...
13. 06. 2022

Tars Stars z rekordnim časom dneva do 25. zmage kariere

Junak dneva v Šentjerneju je bil z dvema zmagama Janko Sagaj.

Tars Stars je pri enajstih letih potrdil, da je z leti vse boljši. (Foto: Sabina Zalar)

V čudovitem zgodnjepoletnem vremenu so številni gledalci spremljali napete, zanimive, predvsem pa zelo hitre kasaške dirke. S sijajnim časom 1:17,0 je za manj kot sekundo za rekordom hipodroma zaostal zimzeleni Tars Stars na vajetih Janka Sagaja, ki je v zadnji kasaški točki ukanil mednarodno konkurenco. Domačini so po zaslugi Tomaža Novaka in Andreja Simončiča proslavljali dve zmagi.

V prvi dirki se je vse izšlo po domačih notah. Izjemen štart je uspel Nookieju (Saxo de Vandel - Nicolina) z Rokom Hočevarjem in Paco Ruiu (Gruccione Jet - Panessa Gill) s Tomažem Novakom, ki je vozil sploh svojo prvo dirko v karieri. Kmalu se jima je pridružila še Calais (Always King - Cedrina) iz hleva Antončič in šentjernejska trojica je z lepo prednostjo peljala svojo dirko. Iz vodeče pozicije je že v krstnem nastopu prvo zmago vpisal Paco Rui in tako polepšal Novaku vrnitev na steze po dolgem premoru. Kot je povedal voznik, je Paco zaradi poškodbe zamudil skoraj dve sezoni priprav, zato je na svoj debi čakal do petega leta. Druga je bila še drugo nedeljo zapored in v svojem drugem nastopu Calais, tretji pa Nookie.

dsc 0048 1

Paco Rui in Tomaž Novak. (Foto: Sabina Zalar)

Druga dirka je prav tako zgodaj "izvrgla" trojico, ki si je privozila lepo prednost. Tudi tukaj sta bila v ospredju dva domačina - Denit (Always King - Denita BJ) z Urošem Bratkovičem in Pierre (Always King - Pevidea) z Lano Zrinjanin, ki pa nista bila kos odlični predstavi zelo hitre, tokrat pa tudi vzdržljive Nancy di Genio (Genio Vita - Nika Pan Vita). Štart-cilj jo je suvereno odpeljal Boštjan Plečko in se veselil svoje prve zmage po letu 2018.

Nancy di Genio in Pierre

Nancy di Genio in Boštjan Plečko (desno) (Foto: Sabina Zalar)

V tretji dirki so se pomerili konji z zaslužkom do 2.500 evrov. Vlogo favorita je izkoristil najmlajši udeleženec dirke Victory Soul Man (Owen CR - Viva Vita) in tako po lanskih dveh prvih mestih dosegel še prvo letošnje. Vozil ga je seveda naš najboljši voznik zadnjih let Janko Sagaj. Drugo mesto je v dokaj taktični dirki, ki je bila kar dve sekundi počasnejša od prejšnje, osvojil Marko Gorenc s svojim Bonaparte Peškim, tretje mesto pa je dosegel njegov klubski kolega iz KK Stožice Milan Prašnikar z Evito MP (Impeto Grif - Evita P).

Victory Soul Man

Victory Soul Man in Janko Sagaj. (Foto: Sabina Zalar)

V predzadnji dirki dneva so se znova veselili domačini. Odlično formo, ki jo je nakazala že pred tednom dni v Krškem, je potrdila Bershka MMS z Andrejem Simončičem. Stanovalka domačega hipodroma in najboljši voznik največjega dolenjskega kluba sta povedla dirko, nato za kratek čas prepustila vodstvo in z napadom v zadnjem ovinku pometla s konkurenco. Druga je bila Luxury Ice (Robert Bi - L'amour Toujours), ki resno cilja na visoka mesta v letošnjem derbiju, tretja pa je bila Rio Flora (Friction - Rio Vista Vita) z Ajdo Gorenc. Flora kaže vse boljšo in boljšo formo.

Bershka MMS

Bershka MMS in Andrej Simončič. (Foto: Sabina Zalar)

V zadnji dirki so se pomerili še najboljši domači in tuji kasači. V dobro popolnjeni dirki je importom kopita pokazal dvakratni šampion Slovenije in najstarejši kasač na tokratnih dirkah Tars Stars (Persugill - Ten Stars Vita), ki je hkrati dosegel tudi najboljši čas dneva 1:17,0. To je bila že druga zmaga dneva za Janka Sagaja iz KK Ljutomer. Edini, ki mu je uspel vsaj približno parirati je bil komendski adut Ulfast z Milanom Žanom na sulkiju, ki pa je bil v ciljni ravnini vendarle malce prekratek za novo, drugo letošnjo zmago. Tretje mesto je osvojil domačin Planet (Impeto Grif - Picabo Street) z veteranom med vozniki Alojzem Frankom.

Tars Stars

Tars Stars in ekipa: z leve: Igor Pozderec, Luka Sagaj in Janko Sagaj (v sulkiju). (Foto: Sabina Zalar)

Za konec so gledalci uživali še v promocijski dirki dvovpreg.

Naslednje kasaške dirke bodo že to nedeljo v Ljutomeru, kjer bosta osrednji točki sporeda dve spominski dirki na dva velika prleška konjarja, ki jih KK Ljutomer prireja že več kot desetletje. Najboljši domači in tuji kasači se bodo merili v memorialu Janka Makoterja, 3 in 4-letni slovenski kasači pa v memorialu Mirka Hanžekoviča.

Vse rezultate najdete TUKAJ.

Posnetek celotnih dirk:

https://www.youtube.com/watch?v=7lNygkd2Ej8
Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant