...
04. 12. 2023

Seno ali senaža?

Prehrana konj

Seno in senaža sta najpogostejši obliki konzervirane krme, s katero konje hranimo pozimi. Tako seno kot senaža sta odličen vir vlaknin za konje, a sta si zaradi načina predelave izrazito različna v svoji hranilni vrednosti. Kakšne so torej bistvene razlike med senom in senažo ter kaj izbrati za prehrano vašega konja?

Pri izbiri krme za naše konje se danes poslužujemo dveh glavnih možnosti – sena v raztreseni obliki, obliki okroglih bal in kock ali senaže v obliki s folijo povitih bal. Tako seno kot senaža sta narejena iz pokošena trave, a se bistveno razlikujeta v vsebnosti vlage, hranilni vrednosti in načinu predelave.

praksa senaza3

Seno je posušena trava. Običajno se kosi nekje med majem in avgustom, odvisno od podnebja in vremena. Travo se pokosi, ko je v zreli fazi rasti in nato pusti, da se na soncu popolnoma posuši. Vsebnost vlage v senu je zato zelo nizka, prav tako se med sušenjem sena izgubi nekaj hranilnih snovi. Seno vsebuje 80–95 % suhe snovi in okoli 10 % sladkorja, pri čemer je vsebnost sladkorja odvisna predvsem od vrste pokošene trave.

praksa senaza2

Senaža je trava, ki je bila pokošena prej ali v mlajši fazi rasti kot seno. Trava je puščena, da oveni, namesto da se popolnoma posuši. To pomeni, da ima višjo vsebnost vlage kot seno in nižjo vsebnost suhe snovi. Zaradi visoke vsebnosti vlage je potrebno senažo zaviti v folijo – anaerobno okolje privede do fermentacije, ki ima za posledico padec pH, kar prepreči njeno kvarjenje.

praksa senaza5

Več preberite v decembrski številki Revije o konjih.

Besedilo: Sara Primec

Foto: Pixabay

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant