...
30. 06. 2021

V Stožicah prvi vrhunec sezone - Šampionat 2021

Prva rejska dirka - Šampionat - bo tokrat potekala v Stožicah. Na štartu bo sedem konjev, skupno pa bo v nedeljo nastopilo 73 kasačev.

Tars Stars - aktualni šampion Slovenije. Zadnji Šampionat se je odvil leta 2019 v Krškem.

Pred nami je prva rejska dirka sezone Šampionat, v katerem bomo videli nastopiti sedmerico prijavljenih kasačev, ki se bodo udarili za najvišji nagradni sklad v zadnjih letih - 5000 evrov. Da gre za zares vrhunsko skupino konjev priča podatek, da so v karieri skupaj zbrali že 101 zmago! Skupno bo sicer v Stožicah nastopilo kar 73 konjev, največ v letošnji sezoni.

Kar tri dirke so polno zasedene - 14 konj bomo videli v prvih treh točkah po propozicijah, ki bodo na sporedu kot 1., 2. in 7. točka na urniku dirkalnega dneva, ki se bo pričel ob 15. uri. V tretjem dejanju bo na vrsti že Šampionat sezone, bolje rečeno prvi od dveh tekov.

Na štartni listi v rejski dirki Šampionat najdemo mnoge izkušene konje. Prvi med njimi je dvakratni zmagovalec in po lanski odpovedi te preizkušnje tudi aktualnega branilec naslova, zimzeleni Tars Stars (Persugill - Ten Stars Vita). Tars tudi v letošnji zasedbi velja za favorita, sploh po zadnjem nastopu, ki ga je opravil v Lenartu, v katerem je deklasiral konkurenco s fantastičnim časom 1:16,0. Da je dober v dveh tekih (kot edini slovenski kasač se je v Šampionatu doslej spustil pod 1:14,0 v obeh tekih) je že tako jasno, tudi izkušnje pa so več kot na njegovi strani. Zaradi vsega navedenega jih ni malo, ki bi si upali nanj staviti zajeten kupček.

Druga na štartni listi je Peterka I (Gerd November - Petrana Lobell), izjemna 7-letnica, ki je le ena izmed štirih kobil med udeleženci. S tem nežnejši spol po dolgem času prevladuje v največji rejski dirki za starejše konje. Peterka se lahko pohvali kar z 15 zmagami kariere in čeprav se letos še ni "nadirkala", je vsekakor nevaren tekmec. Zadnjo rejsko zmago hvala je pridirkala v poslednjem organiziranem Jesenskem kriteriju leta 2019.

Sledi Didier Bleu (Gruccione Jet - Dinica), nekdanji konj leta, ki tako kot predhodnica po uvrstitvah nekoliko zaostaja za svojimi "zlatimi časi", a še zmerom pogosto pokaže svojo prirojeno hitrost. "Didi" ima že 17 zmag in je še vedno aktualni rekorder prvenstev 3-letnikov, pri svojih sedmih letih pa se bo potrudil, da v svojo zbirko doda še drugo rejsko lovoriko.

Največ zmag, morda nekoliko presenetljivo, a vendar, ima med vsemi sedmimi kasači v letošnjem Šampionatu Jonna Go (Let's Go - Jasna), ki jih je zbrala že 24 oz. eno več od Tars Starsa. Jonna še ni posegla po rejski lovoriki, je bila pa najbližje v Jesenskem kriteriju leta 2019 z drugim mestom. Leto 2021 je odprla z zmago v Trstu, nazadnje pa je slavila v začetku junija v Krškem.

Analin (Uniclove - Aelandra Vita) je drugouvrščena iz lanskega derbija, druga pa je bila tudi v nedavnem Memorialu Makoter, kjer je zaostala le za Mauglijem. Glede na prikazano formo iz Ljutomera je resen kandidat, da svojo 10 zmago kariere ovenča z drugo rejsko lovoriko v karieri, potem ko je predlani osvojila naslov prvakinje 3-letnikov.

Fauna V (Mystical Crown - Fire Girl) za mnoge velja za avtsajderko, a bo prva resna preizkušnja v najmočnejši konkurenci hkrati tudi priložnost za presenečenje. V dirkah z dvema tekoma, kot je Šampionat, smo jih videli že nemalo, zato tudi tokrat prav nobenega ne gre odpisati. V Zadnjem nastopu v Ljutomeru je pokazala zavidanja vredno formo in dosegla drugo mesto.

Rigill (Persugill - Rio Vista Vita) je še drugi predstavnik svojega očeta v dirki. Je tudi eden bolj muhastih konjev, še posebej na štartu, a ko gre vse kot po maslu, je tudi eden najhitrejših. Tokrat bo treba štart "speljati" dvakrat, kar zna biti za Rigilla kar velik zalogaj, a če mu uspe ...

V ostalih dirkah velja omeniti dirko francoskih kobil, kjer se bo "standardna" postava pomerila za točke v letošnjem Touru, v katerem je Janova Dar La Nota prevzela vodstvo po drugi letošnji zmagi v Lenartu, pa tudi internacionalno dirko, v kateri ne bomo videli niti enega Slovenca. Osmerici Italijanov se bo zoperstavil Belgijec, Osterčeva aduta pa bosta iz druge vrste skušala ugnati pisano druščino "importov" iz kar šestih slovenskih kasaških klubov.

V dirki do 12.000 evrov se obeta boj četverice izjemnih kasačev, ki so vsi letos že posegli po zmagi. To so domača adutinja in letošnja trikratna zmagovalka Michelle, ljutomerska favorita Fjori in Magic Look, ter Dolenjec Planet. V isti dirki bosta nastopila tudi tuja konja tujega trenerja, ki sta slovenski javnosti še prava neznanka - to sta Traffic Lux in Vamos FKS trenerja Milana Kovačevića.

V dirki do 4500 evrov med štirinajsterico nastopajočih glavna favorita, letošnja derbista, stojita na prvih dveh pozicijah. To sta seveda odlični Prime MS in domača matadorka in aktualna državna prvakinja 3-letnikov Dear Abby.

Se vidimo na hipodromu Stožice v nedeljo ob 15.00!

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant