...
10. 03. 2023

Na kasaški akademiji nagradili najboljše v sezoni 2022

Svečana kasaška akademija na gradu Fužine

Kasaška zveza Slovenije je priredila tradicionalno svečano kasaško akademijo, na kateri so podelili priznanja in nagrade najboljšim iz pretekle sezone. Osrednjo nagrado za življenjsko delo je prejel Ivan Kosec iz Komende, najpomembnejšo tekmovalno nagrado za konja leta je tretjič zapored dobil Frodo S, medtem ko je novoustanovljena nagrada Tomaža Osterca za spoštovanje do konj, dober zgled in krepitev ugleda kasaštva romala v roke Branka Seršena.

Na gradu Fužine v Ljubljani se je na svečanem dogodku Kasaške zveze Slovenije zbralo nekaj čez 70 povabljencev. Kasaško srenjo so s prihodom počastili tudi med drugim košarkarska legenda Ivo Daneu, podžupan Ljubljane Dejan Crnek in nekdanji predsednik Kasaške zveze ter nekdanji minister dr. Henrik Gjerkeš.

img 20230310 184127 636

Družina Sagaj je po novem odličnem letu domov odnesla kar pet plaket.

Za glasbeni program je poskrbel J.J.A. jazz trio, ki ga sestavljajo 12-letni pianist Jakob Jon Doblekar, 18-letni kontrabasist Jaša Krevh in 16-letni bobnar Aleksander Črtalič pod mentorstvom legendarnega slovenskega glasbenika Braca J. Doblekarja. Mlada zasedba, ki se lahko pohvali s kopico nagrad in priznanj iz raznih natečajev in ki redno nastopa po jazz festivalih ter drugih prireditvah, je zaigrala 6 modernih jazz sklad, vse po priredbah Braca J. Doblekarja.

img 20230310 182751 094

Branko Seršen je prvi prejemnik nagrade Tomaža Osterca.

Po uvodnem pozdravu voditelja Branka Hrge ter nagovorih predsednika zveze Danila Steyerja, predsednika Kasaškega kluba Stožice, ki je bil letošnji organizator akademija, Viktorja Dolinška, ter podžupana Crneka, je sledila podelitev nagrad in priznanj.

Kosec prejemnik nagrade za življenjsko delo

Nagrado za življenjsko delo je prejel Ivan Kosec iz Komende za svoj prispevek organizaciji dirk, razvoju kluba ter tekmovalne uspehe. Zaradi bolniške zadržanosti je bil Kosec odsoten, nagrado pa je v njegovem imenu prevzel Roman Jerovšek.

Priznanja za posebne dosežke je zveza letos podelila Hot Coco (prejemnik rejec Tomaž Košak) za prvo zmago kasača slovenske reje v italijanski dirki Tris, Maugli (prejemnik trener Janko Sagaj) za absolutni rekord slovenskih hipodromov 1:12,8 v Stožicah, Frodo S (prejemnik lastnik Branko Slana) za absolutni državni rekord na srednjo distanco 1:11,9, Ajda in Marko Gorenc za predano delo in organizacijo dirk ponijev ter mag. Janez Slavič za prejem Bloudkove plakete za življenjsko delo.

Priznanja za zmage v rejskih dirkah so osvojili Marcello za zmago v državnem prvenstvu 2-letnikov, Jerca za zmago v državnem prvenstvu 3-letnikov, Maya Viva za zmago v derbiju, Don Saxo za zmago v šampionatu in Ciara TP za zmago v jesenskem kriteriju.

Nagrada Tomaža Osterca Branku Seršenu

Konj leta je po novih izjemnih uspehih in državnih rekordih, ki jih postavlja na švedskih hipodromih, postal Frodo S. Postal je prvi konj s tretjim zaporednim naslovom konja leta.

Prvič so podelili nagrado Tomaža Osterca, ki jo Kasaška zveza Slovenije podeljuje osebi, ki s svojim delom ter odnosom do konj, sotekmovalcev in športa izpostavlja pomen spoštovanja do konj in poštenega športnega boja ter daje dober zgled, s katerim krepi ugled kasaštva v javnosti.

Nagrada je poimenovana po Tomažu Ostercu, ki je bil med kasaškimi kolegi cenjen zaradi dobrega odnosa do konj, spoštovanja do sotekmovalcev ter neusahljivega optimizma, s katerim je presegal klubske barve.

Prvi prejemnik nagrade je postal Branko Seršen. Kot so izpostavili si je nagrado prislužil zaradi svoje vožnje v dirkah, v kateri je spoštljiv do konjev in pošten do sotekmovalcev, zaradi dela z mladimi trenerji, ki jih rad mentorira, pomaga in jim svetuje ter zato, ker je vselej pripravljen priskočiti na pomoč in v dirke posebnega pomena vpisati svoje kasače na prošnjo organizatorjev ter s tem pomagati izpeljati pomembne dogodke, tudi kadar nima najboljših možnosti za visoke uvrstitve.

Serijska kraljica in kralj voznikov

Med vozniki in voznicami ponijev je bila lani najboljša Neža Gorenc. Priznanje za najboljšo voznico je tretjič zapored, sicer pa že šestič osvojila Darja T. Dolinšek, nagrado za najboljšega voznika v skupni kategoriji pa Janko Sagaj, prav tako serijski zmagovalec s četrtim zaporednim naslovom. Za najboljšega trenerja je nagrado odnesel Zvonko Osterc, ki je prejel tudi nagrado za najboljšega lastnika, kar je postala njegova družba Kobilarna OZT. Najboljši rejec je postal Jože Sagaj st.

Znova so podelili tudi priznanja za prvo zmago kariere, ki so jih prejeli trije vozniki – Mario Moleh, Miran Govek ter Miha Frelih.

Ob koncu akademije so se spomnili še Jožeta Novaka, Stanislava Železnika ter Alojza Rajha, ki so s svojim delom prispevali k razvoju kasaštva, lani pa so se za večno poslovili.

Po koncu uradnega dela je sledila še pogostitev in druženje.

Posnetek celotne akademije:

Foto: Boris Vranić