...
26. 01. 2023

Neža Gorenc najboljša voznica ponijev sezone 2022

Neža Gorenc prva, Karin Kepic in Lucija Sitar Šarc skupaj na drugem mestu

Neža Gorenc in njena Brina sta lani imeli odlično sezono. (Foto: Boris Vranić)

Že skoraj desetletje so dirke ponijev stalnica kasaških nedelj širom slovenskih hipodromov. Praktično vsako nedeljo kopica nadobudnih voznikov in trenerjev lično očedi kšir in sulky, počeše svojega ponija ter se odene v dirkaške drese. Običajno sredi ali ob koncu kasaškega sporeda nastopi njihov trenutek. Izjemno poštene in zgledno odpeljane dirke so tako postale obvezni sestavni del kasaške sezone, hkrati pa so tudi optimistični utrinek naše kasaške prihodnosti.

Lani so poniji nastopali na petnajstih kasaških dirkah ter na revijalnih dirkah v Križevcih, kjer vsako leto zdaj že tradicionalno priredijo "Šampionat ponijev". Vsekakor je treba poudariti, da se iz leta v leto pozna čedalje boljše delo otrok, ki svoje tretirajo kot prave male kralje, skrb in trening pa sta pravzaprav že skoraj na profesionalni ravni.

Vsaj en nastop je opravilo 14 otrok

Lani je vsaj enkrat nastopilo 16 ponijev in 14 voznikov. Vozniki so bili stari vse od sedem do trinajst let, poniji pa so bili visoki od 85 centimetrov do 1,2 metra. Propozicije so tako pri določanju dodatkov na dirkah upoštevale več kriterijev: višina ponija, starost voznika ter zadnje rezultate. Vse omenjeno je rezultiralo tudi v tem, da je vsaj eno zmago dosegla kar polovica vseh otrok.

image 47

Neža Gorenc je po Mihi Kepicu in Jaki Šuštaršiču postala prva punca, ki je osvojila skupno zmago med poniji. (Foto: Boris Vranić)

V letu 2019, preden je sezono 2020 dodobra oklestila epidemija koronavirusa, je nastopalo preko 20 otrok, od leta 2021, prve "normalne" sezone po epidemiji, pa se število otrok počasi znova povečuje. Doslej je le en nekdanji voznik ponijev presedlal med voznike kasaških dirk, pričakujemo pa, da se bo v naslednjih letih njihovo število začelo povečevati.

Neža Gorenc osvojila 6 zmag

V prvih letih so bili rezultati popolnoma postranskega pomena. Čeprav še danes končne uvrstitve niso glavni aspekt poni dirk, pa Kasaška zveza Slovenije na svoji tradicionalni kasaški akademiji od leta 2020 pozornost nameni tudi najboljšemu vozniku ponijev. Prvo leto podelitve tega priznanja je bil najboljši Jaka Šuštaršič, lani pa je naziv najboljšega osvojil Miha Kepic.

Letos bomo prvič dobili najboljšo voznico, saj je vse fante premagala devetletna Neža Gorenc s Peči pri Grosupljem, ki je nastopala s svojo poni kobilo Brino. Neža je slavila kar na šestih dirkah, dodala pa je še dve tretji mesti. Po štiri zmage sta lani dosegli še dve punci, s čimer je nežnejši spol popolnoma prevladoval na lanskih poni dirkah. Karin Kepic in Lucija Sitar Šarc sta bili dolgo v igri tudi za najboljšo voznico, a sta jima na koncu zmanjkali po dve zmagi. Karin je ob tem dosegla še eno, Lucija pa tri tretja mesta.

Poni dirke

Dirke ponijev so postale nepogrešljivi del kasaških dirk v Sloveniji. (Foto: Boris Vranić)

Med zmagovalce so se lani z eno zmago vpisali še Nežin brat Vid Gorenc, lanskoletni skupni zmagovalec Miha Kepic, z debitantsko zmago Vanesa Cimerman ter Lovro Grobelšek, ki je bil lani najmlajši tekmovalec.

Med poniji je bila po točkah prva Brina, za katero je vselej sedela Neža Gorenc, na drugem je končala Srečka, ki jo je vozil Vid Gorenc, tretji pa je bil Luka Valvazor Lucije Sitar Šarc.

image 48

Miha Kepic na kasaški akademiji 2021.

Poleg vseh naštetih so lani na dirkah nastopili še: Sofija Stražar, Luka Stražar, Nika Sitar Šarc, Jaka Šušteršič, Rebeca Voldrih Simčič,  Zala Pipan in Jan Pirc.

Vsem iskrene čestitke in čim več uspeha tudi na letošnjih dirkah.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant