...
11. 06. 2022

Prve dirke letos pod Gorjanci, drugi poskus

Hipodrom pod Gorjanci je pripravljen na prve letošnje kasaške preizkušnje

Potem ko smo zadnjo majsko nedeljo pričakovali prve kasaške boje pod Gorjanci, je šentjernejski hipodrom zaradi obilice dežja sameval. Dirke so organizatorji prestavili za dva tedna in tako nas v drugem poskusu, upajmo, vendarle čakajo prve letošnje dirke v petelinovi prestolnici.

andrej simoncic 1

Domačin Andrej Simončič je letos v odlični formi. S svojimi konji bo nastopal tudi na domačih tleh. (Foto Staš Rudolf)

Skupno se bo na dolenjskem ovalu predstavilo 36 konj v petih točkah sporeda. Otvorili ga bodo seveda znova tisti najmanj izkušeni, med katerimi si domačini največ obetajo od novinca Paco Ruia s Tomažem Novakom, Hočevarjevega Nookieja, ki je v dveh nastopih dosegel 3. in 4. mesto, ter Antončičeve Calais, ki se je izkazala z drugim mestom v prvem nastopu kariere prejšnjo nedeljo v Krškem. Poleg njiju se bodo na štart podali še Montana Peška (Janez Dolinšek), Megy (Ive Dovžan) in Maky (Marjan Prebil), krstni nastop pa čaka tudi Nothing In z Alenko Pirc.

Šesterica bo na štartu v naslednji točki dnevnega reda. Med njimi kar trije domačini - Pierre (Lana Zrinjanin), ki še išče lansko formo, Vita HB (Marko Gorenc), ki je formo že dodobra našla in bo gotovo med favoriti, ter Denit (Uroš Bratkovič), ki se še privaja na tekmovalni ritem. Glavni favorit za zmago bo verjetno Janko Sagaj z Babičevim Maharajahom, nevarna pa bosta gotovo tudi preostala gosta - hitra Plečkova Nancy di Genio in Just A Gigolo z najmlajšim voznikom dneva Jakom Blažem.

V tretji dirki bo tekmovalo sedem konj. Prvi favorit bo zagotovo Simončičev Boaz Nas, ki je letos vknjižil že dve zmagi. Za dobrega štarterja je gotovo hendikep druga vrsta za lestvico, kar bo poskusil izkoristiti predvsem letos zelo dober Victory Soul Man (Janko Sagaj). Poleg njega je izmed ostalih še največ letos pokazal Bonaparte Peški (Marko Gorenc), medtem ko so ostali (Šadlov Django, Judeževa Illusion Si, Humekov Dimitrij Vita ter Prašnikarjeva Evita MP) zaenkrat bolj ali manj nevidni, a vsi upajo, da se to spremeni prav v Šentjerneju.

Predzadnja dirka kasaškega programa je zbrala osmerico kasačev. Favorita ni težko izbrati. To sta še ena Simončičeva predstavnica Bershka MMS, ki ji je le malo zmanjkalo do zmage v Krškem, ter prvakinja 3-letnikov lanske sezone, Luxury Ice z Milanom Žanom. Resno konkurenco jima glede na aktualne rezultate lahko nudita le konja iz hleva trenerja Boruta Zaletela Rio Flora in Malvazija B Tomažič, medtem ko bodo Diza DŽ (Žarko Debelak), Hells Wood (Tine Jagodic) ter Novakova Patty in Pell, morali pokazati precej več kot v zadnjih nekaj nastopih, če bodo želeli končati pri vrhu.

dsc 0405

Planet ob svoji zmagi pretekli teden v Krškem. (Foto: Sabina Zalar)

V odprti dirki je svoje konje prijavilo 8 trenerjev. Štirim Italijanom se bosta zoperstavili dve Francozinji in dva Slovenca. Na enici in dvojici stojita konja, ki sta za zmago obračunala že v Krškem. Pred Ulfastom (Milan Žan) se je zmage veselil Planet s Slavkom Frankom, ki bo gotovo velik favorit domačega občinstva. Judeževa Elisa Gali še ni našla lanskih občutkov, ki so ji pomagali tudi do skupne zmage med francoskimi kobilami, zato pa je njena rojakinja Guyane de l'Iton (Marko Gorenc) presenetila s tretjim mestom v svojem prvem štartu v Krškem. Konstantno dobra je letos Abbadia (Viktor Dolinšek), ki še ni bila slabša kot četrta, precej bolj toplo hladno pa nastopata Valez (Žarko Debelak) in Aquila Jet (Kristijan Podveršnik). Za konec štartne vrste je tu še aktualni šampion, ki je po odpovedi šampionata v Krškem ta naziv obdržal še za nekaj časa, Tars Stars (Janko Sagaj), ki kljub častitljivim kasaškim letom vselej, kadar se pojavi v biltenu, računa na najvišje plasmane.

Celoten BILTEN.

Poleg vsega navedenega v tekmovalnem sporedu organizatorji pripravljajo še bogat spremljevalni program, tudi z dirko dvovpreg in seveda z nepogrešljivo promocijsko dirko ponijev.

Dirke se pričnejo ob 14. uri.
Vabljeni.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant