...
05. 06. 2022

Night Dancer z novo zmago drvi proti derbiju

Night Dancer deklasiral tekmece v memorialu Marjana Marsa v Krškem

Night Dancer vse bolj utrjuje vlogo enega izmed favoritov letošnjega derbija, ki bo avgusta v Ljutomeru. (Foto: Sabina Zalar)

V Krškem so potekale četrte dirke letošnje sezone in navkljub manjšim nevšečnostim z elektriko na hipodromu, je bilo več kot 500 gledalcev priča čudoviti prireditvi. Takšnega števila obiskovalcev v Krškem ne pomnimo in zares škoda, da so bili organizatorji zaradi premajhnega števila prijav primorani odpovedati prvo rejsko dirko sezone - šampionat. Višek tekmovalnega dneva, memorial Marjana Marsa, je po fenomenalni predstavi osvojil 4-letni Night Dancer.

Derbist Night Dancer (Robert Bi - Nedra di Quattro) iz hleva trenerja in voznika Milana Žana ter lastnice Zale Sedej Kocmut iz KK Komenda je v četrti dirki dneva za kasače z zaslužkom do 1500 evrov, ki so jo organizatorji posvetili spominu na vidnega člana KK Krško Marjana Marsa, dobesedno deklasiral tekmece. Čeprav zaradi že omenjenih težav z elektriko, čas v tej dirki niso bili merjeni, je bilo glede na izjemno hiter prvi krog in fantastični finiš jasno, da bi Night Dancer danes dosegel nov osebni rekord. Na drugo mesto je po prav tako izjemnem zaključku dirke pritekla komaj triletna Ljubljančanka Jerca (Impeto Grif - Jolanda) z voznico Darjo T. Dolinšek, tretji pa je bil še en derbist Victory Soul Man (Owen CR - Viva Vita) z Jankom Sagajem.

Potem ko nekateri 4-letniki, ki so se izkazali v lanski sezoni, sploh še niso stopili na stezo (Ciara TP), oziroma še niso pokazali vsega, česar smo bili vajeni (Anabella), se vse bolj utrjujejo med favoriti kasači, ki so z dirkanjem pričeli šele letos. Night Dancer se po današnji zmagi še bolj približuje vlogi enega glavnih favoritov derbija, tam pa pričakujemo zagotovo tudi Premala MS, ki je danes navdušil s fenomenalno predstavo v Budimpešti. Poleg njiju so tu še Maya Viva, pa Nevia Viking, Under Presure ter nenazadnje tudi lanska prvakinja Luxury Ice.

Adam Go Go do prve zmage kariere, Mario Moleh ujel ritem

Najmanj izkušeni kasači v prvi točki so imeli nekaj težav na štartu, ki je uspel šele v tretje. Najbolje se je znašel sicer precej nervozni Adam Go Go (Irresistible - Arisa), ki ga je odlično umiril in pripeljal do krstne zmage Mario Moleh iz KK Ljutomer. Moleh je v letošnji sezoni ujel zmagovit ritem, saj je slabil že z Nevio Viking v Komendi. Druga je bila v prvem kariernem nastopu Calais (Always King - Cedrina), tretji pa Nookie (Saxo de Vandel - Nicolina), oba člana KK Šentjernej.

dsc 0060

Adam Go Go in Mario Moleh (Foto: Sabina Zalar)

Če so prvo dirko kasači pretekli v času 1:21,3, so bili v drugi dirki že za dve sekundi in pol hitrejši. Čas 1:18,8 je za drugo sezonsko zmago dosegel Onyx z Mirkom Gregorcem iz KK Komenda, ki je bil boljši od Olje (Igor Font - Ocean Dancer), ki je z voznikom Viktorjem Dolinškom zastopala barve KK Stožice, na tretjem mestu pa je končal še en Komendčan, Ive Dovžan s kobilo Megy. Olja je bila druga že v Komendi in nestrpno pričakuje prvo zmago, medtem ko je Megy prvič pokazala znake, da postaja resna tekmovalka.

dsc 0140 1

Onyx je ponovil uspeh iz zadnjih dirk v Komendi. (Foto: Sabina Zalar)

V tretji točki je zmagala še drugič v sezoni odlična Maya Viva (Banker Hall - Manisha Vita), ki je z Jankom Sagajem iz Ljutomera, pokorila šentjernejsko tekmico Bershko MMS (Andrej Simončič), tretji pa je končal Iron Road (Freiherr As - Illy Road) z Darjo Krelj iz Komende. Maya Viva je, tako kot Onyx, ponovila uspeh iz zadnjih dirk v Komendi.

Magic Look še naprej piše pravljico Marinškovih

V predzadnji dirki so bili na preizkušnji kasači naše "druge lige". Član te skupine je že lep čas tudi šentjernejski matador Planet (Impeto Grif - Picabo Street), ki je s Slavkom Frankom v sedežu za las premagal zmagovalca Komende Ulfasta z Milanom Žanom. Na tretje mesto je pritekel letos fantastični Don Saxo (Saxo de Vandel - Dinka) z Jankom Sagajem, ki je trem sezonskim zmagal dodal še drugo tretje mesto.

dsc 0405

Planet in Slavko Franko sta dosegla prvo zmago sezone. (Foto: Sabina Zalar)

V odprti dirki se je vse razpletlo po željah gorenjskih zanesenjakov Marinškovih iz Naklega. Njihov Magic Look (Look de Star - Manisha Vita) vse od lanskega nakupa navdušuje nove lastnike in tako dokazuje, da se odličen odnos med ljudmi in konji prične že v hlevu, rezultat na stezi pa je samo posledica tega. Z Andrejem Marinškom sta namreč iz težke pozicije 7 po 500 metrih dirke prešla v vodstvo in ga nista več izpustila iz rok. V zadnjih metrih sta se sicer morala zelo potruditi, da sta odbila napad klubske kolegice Ain't She Perfect (Ideale Luis - Anna Scott), ki je bila z Lučko Müller za nekaj centimetrov prekratka. Tretja je bila po odlični dirki v svojem debiju na slovenskih stezah francoska kobila Guyana de l'Iton z Romanom Jerovškem, ki sicer trenira na hipodromu Šentjernej za lastnika Roka Bregarja.

Brina in Neža Gorenc znova najboljši med poniji

Po šestih kasaških dirkah (zadnje štiri so bile zaradi tehničnih težav brez kilometrskih časov), se je odvila še dirka ponijev, v kateri sta se najbolj, še enkrat več v letošnji sezoni, izkazala brat in sestra Vid in Neža Gorenc. Slednja je s svojo Brino dosegla drugo zmago letos v tretjem nastopu, Vid pa je bil s Srečko drugi. Tretja je bila Karin Kepic z Bebi, četrti njen brat Miha z Lilo K, peta pa Vanesa Cimerman z Di Dijem.

Za konec so gledalci videli še dirko kmečkih dvovpreg, kar je bila le še pika na i bogatemu programu, ki je vključeval tudi godbo in mažoretke. Odlična gostinska ponudba in toplo vreme sta vse skupaj le pe dopolnila in le upamo lahko, da je današnji dan na hipodromu Brege znanilec nekih novih kasaških časov na skrajnem jugu Slovenije in se bodo številni današnji obiskovalci še vrnili.

Vsekakor je obisk in športni rezultati na stezi dokaz in priznanje prizadevnim organizatorje z družino Bernardič na čelu, ki vsako leto vloži veliko energije in časa, da kasaški šport tik ob Hrvaški meji ne umre.

foto: Sabina Zalar

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant