...
27. 06. 2021

Face Time Bourbon 'stratosferno' do novega svetovnega rekorda - 1:09,1/2100 m

Face Time Bourbon je drugič zapored osvojil Prix Rene Balliere in to drugič zapored s svetovnim rekordom. S tem je Face Time Bourbon dosegel okroglo 30 zmago kariere.

Fenomenalni Face Time Bourbon je poskrbel za nov mejnik v kasaški zgodovini. Na srednjo distanco je izkasal 1:09,1, zdi pa se, da bi lahko šel še hitreje.

V Parizu nič novega, bi lahko rekli. Sijajni Face Time Bourbon je na Dnevu šampionov, kot so poimenovali osrednji poletni tekmovalni dan v Franciji, s suvereno obranitvijo lanske zmage v dirke Prix Rene Balliere, tako kot lani, postavil nov svetovni rekord. In to kakšnega - najboljšo znamko na srednjo distanco je Face Time Bourbon pomaknil na izjemnih 1:09,1. Še več, v pravi pravcati simultanki je namreč v cilj pritekel z veliko prednostjo in ne gre se znebiti občutka, da bi v primeru, da bi mu bil kateri od izzivalcev sposoben parirati, brez težav nov rekord spustil pod mejo 1:09!

Za potomca legendarnega Ready Casha je to jubilejna 30 zmaga kariere. A če se za trenutek pomudimo pri neverjetni statistiki šestletnega rjavca: v šestintridesetih nastopih kariere je poleg 30 zmag dosegel še pet drugih mest in le enkrat (zaradi galopa) ostal brez nagrade. Njegov karierni zaslužek znaša preko 2.837.000 evrov, njegovi osebni rekordi pa so: na kratko distanco 1:10,6, na srednjo distanco 1:09,1 (svetovni rekord) in na dolgo distanco 1:10,8 (svetovni rekord).

Če se za trenutek posvetimo še dirki, v kateri so vsi tekmeci Face Time Bourbona igrali stransko vlogo. Tokrat je zmagovalca drugič vozil Eric Raffin, lanskoletni najboljši voznik v Franciji, potem ko se je lastnik Antonio Somma po februarskem 'porazu' proti Delii du Pommereux v Prix de France odločil, da je čas za menjavo švedskega šampiona Björna Goopa. Slednjega Slovenci še bolje spoznavamo v zadnjih letih, ko s Frodom S skrbi za nove zgodovinske mejnike v slovenskem kasaštvu.

Drugo mesto v današnjem Prix Rene Balliere je na koncu osvojil Detroit Castelets z Davidom Thomainom, tretji pa je bil Violetto Jet s Franckom Nivardom. Na četrtem mestu je končal presenetljivi zmagovalec Prix de Paris 2021 in Prix de Ducs de Normandie Etonnant, peti pa je bil Go On Boy. Bazirjev adut Davidson Du Pont je zagalopiral.

V preostalih večjih dirkah dneva so bili v ospredju mlajši konji. V Grupa I dirki Prix Albert Viel je slavil odlični Italiano Vero, prav tako potomec Ready Casha, iz hleva Phillipa Alaira. V sulkiju je sedel David Thomain. To je zanj ob petih drugih mestih sedma zmaga kariere. Skupno je 3-letnik zaslužil že več kot četrt milijona evrov. Drugo mesto je osvojil Impressionist, tretje pa Infant Perrine. Prvi je prav tako potomec Ready Casha, drugi pa njegovega sina Atlas de Joudesa. Poleg najboljše trojice sta tega izjemnega plemenjaka na štartni listi zastopala še dva kasača, s čimer nadaljuje svojo plemensko prevlado v Franciji in Evropi nasploh.

V Grupa I dirki pod sedlom, prav tako za 3-letne kasače, je znova navdušil izjemni jahač Alexandre Abrivard, ki v zadnjih letih pobira največje dirke kot za stavo. Tokrat je kot avtsajder navdušil z "domačim" konjem Ibro du Loisirjem (oče Booster Winner). Drugo mesto je pripadlo prvemu favoritu iz hleva Philippa Alaira Ici c'est Paris (oče Dollar Macker), ki je doslej zbral že šest zmag, tudi po eno v Grupa I, Grupa II in Grupa III dirkah. Tretji je bil Indigo Du Poret, prav tako od Dollar Mackerja, ki se kot mlad oče že dokazuje predvsem v dirkah pod sedlom. Čas zmagovalca je bil 1:11,8 na 2175 metrov.

V še eni veliki monte dirki za 4-letnike Prix President Republique je svojo sedmo zmago kariere, prvo na najvišjem nivoju, dosegla Hirondelle du Rib z Jean-Lucom Claudom Dersoirjem. Potomka Rolling d'Heripreja je iztekla čas 1:12,1 na 2850 metrov. Tudi v tej dirki se je izrazit favorit po stavni kvoti moral zadovoljiti z drugim mestom. To je bila varovanka mladega trenerja Guillaume Gillota Hallix, sicer potomka Roc Mesloisa. Tretja je bila še ena kobila Hopla Des Louanges (oče Gazouillis).

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant