem terenu pod Gorjanci dvakrat zmagal Simončič

Na šentjernejskem ovalu smo videli prve letošnje dirke - dve zmagi sta odnesli voznici, dve pa tudi domačin Andrej Simončič.

Andrej Simončič je na domači stezi prvič v karieri dosegel dvojček - dve zmagi na en dan. Na fotogafiji po zmagi z Bershko MMS. (Foto: Foto Turk)

Prvo ime prvih letošnjih šentjernejskih dirk je bil član domačega kluba Andrej Simončič, ki je od petih dirk pobral dve zmagi. Simončič je slavil v drugi in tretji točki sporeda, skupno pa so domačini osvojili tri dirke. Poleg petih kasaških predstav smo videli tudi drugo poni preizkušnjo sezone.

1. dirka: Spominska dirka Franca Janževiča - pokrovitelja: Orodjarstvo Janževič in Tomaž Janževič

V prvi dirki smo bili pričakovano priča težavam z galopom. Kot je v dirki začetnikov običajno, jih je kar nekaj imelo težave s kasom čez zahtevne šentjernejske ovinke, še največ med njimi pa triletna Under Pressure, ki zaradi dveh galopskih vložkov, ostala brez zmage. Suveren nastop je tako že v drugem štartu kariere zadostoval za zmago triletnemu Pierru (Always King - Pevidea) in Lani Zrinjanin. Za Lano je bila zmaga precej čustvena, saj je potekala v spomin na njenega nedavno preminulega tasta. Kot je dejala v intervjuju po zmagi, je "ate" redno nadzoroval treninge, zato je izjemno vesela, da je Pierre svojo prvo zmago dosegel v dirki, posvečeni njemu v spomin. Drugi je cilj prečkal Jole, tretji pa debitant in sin slavnega Roberta Bi Luxury Ice.

pierre lana zrinjanin
Pierre in Lana Zrinjanin. (Foto: Foto Turk)

2. dirka - pokrovitelj: Gradnje d.o.o. Boštanj

V drugi dirki je svojo prvo dnevno zmago dosegel Andrej Simončič. Slavil je s 4-letno italijansko kobilo Bershko MMS. To je bil sicer njen šele prvi nastop po več kot polletni pavzi in tudi prvi za barve novega lastnika. Simončič je s tem dosegel drugo sezonsko zmago. Drug mesto je osvojil Jerry Joy, ki je pred šestimi dnevi slavil na Igu. Tretji je bil še en domač matador Brandy, ki pa ga je na vajetih vodil italijanski voznik Paolo Scamardella. Bershka je na dobro pripravljeni progi pod Gorjanci dosegla zavidljiv kilometrski čas 1:19,5.

3. dirka - pokrovitelj: CGP d.d.

V tretji dirki je konkurenco znova strl prav Simončič. Slavil je s še enim italijanskim konjem Boazom Nasom, s katerim je tekmece pokoril že na začetku junija v Krškem. Z zanesljivo taktiko štart cilj je prvi prečkal ciljno črto, nato pa kar nekaj časa čakal na odločitve sodniškega zbora, ki je dolgo premleval in po sodniškem posvetu vendarle okronal Boaza Nasa za zmagovalca. Drugo mesto je osvojila Mariposa Peška, tretje pa Briljantina Peška, obe, sicer hlevski kolegici, tekmovalki KK Stožice Ljubljana.

boaz nas andrej simoncic
Boaz Nas in Andrej Simončič. Foto: (Foto Turk)

4. dirka - pokrovitelj: Komunalne gradnje d.o.o.

Sila napeto in zanimivo dogajanje smo videli v četrti dirki. Na koncu je drugo zaporedno zmago, po slavju pred slabim tednom na ižanskem hipodromu Vrbljene, dosegel osemletni Floto (Mystical Crown - Frisa) iz KK Ljutomer na vajetih Branka Seršena. Za sabo je pustil nekatere odlične kasače - drugi je bil Ulfast, tretja pa Dear Abby. Zmagovalec je dosegel čas 1:18,8.

floto branko sersen
Od leve: Predsednik KK Šentjernej Andraž Rumpret, Branko Seršen, komentator Branko Hrga in lastnik Flota Alojz Kosi. (Foto: Foto Turk)

5. dirka - pokrovitelj: Malkom d.o.o. Novo mesto

Zares hitra pa je bila zadnja dirka kasaškega sporeda - odprta dirka. V njej je svojo že četrto zmago sezone dosegla izjemna Michelle (Impeto Grif - Money Falu) z voznico Darjo T. Dolinšek, ki tako suvereno brani naslov najboljše voznice iz lanskega leta. Michelle je podobno kot pri svojih ostalih zmagah, povedla takoj po štartu in narekovala silovit tempu, kateremu so v drugi polovici dirke tekmeci le stežka sledili. Slavila je zanesljivo in s sijajnim časom, ki je že malce dišal po rekordu "podgorjanške" steze 1:16,5. Drugi je v cilj pritekel Didier Bleu, prav tako iz hleva Dolinšek, tretja pa je preizkušnjo končala Jonna Go.

michelle darja t. dolinsek
Michelle in Darja T. Dolinšek. (Foto: Foto Turk)

Poni dirka - pokrovitelja: Občina Šentjernej in Höveler Moliere

Ob koncu sporeda so se pomerili še najmlajši - vozniki ponijev. V zanimivi dirki, ki je bila dolga približno en krog, je prvo mesto dosegel Miha Kepic z Bembi. Drugo mesto je pripadlo Luki Valvazorju in Aleksandru Zaletelu, tretje pa Bebi in Karin Kepic. Nastopili so še Vid in Neža Gorenc ter Špela Judež.

poniji sentjernej 24.7.2021
Ciljna ravnina dirke ponijev. (Foto: Foto Turk)

Povezave:
- celotni rezultati

- fotogalerija

- videoposnetki dirk

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Under Presure osvojila Juhantov memorial

Nevia Viking in Mario Moleh v Komendi dosegla prvo zmago kariere.

Epidemija debelosti pri konjih – problem ali ne?

Veliko ljudi ob pogledu na konje sredi prostranega živo zelenega pašnika prevzameta mir in veselje; nekakšna romantična predstava o tem, kako naj bi konji živeli, na prostranih pašnikih, v čredi. Na žalost pa se vedno bolj izkazuje različnost med konjevim primarnim življenjskim okoljem in življenjskim prostorom, ki mu ga nudimo ljudje. Ena od posledic te različnosti je tudi prekomerna telesna teža domačih konj.

Uporaba in koordinacija dejstev

V vsakem priročniku o učenju jahanja se dejstva delijo na tri kategorije: delovanje teže, nog in rok oz. vajeti. Kot gre teorija, tako se tudi v praksi dejstev učimo sistematično in vsakega posebej, preden jih povežemo v delujočo celoto.

FEI Solidarity

Med 7. in 10. aprilom je v Centru konjeniške delavnosti Matej in M hotelu v Ljubljani potekal seminar za trenerje in sodnike v dresuri. Seminar sta vodila izkušeni mednarodni sodnik Péter Hanságy ter bivša profesionalna tekmovalka in odlična trenerka dresurnega jahanja Larasati Geding. Izobraževanju je prisostvovalo devet trenerjev, osem sodnikov in dvanajst jahačev, ki so pod budnim očesom obeh tujih strokovnjakov napredovali iz dneva v dan.

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant