...
27. 09. 2021

Poni dirke: kako poteka tekmovanje? 3. del

Da se lahko udeležiš poni dirke, moraš poznati osnovna pravila obnašanja na hipodromu in vedeti, kako poteka tekmovanje.

Poni dirke lahko vozijo tako punce kot fantje.

Veste, kaj je to defile? Poznate kasaško tekmovanje? V tretjem delu člankov za naše najmlajše z naslovom poni dirke predstavljamo osnove športa - kako potekajo poni dirke, kako konja ogrejemo, kakšen je štartni postopek in kdo na hipodromu skrbi za kaj. Ob koncu smo predstavili tudi program voznik ponijev, pri katerem se lahko najmlajši naučijo vseh potrebnih lekcij, s katerimi bodo postali pravi kasaški vozniki ponijev.

Doslej smo v dveh člankih spoznali osnove, kasaški slovarček, hipodrom in trening, preberete pa si ju lahko tukaj in tukaj.

Poni dirke

Tekmovanje

Prihod na tekmovališče
Na tekmovališče pridemo dovolj zgodaj, da konja umirimo po vožnji ter ga v miru pripravimo za ogrevanje oz. tekmo. Svoj prihod najavimo organizatorju, prevzamemo tekmovalne številke ter pokažemo konjev identifikacijski dokument z vpisanimi cepljenji in krvnimi preiskavami. Identifikacijski dokument mora ves čas spremljati konja. Vozilo s katerim smo pripeljali konja postavimo na prostor, ki ga je organizator namenil za tekmovalce. Konja lahko sprehajamo v padoku, ves čas pa moramo skrbeti za varnost konj in ostalih oseb v padoku, zato imamo konja ves čas pod nadzorom.

Ogrevanje
Pred tekmovanjem moramo konja ustrezno ogreti, to navadno naredimo eno uro pred štartom dirke. Konja ogrevamo na tekmovalni stezi. Z ogrevanjem lahko začnemo nekaj minut po iztečeni dirki in končamo najkasneje 10 minut pred začetkom naslednje dirke. Paziti moramo na smer vožnje na stezi. Vedno se držimo levega roba steze – to pomeni, da kadar vozimo v smeri urinega kazalca oziroma v drugi smeri kot se vozi dirka, vozimo po zunanjem robu steze. Kadar vozimo v nasprotno smer urinega kazalca – vozimo po notranjem delu steze. Ko končamo z ogrevanjem stezo zapustimo na izhodu, pri tem pa pazimo, da ne oviramo ostalih tekmovalcev, ki še vedno ogrevajo svoje konje.

Defile ali parada (predstavitev nastopajočih)
7 minut pred štartom naše dirke se razporedimo za defile. To pomeni, da se razporedimo po štartnih številkah od številke 1 naprej in eden za drugim v nasprotni smeri tekmovanja peljemo mimo tribune. Napovedovalec predstavi vsakega tekmovalca. Po koncu defileja, napovedovalec da znak »tri minute do štarta«.

Štart
Poznamo dva načina štarta: avtoštart in štart z zamikom, ki mu rečemo tudi štart iz obrata, hendikep ali volt.

Avtoštart
Na štartnem avtomobilu je ura, ki odšteva čas treh minut od napovedi napovedovalca »tri minute do štarta«. Ko se ura na avtomobilu izteče oziroma pokaže 0, dajo sodniki povelje »štart prost« kar pomeni, da avtoštart spelje. Tekmovalci se razporedijo za avtomobilom glede na svoje številke in približno na štartu dosežejo maksimalno hitrost. Čas začne teči, ko prvi tekmovalec prečka štartno črto. To z zamahom zastave označi štarter.

startni avtomobil
Štartni avtomobil.

Štart iz obrata
Konji štartajo iz svojih distanc, kamor so razporejeni pred dirko. Do njih pridejo bodisi z vožnjo v nasprotno smer bodisi z vožnjo iz sredine hipodroma. Konji vstopajo na stezo pravokotno in se pravokotno peljejo do sodniškega povelja »1,2, obrni«, ki pomeni obrat konja v tekmovalno smer in štart.

Vožnja dirke
V dirki si želimo čim boljšega rezultata, vendar rezultat ne sme biti pred »fairplayem« oz. športnim bojem. Športno je, da sotekmovalca ne oviramo in konja ne priganjamo grobo. Dober voznik zna preceniti najboljši položaj v dirki ter pravilno razporediti konjeve moči.

Podelitev
Organizator dirke določi, koliko priznanj bo podelil za posamezno dirko. Tako se lahko na podelitev vabi zmagovalca, prve tri ali vse udeležence dirke. Vabilu se je potrebno odzvati in skupaj s konjem po iztečeni dirki priti na prostor, ki ga je organizator predvidel za podelitev.

Poni dirke

Oskrba konja po dirki
Po dirki konja pošteno nagradimo in poskrbimo za njegovo zdravje. Le z zdravim in zadovoljnim konjem bomo lahko na dirki tudi naslednjič.

Kdo so in kaj delajo:
⦁ sodnik: je tisti, ki nadzoruje in preverja ali je dirka iztečena po pravilih. Skrbno gleda konjev hod, način vožnje ter določa vrstni red prihoda v cilj.
⦁ štarter: z zastavico javi časomerilcem, kdaj je štart dirke. To naredi z enim zamahom.
⦁ delegat: je tisti, ki nadzoruje prireditelja, veterinarje in sodnike. Ugotavlja kakovost steze, primernost tekmovališča, primerno skrb za konje in ustreznost sojenja.
⦁ voznik avtoštarta: je tisti, ki vozi štartni avto. Paziti mora, da so vsi štarti izpeljani enakomerno po vnaprej dorečenih pravilih.

Ker smo športniki se vedemo športno do konja in sotekmovalcev. Ne zmaguje vedno samo eden vendar je pravi odnos do športa že sama po sebi zmaga.

Program voznik ponijev
Cilj začetnega šolanja po programu »Voznik ponijev« je spoznavanje osnovnih znanj o konju in ravnanju z njim ter osnovnih veščin jahanja in vožnje.
Program obsega 10 lekcij. Ena lekcija traja od 60 do 90 minut in sestoji iz priprave konja, ure jahanja ali vožnje in oskrbe konja po končanem delu.
V programu se bomo učili:
⦁ kako pristopiti h konju;
⦁ kako konja očistiti;
⦁ kako uzdamo, sedlamo oz. zapregamo konja;
⦁ kako vodimo konja na hlevski oglavki, uzdi;
⦁ kako konja zajahamo in razjahamo oz. kako pravilno sedemo in sestopimo iz giga ali sulkija;
⦁ kako pravilno držimo vajeti in sedimo na konju ali na sulkiju;
⦁ o pravilni uporabi dejstev.

Potek:

  1. lekcija: Teoretično predavanje o konju, njegovih lastnostih, pristop h konju, čiščenje konja in priprava konja na delo, osnovna prehrana in potrebe konj.
    Praktični prikaz priprave konja na jahanje oz. vožnjo.
  2. lekcija: Čiščenje, uzdanje, sedlanje, vodenje konja. Jahanje v koraku.
  3. lekcija: Priprava konja za vožnjo, vožnja v koraku v spremstvu izkušenega voznika.
  4. lekcija: Priprava konja na jahanje, jahanje na lonži v koraku in kasu.
  5. lekcija: Ponovitev 3. lekcije in vožnja v spremstvu izkušenega voznika v kasu.
  6. lekcija: Samostojna priprava konja na jahanje in/ali vožnjo. Samostojna vožnja/jahanje v koraku.
  7. lekcija: Samostojna priprava konja na jahanje in/ali vožnjo. Samostojna vožnja / jahanje v kasu.
  8. lekcija: Teoretični del izpita: osnove o konju, osnove priprave konja, teorija o vožnji. Praktični del izpita: vožnja in jahanje.
Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant