...
10. 10. 2021

Prvakinja naraščajnikov postala Bura

Deževni Ljutomer je gostil svoje zadnje dirke sezone.

Bura je zmagovalka prve rejske dirke generacije 2019. (Foto: prlekija-on.net)

V Ljutomeru so priredili še zadnje prleške dirke letošnje sezone. Osrednja točka pa državno prvenstvo za najmlajše, dveletne konje. V dvoboju dveh varovank trenerja Marka Slaviča je bila boljša Bura na vajetih Mitje Slaviča. Spominsko dirko Ludvika Slaviča st. je v Ljubljano odnesel triletni Mon Ami Peški z Ajdo Gorenc, v dirki Gimnazije Ljutomer pa je šesto zmago sezone pritekel Fjori. Prvo zmago kariere je dosegel Marko Mesarič.

Kasači so se od ljutomerskega hipodroma poslovili v deževnem in hladnem nedeljskem popoldnevu. Dan so otvorili kasači z zaslužkom do 700 evrov, svojo drugo zmago kariere pa je dosegel Maharajah (Lester - Meggy), na vajetih Janka Sagaja iz KK Ljutomer. Triletnik, ki si ime deli z enim najboljših švedskih konjev vseh časov, sicer prihaja iz hleva Mirka Babiča, ki ima tako po dolgem času znova sijajnega tekmovalca na slovenskih hipodromih. Drugo mesto je osvojil Lord Of The Night, tretje pa Adonela.

V drugi dirki se je med enajsterico udeležencev najbolje znašla Lady Princess (Always King - Lady Luna) z Renejem Hanžekovičem, ki je tako po mnogih visokih uvrstitvah in še več težavah z galopom vendarle prišla na svoj račun in zabeležila drugo zmago kariere. Drugo mesto je osvojil Iron Road, tretja pa je bila Zarja Jam.

zmagovalec spominske dirke ludvika slavica st mon ami peski z voznico ajdo goren 29409921864 1

Mon Ami Peški in Ajda Gorenc sta zmagala spominsko dirko Ludvika Slaviča st. (Foto: prlekija-on.net)

Tretja točka sporeda je bila spominska dirka za enega največjih prleških konjarjev 20. stoletja Ludvika Slaviča st. Eminentno preizkušnjo je na svoj konto vpisal triletni Mon Ami Peški (Mago d'Amore - Mon Cherie Peška), z voznico Ajdo Gorenc. To je njuna druga zmaga letos in sploh v karieri. Do drugega mesta se je prebila Maya Viva, na najnižjo stopničko pa je stopila Malvazija B. Tomažič.

Osrednja točka sporeda je bilo državno prvenstvo 2-letnih kasačev, ki so ga v domačem klubu na obletnico smrti svojega vidnega člana Vlada Plohla, posvetili njemu v spomin. Prav kobila iz hleva njegovega sina Mateja Pegi je veljala za glavno favoritko dirke, saj je predtem osvojila vse dirke v katerih je nastopala. A usoda je hotela drugače in Pegi, na vajetih Marka Slaviča, je morala priznati premoč drugemu Slavičevemu žezlu v ognju. Boljša je bila namreč Bura (Egon Lavec - Bagheera de Vouede) na vajetih Mitje Slaviča, ki je tako derbiju dodal še drugo rejsko lovoriko sezone. Na tretjem mestu je končala Ana s Sašem Kukoljem, četrta je bila po težavah z galopom Jerca, peta pa Lil Uzi.

spominska dirka vlada plohla 17972734153 1

Bura je bila v finišu bolja od Pegi. (Foto: prlekija-on.net)

Peta dirka je prinesla veliko veselja po celem hipodromu. Kasaška družina je namreč pozdravila novega zmagovalca - to je s prvo zmago kariere postal mladi Marko Mesarič, ki je s svojo Foko (Saxo de Vandel - Fenita) odlično poštartal ter prednost ohranil vse do ciljne črte. Marku so iskreno veselje ob zmagi privoščili člani vseh klubov , njegovi navijači pa so ga na podelitvi tudi visoko dvignili v zrak, kar je za kasaške voznike posebna čast. Drugo mesto je osvojila Fauna V, tretji pa je bil Dante MS.

245061079 10223063034336795 5288285980807646876 n

Navijači so Marka Mesariča za prvo zmago dvignili visoko v zrak. (Foto: Urška Šantl)

V šesti dirki za pokal Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer so tradicionalno vozili le vozniki, ki so se šolali na tej izobraževalni ustanovi. Najboljša sta bila Davorin Puhar in izjemni Fjori, ki je dosegel že svojo šesto zmago sezone. Na drugem mestu je znova končal Krack du Clocher, ki je s časom 1:20,6 na težki in razmočeni ljutomerski podlagi dosegel tudi najboljši čas dneva, tretji pa je bil Pell.

V odprti dirki smo bili priča boju italijanskih kasačev. Največ je pokazala Vittorina Jet z Dušanom Zorkom, drugo mesto pa sta si razdelila Take Me Home in Tamerice.

Prihodnjo nedeljo bo v ljubljanskih Stožicah na vrsti zadnja rejska dirka sezone - Jesenski kriterij.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant