...
04. 12. 2023

Kako konjem omogočiti varno novoletno noč?

Varnost konj.

Še malo in praznovali bomo najdaljšo (in najglasnejšo) noč v letu. Ljudje v novo leto tradicionalno vstopamo z bučnimi praznovanji, glasno glasbo, veseljačenjem in ognjemeti. Številne lastnike malih in velikih živali pa ob glasnem proslavljanju zaskrbi predvsem za dobro počutje njihovih ljubljencev. 

Obstaja veliko raziskav o strahu pred hrupom in ognjemeti pri psih, zelo malo pa jih je bilo objavljenih na temo strahu pri konjih. Konji v hlevih silvestrovo večinoma dobro prenašajo, a pri tem ne smemo pozabiti, da so konji vseeno živali, ki po naravi pred nevarnostjo bežijo. Če imamo konje na silvestrovo noč nastanjene v zunanjih izpustih ali na pašnikih, se bodo na glasno pokanje verjetno odzvali s prestrašenim in paničnim tekanjem iz ene smeri v drugo. To je povsem normalno. Konji so v naravi plen, zato ni čudno, da želijo ob glasnih pokih in bliskanju pobegniti. Vseeno se lahko zgodi, da se v paniki med bežanjem poškodujejo, kar je žalostno in predvsem nepotrebno.

praksa novoleto2

Nekateri konji so na glasne zvoke občutljivi bolj kot drugi. Nekateri nelagodje izražajo s tekanjem, drugi pihajo skozi nosnice ali celo postanejo agresivni, tretji stoično prenesejo ves kraval. Ne glede na to, kako dobro hrup prenaša naš konj, se je dobro na novoletni večer pripraviti in poskrbeti, da se ob glasnem proslavljanju počutijo kar se da varne.

praksa novoleto3

Več preberite v decembrski številki Revije o konjih.

Besedilo: Sara Primec

Foto: splet

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant