...
30. 09. 2021

Razstava enoletnikov: najboljše ocene prejel Žnidaričev L'Nesta

Razstava enoletnikov je postala stalnica slovenske kasaške jeseni na hipodromu v Ljutomeru.

Tradicionalna razstava enoletnikov v Ljutomeru je dala še sedmega zmagovalca - L'Nesta rejca Davida Žnidariča. (Foto: Staš Rudolf)

Že 7. razstava enoletnikov, ki se vsako jesen tradicionalno odvija na hipodromu Ljutomer, je privabila lepo število obiskovalcev. V čudovitem vremenu so namreč ponosni rejci predstavili 21 iskrih štirinožcev, ki bodo v prihodnjih letih krojili rezultatske tabele na slovenskih dirkališčih.

Tudi letos je razstava privabila lepo število rejcev in obiskovalcev. Foto: Staš Rudolf
Tudi letos je razstava privabila lepo število rejcev in obiskovalcev. Foto: Staš Rudolf

Kasače je znova ocenjevala strokovna komisija v sestavi dr. Matjaž Mesarič, mag. Mojca Nushol, Ivan Košak in Andrej Ledinšek. Ocenjevali so izgled, karakter ter gibanje mladih konj. Prvič je neodvisno od dela komisije strokovni svet Kasaškega rejskega združenja ocenjeval rodovnik posameznih kasačev.

Članek na spletni strani Kasaškega rejskega združenja Slovenije: KLIK.

'Naša reja je na visokem svetovnem nivoju'

Uvodoma je v imenu organizatorja zbrane pozdravila povezovalka programa Mojca Križanec, ki je dejala, da je namen razstave v prvi vrsti promocija reje ter navdušiti rejce, da bodo pripuščali svoje kobile z namenom, da se bodo v prihodnjih letih lahko predstavili na razstavi."Prav tako si želimo privabiti gledalce in seveda potencialne kupce," je še dodala Križančeva in nadaljevala: "Naša reja je na visokem svetovnem nivoju, saj naši tekmovalci dosegajo visoke rezultate na dirkah v tujini. Na tem mestu bi izpostavila predvsem Froda S, nosilca prenekaterih absolutnih slovenskih rekordov, ki jih dosega na Švedskem."

Predsednik KRZS Andrej Košak podeljuje nagrado zmagovalcu. Foto: Staš Rudolf
Predsednik KRZS Andrej Košak podeljuje nagrado zmagovalcu. Foto: Staš Rudolf

Omenila je še nekdanji rekorderki Tiffany Stars ter Jopi in Hot Coco. "Zelo pomembno je, da se zavedamo pomena reje kasačev. Ko se odločimo za pripust kobile je pomembna izbira žrebca, saj ni večjega zadovoljstva rejca, ko 21. dan po pripustu izve, da je kobila breja. Takrat že začne kovati načrte oz. sanjati sanje o bodočem žrebetu. Začne se s spolom, barvo in seveda imenom žrebeta," je še dejala voditeljica.
Udeležence in obiskovalce so pozdravili tudi mag. Janez Slavič v imenu KK Ljutomer, predsednik KRZS Andrej Košak in Viktor Dolinšek v imenu krovne kasaške organizacije Kasaške zveze Slovenije.

Spomnili so se tudi, kateri kasači in rejci so bili doslej najuspešnejši na razstavah enoletnikov, ki potekajo od leta 2015. Takrat je slavila Pjevačica Pelji Me rejca Franca Novaka, naslednje leto je bila najboljša Furla AS iz hleva Simona Slaviča, leta 2017 Dolly Dager rejke Darje T. Dolinšek, na 4. razstavi je največ točk dosegla Junona Branka Kristla, predlani je slavil Ariano Luka, ki so ga vzredili v Ekipi S.K.P., lani pa je bila najboljša July rejke Nine Pirc.

Zmagal je L'Nesta rejca Davida Žnidariča

Najboljšo oceno je komisija letos namenila enoletniku z imenom L’Nesta, ki je potomec zmagovalke derbija leta 2015 Lotte (oče Brandy dei Fiori) in italijanskega žrebca Nesta Effeja. Njegov rejec je David Žnidarič. Iz hleva Žnidaričevih je v preteklih letih prišlo kar nekaj odličnih kasačev. Poleg Lotte, ki je osvojila tudi "sveti gral" slovenskega kasaštva še denimo Lil Kim, zmagovalka prvenstev za 2-letnike ter 3-letnike, pa tudi izjemno hitri, a svojeglav, Lušt. Letos se Žnidaričevi že predstavljajo z novo generacijo, saj na stezi tečeta že dva dveletnika njihove reje.

Muffin (Up Front Larry - Manisha Vita) - Foto: Staš Rudolf
Muffin (Up Front Larry - Manisha Vita) - Foto: Staš Rudolf

Drugo mesto je osvojil Muffin. Muffin je potomec izjemne plemenske kobile Manishe Vite (od Zerberusa), ki je mati aktualnemu rekorderju slovenskih hipodromov Maugliju, ki je izjemnih 1:13,2 izkasal ob zmagi v letošnji ljubljanski milji. Hkrati je Manisha mati drugouvrščenemu iz letošnjega derbija, Marion Marku, tretjeuvrščeni iz kvalifikacij za letošnje prvenstvo 3-letnikov Mayi Vivi ter sijajnemu, 12-kratnemu zmagovalcu, Magic Looku. Oče Muffina je Up Front Larry, ki je vse od prihoda v hlev žrebčarja Iztoka Razgorška priljubljena izbira slovenskih rejcev, ki že komaj čakajo prve njegove potomce na naših stezah. Poprej je uspešno plemenil v tujini. Muffin prihaja iz ene najuspešnejših rejskih “štal” pri nas, ki jo vodi družina Sagaj v Ključarovcih, tekmujejo pa pod društvenim imenom Ekipa S.K.P. Omenjena rejska Ekipa je predlani na razstavi dosegla največ točk s svojim Ariano Luko.

John Wish TP (Joy Love - Wishing Stone) - Foto: Staš Rudolf
John Wish TP (Joy Love - Wishing Stone) - Foto: Staš Rudolf

Tretje mesto je tokrat šlo v roke enoletnika John Wisha TP. Gre za brata derbi zmagovalca Jimpeto Joya. John Wish TP je namreč sin kobile Joy Love (oče Love You), ki se ponaša s fantastičnim pedigrejem. Poleg renomiranega očeta, ki je dolga leta prevladoval s svojimi potomci po vsej Evropi, je tukaj tudi njena mama, izjemna Jasna, ki je dala kar dva zmagovalca derbijev (Jolly GJ, Jerry Lou GJ) ter dva zmagovalca prvenstev 3-letnikov (Jerry Lou GJ, Jasa GL). Oče John Wisha je sijajni žrebec Wishing Stone, ki glede na rezultate prvih generacij potomcev tudi v tujini postaja izjemno “iskana roba”. Rejec je podjetje T-Pirc d.o.o. družine Pirc iz Lavrice pri Ljubljani, ki je lani predstavilo najbolje ocenjeno letnico razstave July.

Jana (Oasis Bi - Jasna) - Foto: Staš Rudolf
Jana (Oasis Bi - Jasna) - Foto: Staš Rudolf

Četrto mesto je osvojila Jana (Oasis Bi – Jasna) rejca Branka Kristla. Jana je sestra slovitih sorojencev - Jolly GJ, Jerry Lou GJ, Jase GL, Jonne Go ... Kristlovi so prav tako na razstavi že posegli po najvišljem mestu, leta 2018 z Junono.

Faramir S (Speedo Graffiti - Flicka di Casei) - Foto: Staš Rudolf
Faramir S (Speedo Graffiti - Flicka di Casei) - Foto: Staš Rudolf

Peti je bil Faramir S (Speedo Grafitti – Flicka di Casei), rejca Branka Slane. Slanovi sicer na razstavi še niso osvojili "zmage", a se zato prav nič ne hudujejo. Njihov diamant, Frodo S, namreč na Švedskem piše slovensko kasaško zgodovino. Je aktualni državni rekorder na vse distance, ki je zaslužil že skoraj 90.000 evrov ter kot prvi slovenski konj posegel tudi po zmagah v elitni seriji V75.

Rezime - odlično organizirana prireditev kot vzpodbuda slovenskemu kasaštvu

Letošnja razstava je znova odlično uspela. Številčna udeležba rejcev in obiskovalcev to samo potrjuje, že sedma edicija pa dokazuje, da se je trud Kasaškega rejskega združenja, ki že leta marljivo pripravlja jesenski dogodek, poplačal.

Manjka le še pika na i - zmagovalec razstave, ki bo ocene iz svoje rane predstavitve ponesel še na zmagovalne podiume kasaških prizorišč ter v gene svojih potomcev. Za slednje bomo morali počakati še kakšno generacijo, za prvo zmago kakšnega najbolje ocenjenega letnika na kasaških dirkah pa bi bil že skrajni čas.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant