...
05. 07. 2021

Tars Stars je stari novi šampion Slovenije

Tars Stars je ubranil naslov šampiona Slovenije, potem ko ga je v prvem teku prehitel Didier Bleu. Odlično formo pokazali tudi derbisti.

Tars Stars se je s tretjo zmago v Šampionatu izenačil z legendarnim Interjem.

Tars Stars je še tretjič v karieri osvojil naslov šampiona Slovenije, potem ko je v Stožicah ubranil zmago izpred dveh let. Drugo mesto je osvojil Didier Bleu, kateremu je Tars Stars moral v prvem teku priznati premoč. Tretja je bila Peterka I.

V prestolnici smo v prijetnem vremenu lahko uživali v odličnem tekmovalnem dnevu v organizaciji KK Stožice, na katerem je bila podeljena tudi prva rejska titula sezone. Bil je s 5000 evri nagrade najbolje plačani Šampionat v zgodovini Slovenije, sicer pa je v osmih tekmovalnih točkah in še dodatni poni dirki nastopilo preko 70 konjev, ki so postregli z zares zanimivimi predstavami.

Prva dirka: Comma Commerce

V prvi točki sporeda so nastopili najmanj izkušeni kasači, kar je tudi botrovalo številnim diskvalifikacijam zaradi galopa. Najbolje se je odrezala 3-letna kobila Adonela (El Nino - Abarta) z Darjo Antolin. Z zanesljivim korakom sta za sabo pustili Rosie Glow in Martina Marsa. Tretji je bil Thor voznika Alena Luzarja. Za Adonelo je to krsta zmaga kariere.

Druga dirka: Nigrad

V drugi dirki smo videli nov spopad letošnjih derbistov. Zanesljivo zmago je iz štartne pozicije ena dosegel Prime MS (Turbo Sund - Principessa Ovi). To je za 4-letnika iz hleva Slavičevih že tretja zaporedna zmaga in za mnoge je Prime prvi favorit za letošnji derbi. Mitja Slavič si tako po mnogih drugih in tretjih mestih v slovenskem derbiju tako nadeja prvega lovorjevega venca. A ena največjih konkurentk bo prvakinja 3-letnikov Dear Abby, ki je bila tokrat z Darjo T. Dolinšek druga, potem ko sta imeli v dirki obilo taktičnih preglavic. Abby je v zadnjih nastopih, dobra dva meseca pred derbijem, močno dvignila svojo formo. Tretje mesto je osvojila Black Rock Glory z Martinom Marsom. Prime je iztekel izjemen čas 1:15,9.

Šampionat Slovenije - 1. tek: Komunalne gradnje

V prvem teku Šampionata 2021 je nastopilo šest kasačev, kajti Jonna Go je bila zaradi bolezni opravičeno odstotna. Nekoliko presenetljivo je zgodaj zagalopirala Analin in bila diskvalificirana in tako je v borbi ostalo le pet kasačev. Ko je že vse kazalo, da Tars Stars (Persugill - Ten Stars Vita) kasa zmagi naproti, se je v ciljni ravnini kot strela iz jasnega pojavil Didier Bleu (Gruccione Jet - Dinica) z Viktorjem Dolinškom in mu vzel mero. Didi je spomnil na svoje zlate čase in postavil čas 1:15,9. Tretja je bila Peterka I z Milanom Žanom, četrti Rigill in peta Fauna V.

didi
Didier Bleu je s fantastičnim finišem osvojil prvi tek Šampionata 2021.

Poni dirka

Končno smo dočakali tudi prvo dirko ponijev sezone. Nastopilo je sicer le pet tekmovalcev, a videli smo zanimivo dirko. Nastopili so Vid in Neža Gorenc, Miha in Karin Kepic ter Jaka Šušteršič. V izjemno zanimivi dirki je prva končala Karin z Bembi, drugi Jaka z Lilo in tretji Vid s Srečko.

Četrta dirka: Rekon

Za poniji so na stezo stopili najbolj izkušeni konji v internacionalni dirki. Povsem sta jo krojila predstavnika Kobilarne OZT Take Me Home in Krack du Clocher, ki sta s časom 1:15,5, končala daleč pred zasledovalci. Krack je kljub silovitemu finišu za nekaj centimetrov zgrešil zmago, ki je šla izkušenejšemu hlevskemu kolegu z italijanskim voznikom Paolom Scamardello. Tretja je bila Tamerice.

Peta dirka: KK Stožice

V peti točki smo gledali kasače z zaslužkom do 12.000 evrov. Bil je to spopad treh aktualnih zmagovalec - Fjori (Equinox Bi - Fenita) in Magic Look sta slavila v Ljutomeru, Michelle pa v Lenartu. Michelle je naskakovala že svojo četrto zmago sezone, Magic tretjo, Fjori pa drugo. Že iz štarta je šlo silovito, Michelle pa je šele sredi ovinka zlomila odpor Fjorija. Kasneje se jima je na zunanji strani pridružil še Magic Look in skupaj so se pripeljali v ciljno ravnino. Tam je Fjori (Saša Seršen) našel svoj prostor za finiš in po prvi liniji prifiniširal do zmage z najboljšim časom dneva 1:14,6! Drugi je bil Magic Look (Janko Sagaj), tretja pa Michelle (Darja T. Dolinšek).

Šampionat Slovenije - 2. tek: Komunalne gradnje

Drugi tek Šampionata je dal skupnega zmagovalca. Na precejšnje presenečenje vseh je vodstvo prevzela Fauna V in diktirala visok tempo. Za njo se je parkiral Tars Stars in čakal na napad. Preden sta se mu iz ozadja približala največja konkurenta Didier Bleu in Peterka I je Tars Stars pričel s finišem in zanesljivo dobil drugi tek. Didier Bleu je končal drugi in čeprav sta bila s Tarsom izenačena po točkah, je zaradi boljše uvrstitve v drugem teku šampion postal Tars Stars. Zanj je to že tretja skupna zmaga v Šampionatu in kar šesta zmaga v posameznih tekih šampionata. Še drugo tretje mesto v dnevu je zasedla Peterka I, četrta in tudi skupno četrta pa je pred petim Rigillom končala Fauna V. Tars Stars je postavil čas 1:14,9.

tars3
Najboljši rejci in vozniki Šampionata 2021. Od leve: Darja T. Dolinšek, Viktor Dolinšek, Peter Zadel, Janko Sagaj, Franc Novak in Milan Žan.

Sedma dirka: CMC

V sedmi dirki so se pomerili kasači z zaslužkom do 2.000 evrov. V praktično polno zasedeni dirki je največ hitrosti pokazal Marion Mark (SJ's Photo - Manisha Vita) z Jankom Sagajem, ki je tako odgovoril na odlično predstavo Primea MS in dal vedeti, da v derbiju ne namerava igrati stranske vloge. Drugo mesto je po sijajni vožnji in predstavi dosegla Rio Flora (Ajda Gorenc), tretji pa je bil Boaz Nas (Andrej Simončič).

Tour Trotteur Francais Slovenie - 5. tek

V dirki francoskih kobil pa nič novega - novo zmagoslavje za hlev Jan, a tokrat so bile vloge obrnjene. Prvič v sezoni je slavila Farandole du Menil (Miha Jan), pred izkušeno hlevsko prijateljico Dar la Nota (Blaž Jan), na tretjem mestu je končala veteranka Berruria Gin (Tine Jagodic). V skupnem seštevku tako po petih tekih ostaja trdno v vodstvu Dar la Nota.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant